REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Istoria unui faliment penal. Condemar SA, una din cele mai mari fabrici de pește din țară, a murit

Istoria unui faliment penal. Condemar SA, una din cele mai mari fabrici de pește din țară, a murit

Andreea POPA 25 septembrie 2023 | 00:00 12029

Condemar SA, odinioară una din cele mai mari fabrici de pește din țară, a încetat să mai existe, după ce Tribunalul Constanța a dispus pe 22 septembrie 2023 deschiderea procedurii simplificate a insolvenței. Povestea Condemar este similară tuturor privatizărilor păguboase de pe după 1989 și constă în devalizarea unei companii de stat în folosul unor oportuniști deveniți apoi respectabili oameni din afaceri, milionari din bani furați.

 

Istoria unui faliment penal. Condemar SA, una din cele mai mari fabrici de peste din tara, a murit


Tribunalul Constanța a încheiat pe 22 septembrie 2023 o formalitate în procesul inevitabil de desființare a Condemar SA, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute firme de la malul mării.
Admite cererea formulată de debitoarea CONDEMAR S.A., reprezentată prin lichidator DĂSCĂLESCU & CO S.P.R.L., în temeiul art. 71 alin. 1 coroborat cu art. 38 alin 2 lit. d) din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenței față de debitoarea CONDEMAR S.A”, arată instanța. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 29 ianuarie 2024.
În vremurile sale de glorie, Condemar era una dintre cele mai mari fabrici de pește din România, țară în care industria de pescuit era extrem de puternică și alimenta nu mai puțin de 35 de fabrici de profil. În timpurile noastre, firma înființată în 1991 nu a mai desfășurat niciun fel de activitate din 2016, când raporta cifră de afaceri 0 și pierderi de 3.000 lei, fără niciun angajat, precum și cu datorii de 706.721 lei. La acea dată, Condemar SA mai deținea active în valoare de 2.464.484 lei.

Condemar SA devine societate cu acțiuni la purtător, pentru ca devalizatorii săi să-și șteargă urmele

O dovadă extrem de transparentă a faptului că patronii Condemar SA au urmărit exclusiv jefuirea fostei fabrici de pește este și faptul că au decis încă din 2001 să transforme firma într-una cu acțiuni la purtător. Practic, proprietarii firmei deveneau anonimi, o modalitate prin care cei care au distrus Condemar SA și-au putut șterge urmele.

Buksz, printre patronii Condemar


Înainte de trecerea la acțiuni la purtător, Condemar SA avea ca acționari câteva personaje extrem de interesante: Valentin Buksz, Ioana Pâslaru, Vanda Barbu, Maria Nistor, Silvia Bidoaie și Elena Monica Ștefan. Prin decizia din ianuarie 2001, societatea era deținută în proporție de 60% de o listă de persoane fizice, restul de 40% revenindu-i lui Valentin Buksz; ulterior, și Buksz și-a anonimizat deținerea, iar Condemar SA a ajuns să fie proprietatea integrală a unor ”fantome”. În prezent, la data desființării sale, Condemar SA este administrată de un oarecare Dan Sergiu Enăchescu, un tânăr din București fără nicio legătură cu afacerea din Constanța.

Patron de la Condemar SA, fost șef penal al Agenției Naționale de Pescuit

Revenind la numele acționarilor dinainte de 2001, Silvia Bidoaie și Elena Monica Ștefan apar și ulterior în afacerile Condemar SA, ca administratore responsabile de înstrăinarea activelor societății. În plus, Elena Monica Ștefan a fost și contabila Marea Neagră SA, altă mare firmă de stat din industria pescuitului, strâns legată și de Condemar SA.
Cel mai interesant acționar e însă Valentin Buksz, care a fost președintele Companiei Naționale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) în perioada 2003-2005, iar apoi șeful Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură din perioada Guvernului Boc.
Mandatele de șef al industriei peștelui din România au fost însoțite și de controverse penale, după ce s-a descoperit că oferea contractele din bani publici ai agenției pe care o conducea unui nepot de-al său. Ulterior, Valentin Buksz a devenit om de afaceri, tot în domeniul piscicol: și-a deschis firmele Păstravăria Arinul SRL și Conceta Silva Energy SRL în Schitu- Costinești, Conceta Silva SRL în Techirghiol și Conceta Silva Fish SRL în Voluntari, dar și Piața de Pește Delfinul din București. 

Istoria unui faliment penal. Condemar SA, una din cele mai mari fabrici de peste din tara, a murit

De altfel, societatea Păstrăvăria Arinul SRL are, de câțiva ani cifra de afaceri și profitul 0, iar anul trecut avea datorii de peste 200.000 lei. Nici celelalte firme din Costinești și Techirghiol nu strălucesc. La fel ca și Păstrăvăria Arinul, și aceste Conceta Silva SRL, cu sediul în Techirghiol,  Conceta Silva Energy SRL, cu sediul în Schitu și Conceta Silva Fish SRL cu sediul în Voluntari au cifra de afaceri și profitul 0 de ani buni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o sa-l pupati in c*r pe Nea' Vali, si nu o zic din placere, din contra, habar nu aveti la ce nivel e omu' la cat de multe mutari stie sa faca si cu cine sa le faca, va scapa basma curata de fiecare data, nici o zi de puscarie nu va face si nici prejudicii nu va platii, e totu acoperit cu mult inainte sa va ganditi voi vreunu ca veti intalnii un asa om ! Sanatate !
1
0
Fabrica a luat ființă în 1983 se numea Piscicola SA Constanța, apoi Tomisind , apoi Condemar upa 1990 cand a venit Bucsz Valentin ca director și dupa cativa ani toti care munceam acolo aveam convenție pe lăcrimare SRL . Fabrica în 2001a rămas pustie toți au fost trimiși....acasă sau unde au reușit să se mai angajeze .Fabrica s-a închis ( vanduse-ră tot ce era fier și inox și tot ce se putea vinde. De 3 ani ma chinui sa obțin o adeverință cu sporul meu de vechime legal câte nu se trecea pana în 2000 în cartea de muncăsi nu am reusit ; ARHIVA INCUIATA la Rest Hotel Balada Constanța contabilul Mihai Mikea fiind la închisoare din cauza acestui Bucsz Valentin !!!!
1
0
Toată lumea a uitat de Datcu Matei marele i*******r din Agigea asociat în Condemar Pescaria lui Matei și Sarda Fish Acesta a falsificat facturi fiscale care au fost duse la instanta și au trimis oameni nevinovați în judecata marele afacerist Datcu Matei un i*******r de joasa speta vrea de la Comuna Agigea 4 milioane de euro un i*******r nenorocit
2
0
Pe Chelaru Florin si Dumitrascu Aurelian Costel de la Navodari cand ii salta DNA -ul ? Fara interventia promta si hotarata a procurorilor Primarul si Viceprimarul nu se opresc din devalizarea orasului !
4
0
Rares Oparitu un drogat care si-a terorizat vecini de bloc în Mamaia.
6
0
Pe acest tata de haker il puteti găsi în intersecție la Casa de Cultura la fostul Balada Nej , locație cumpărată din infracțiuni informatice .
10
0
CACATUL asta din poza trebuia arestat de mult timp! dar niciodata nu e tirziu , averea a imprastiat o dar o gasim noi ! Venim la tine Valica , tata venim !
16
1
Sunteți nebuni . Nu înțelegeți, Rareș Oparitu este cel mai tare haker cu adevărat haker. Nivelul lui este mult peste toți specialiști IT care lucrează pentru politie . Poate intra în sistemul unei bănci fara ca cineva sa se prindă decât când este prea târziu, ceea ce a si făcut de câteva ori. Omul este un psihopat anti social care dorește sa se afirme în viata prin infracțiuni informatice.
8
1
fabrica de peste zici?
8
0
RARES-DORIAN BUKSZ ( OPARITU’) așa tata așa fiu. Din fericire lumea a mai recuperat bani din operațiunile ilegale făcute de băiat , datorită asiguratorilor de banca.
9
1
Cazul este și mai vechi. Suntem intr-o letargie a sistemului paralizat voit. A procurorilor și a judecătorilor dedicați muncii , cu temurici când este vorba de recomandare și drepți când vine vorba de un furt de bicicleta( 4 ani cu executare ) . Caragiale abia acum intra in scena
15
0
Pai daca Basescu a facut scamatoria aia de a disparut flota ,la ce bun sa avem fabrici de conserve de peste? Padurile dispar si ele,gazul si petrolul nu sunt ale noastre chiar daca se afla pe terotoriul romanesc si multe alte lucruri.
12
1
Asta este tasu lui Rareș Oparitu cel mai tare haker din Constanta , mutat la Londra. Ceea ce este prezentat aici reprezinta ar fi una din cele mai mici infracțiuni ale acestei familii mafiote
13
0
Dupa ce a "privatizat" lacurile Oltina si Bugeac, Valentin Buksz a spalat putina cu 6 milioane $, asta se întâmpla prin 2003. Ei sunt “ afaceriști” in viziunea presei și protestezi de tot sistemul care, tot de ei este creat . Nu se mai numesc excroci! Totul aparținea poporului! Vai de capul nostru , mulți văd , puțin pricep! Confiscat tot și lor și progeniturilor lor!
16
0
,,Condemar" s-a dus dupa flota de pescuit oceanic!
11
0
Daca nu se interzic urgent importurile de orice produs chinezesc in Europa , in zece ani max vom avea probleme grave, astia distrug tot ce e economie si de fapt noi importam gunoi, orice produs china ieftin nu are viata mai lunga de o luna, se importa milioane de tone de gunoi lunar !!,oare specialistii nu vad asta?
13
2
Bravo mestere
9
0
ma intreb de ce platim ca salarii/pensii, sume exorbitante serviciilor si justitiei, daca nu sint in stare sa ia la puricat aceste cazuri. comunismul a insemnat si munca oamenilor care au facut aceste intreprinderi. pentru-ce, ca sa vie o democratie occidentala? au dat spaga la privatizare! la cine? la servicii si justitie, ca de aia le-a facut basescu si stoica salarii si pensii mari!
21
1
Pe astia îi recunosti dupa fata!
19
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468