REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Italia, condamnată la CEDO pentru 'criza gunoaielor' din Campania

Italia, condamnată la CEDO pentru 'criza gunoaielor' din Campania

A.F. 20 octombrie 2023 | 00:00 214

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Italia pentru atingeri aduse mediului cauzate de o groapă de gunoi şi, mai general, pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a-i proteja pe locuitori în timpul 'crizei deşeurilor' în regiunea Campania (sud), transmite AFP.

Italia, condamnata la CEDO pentru 'criza gunoaielor' din Campania

Cei 19 reclamanţi locuiesc în două comune apropiate de Napoli, Caserta şi San Nicola la Strada, afectate de o lungă 'criză a gestionării deşeurilor', din 1994 până în 2009.

'În această perioadă, reclamanţii au fost nevoiţi să trăiască într-un mediu poluat de gunoaiele adunate pe străzi şi la locurile de stocare temporară a deşeurilor', a constatat CEDO.

În anumite perioade, autorităţile au fost obligate să recurgă la măsuri de urgenţă precum închiderea temporară a şcolilor, universităţilor şi pieţelor, precum şi la transferul gunoaielor spre locuri de depozitare provizorie.

'O astfel de expunere la gunoaie, cu necunoaşterea normelor de securitate, a mărit riscul ca reclamanţii să se îmbolnăvească', subliniază instanţa de la Strasbourg.

'În practică, autorităţile italiene nu au fost în măsură să asigure buna funcţionare a serviciilor de colectare, de tratare şi de eliminare a gunoaielor în perioada stării de urgenţă în regiunea Campania, adică de la 11 februarie 1994 până la 31 decembrie 2009, şi, prin neluarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea efectivă a dreptului reclamanţilor la respectarea domiciliului lor şi a vieţii lor private, au încălcat articolul 8' din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului'.

De altfel, depozitarea ilegală de gunoaie, vreme de 20 de ani, în groapa de la Lo Uttaro, a fost cauza unei grave poluări de mediu.

'Or, deşi autorităţile avea cunoştinţă din 2001 despre faptul că locul de eliminare a deşeurilor reprezenta un risc important, au autorizat în 2007 ca locul să fie utilizat pentru eliminarea de deşeuri nepericuloase, agravând şi mai mult prejudiciul de mediu', scrie CEDO.

Această situaţie a făcut ca 'utilizarea apelor subterane să fie interzisă de mai multe ori' în regiune.

În hotărârea sa, CEDO constată că Italia a încălcat Convenţia prin neluarea măsurilor necesare pentru protecţia reclamanţilor, cărora nu le-a acordat totuşi dreptul la despăgubiri, Curtea considerând că aceste constatări ale încălcărilor furnizează ele însele 'o satisfacţie echitabilă suficientă', citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468