REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Johnson&Johnson anunță care sunt efectele, dacă se administrează și a doua doză de vaccin

Johnson&Johnson anunță care sunt efectele, dacă se administrează și a doua doză de vaccin

Replica API 24 septembrie 2021 | 00:00 2577

Johnson & Johnson (J&J) a anunţat marţi că administrarea unei a doua doze a vaccinului său pentru Covid-19, la două luni după prima doză, a crescut eficacitatea acestuia la 94% în Statele Unite, în cazul formelor moderate şi grave de boală, transmite Reuters, citat de stiripesurse.ro.

O singură doză de vaccin al J&J are o eficacitate de 70%, informează news.ro.

Datele vor ajuta J&J să îşi argumenteze solicitarea adresată autorităţilor de reglementare americane pentru autorizarea unui rapel, chiar dacă producătorul farmaceutic susţine durabilitatea vaccinului său într-o singură doză, ca instrument de reducere a pandemiei globale.

Preşedintele american Joe Biden susţine administrare de rapeluri pe fondul creşterii numărului de spitalizări din cauza variantei delta a coronavirusului, iar J%J, singurul producător al unui vaccin într-o singură doză aprobat în SUA, a fost sub presiunea de a oferi dovezi referitoare la eficacitatea unei doze suplimentare.

”Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de Covid-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat.

Efectele secundate provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin.

Datele trebuie evaluate şi de specialişti independenţi, dar vor fi publicate în lunile următoare.

Până în prezent, doar Pfizer/BioNTech au depus suficiente date la autorităţile de reglementare pentru a evalua dacă poate fi aprobat un rapel.

Vineri, o comisie consultativă a Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din SUA a recomandat o autorizaţie de urgenţă pentru administrarea unor doze suplimentare de vaccin americanilor cu vârste de peste 65 de ani şi celor expuşi unor riscuri sporite să facă forme grave de boală. Comisia nua aprobat însă administrarea rapelurilor la nivelul populaţiei generale, afirmând căvor să vadă mai multe date.

J&J a arătat că a depus datele la FDA şi că intenţionează să le depună şi la alte autorităţi de reglementare, la Organizaţie Mondială a Sănătăţii şi la alte grupuri consultative din lume, care să informeze decidenţii.

Studiul de fază a III-a referitor la administrarea a două doze de vaccin la 30.000 de participanţi a testat eficacitatea unei a doua doze administrate la 56 de zile după prima, la adulţi cu vârsta peste 18 ani.

În timp ce studiul a constatat că două doze de vaccin J&J au avut o eficacitate de 94% în Statele Unite în prevenirea formelor moderate până la severe de boală, a existat doar un caz în grupul de vaccinaţi şi 14 în grupul placebo, rezultând un interval larg de încredere.

Studiul a avut o perioadă scurtă de urmărire de aproximativ 36 de zile, dar a constatat că a doua doză a fost bine tolerată, a spus compania.

Compania a mai spus marţi că dovezile dintr-un studiu separat, efectuat în condiţii reale, pe aproape 400.000 de persoane din Statele Unite care au primit vaccinul J&J au arătat că vaccinul are o eficacitate de 79% în prevenirea infecţiilor cu Covid-19 şi o eficacitate de 81% în prevenirea spitalizărilor, comparativ cu 1,52 milioane de persoane de vârste, sexe şi probleme de sănătate similare care nu au fost vaccinate.

J&J a spus că nu există dovezi ale eficacităţii reduse pe durata studiului, din martie până la sfârşitul lunii iulie, o perioadă care a inclus impactul variantei Delta.

Eficacitatea vaccinului în studiul efectuat în condiţii real a variat în funcţie de vârstă. Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani, vaccinul a avut o eficacitate de 86% în prevenirea spitalizării, comparativ cu 78% pentru cei cu vârsta de cel puţin 60 de ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920