REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

"La Aeroportul Kogălniceanu, l-au schimbat pe Cazacu, un profesionist, şi au pus un "chimist", pe Manafu"

"La Aeroportul Kogălniceanu, l-au schimbat pe Cazacu, un profesionist, şi au pus un "chimist", pe Manafu"

Replica API 23 mai 2011 | 00:00 258

Senatorul Nicolae Moga, explicând cum ne trage politizarea excesivă în jos:

Senatorul Nicolae Moga, explicând cum ne trage politizarea excesivă în jos:

Sirene de ambulanţă în faţa redacţiei "Replica" de Constanţa, copii gură-cască, câini speriaţi de zgomot şi stupoarea reporterilor: şoferul autosanitarei - senatorul Nicolae Moga! Singur în maşină, senatorul coboară şi ne explică: "Nu sunt în campanie electorală, aşa cum aţi scris. Nu sunt de acum, sunt încă de a doua zi de când am fost ales. Şi nici nu ştiu dacă mai candidez. Dar donez ambulanţe în judeţ. Dacă ambulanţa asta salvează măcar o viaţă, eu sunt mulţumit că mi-am făcut datoria". Cam aşa a debutat vizita senatorului la redacţie. E drept că în atenţia lui Moga fusese lansată o invitaţie la interviu, numai că nimeni nu se aştepta să fie într-atât de "nebun" încât să vină cu ambulanţa. Din discuţii în discuţii, aflăm că există motive temeinice să fie interesat de sănătate şi să sprijine actul medical, în afară de faptul că au fost desfiinţate spitale: a avut parte de câteva experienţe nu tocmai plăcute - era să îi fie tăiată o mână, apoi a suferit o operaţie la picior (a refuzat Constanţa la momentul respectiv, luând, ca orice pacient care ţine la pielea lui, "trenul" spre Bucureşti), iar exemplele continuă cu situaţii prin care au trecut alţii, pe care ar fi vrut să îi ajute.

Reporter: De unde ideea asta cu ambulanţele pe care spuneţi că vreţi să le donaţi în judeţ?

Nicolae Moga: Eu umblu în teritoriu. Mult. Vă pot spune sate şi cătune care probabil că nici nu aţi auzit de ele. Am socotit aşa: staţii de ambulanţă Constanţa-Băneasa, Negru Vodă, Medgidia. De la Constanţa la Băneasa sunt 98 de kilometri, până la Ostrob - circa 130; spitalul de la Băneasa a fost desfiinţat, dar se face centru de primire urgenţe şi am reuşit să păstrăm aici şi dispensarul TBC. În zonele unde ambulanţa de la centre răspunde în peste 15 minute de la solicitare, acolo este nevoie de ambulanţe. În zone precum Dumbrăveni, Independenţa, Ostrov, Lipniţa, Bărăganu, Mereni, Aliman şi Pecineaga. Mi-a spus însă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, faptul că are un program de înfiinţare a unor centre de permanenţă, cu ambulanţă, unde să existe 24 din 24 de ore medici. Vor rămâne însă şi zone neacoperite, iar acolo intervin eu, voi dona salvări primăriilor, care vor trebui în schimb să se îngrijească să angajeze şoferi, asistente pe care să le specializeze... Asta va fi treaba lor după aceea. Prima ambulanţă o voi dona comunei Ciocâlia, peste o lună, când au loc tradiţionalele lupte kureş.

Rep.: În afară de ambulanţe, ne spuneaţi ceva şi despre maşini pentru Poliţia locală.

N.M.: Este al doilea program pe care îl voi demara în perioada următoare. Voi depista localităţile unde gradul de infracţionalitate este mare sau unde localităţile au înfiinţat poliţii locale şi nu au maşină. Poate la Ovidiu, la Mangalia, urmează să văd exact, cert este că nu mă va interesa culoarea politică a primarilor. Dau Daciile primăriilor, nu primarului, de luna viitoare.

Rep.: Spuneţi că mergeţi în teritoriu mult. Care este cea mai mare problemă, ce vă reclamă cel mai des oamenii?

N.M.: Că nu au locuri de muncă. Foamea e cel mai al dracu' lucru. Eram la un moment dat într-o localitate, vorbeam cu o familie, şi a venit un vecin să le ceară un cartof. Mai avea acasă un cartof şi vroia să facă ciorbă. Vă daţi seama ce jale e? Un alt caz care m-a impresionat a fost a unui bărbat care vrea să muncească, e în putere, dar nu-şi găseşte. Are 11 copii acasă. 11! Eu cred că, în situaţia asta, programul iniţiat de Consiliul Judeţean, cel cu solariile, este foarte bun. Dai solarii la oameni, răsarduri, şi faci producţie românească, bio, că am ajuns să mâncăm roşii aduse din străinătate. Am în frigider, de 6 luni, o roşie cumpărată din magazin. Nu s-a stricat, de 6 luni de când o ţin, zici că e din plastic. E clar că nu e sănătoasă, că modificată, că ceva nu e în regulă. La Bărăganu, acolo CJC a dus primele solarii, oamenii îmi povesteau că inainte, pe vremea lui Ceuşescu, cultiva flori. Şi la Lanurile şi la Bărăganu. Se exportau flori de aici în străinătate, iar acum aducem flori numai din Olanda.

Rep.: Să vorbim puţin şi despre activitatea parlamentară. Se comentează mult că parlamentarii chiulesc, că vă ţineţi de "prostii" - gen să îi chemaţi pe Columbeni la audieri, cheltuiţi banii aiurea...

N.M.: Legat de bani, uite, să vă spun eu o chestie: aş face alegeri numai dintr-un tur. Nu am mai avea cheltuieli şi cu turul doi, dar e opinia mea, colegi de-ai mei au altă părere. Chestia aia cu Columbenii nu o comentez. Dar există, într-adevăr, o groază de iniţiative legislative depăşite, legi care se bat cap în cap. Când am mers în Parlament prima dată am avut o strângere de inimă. Am zis că eu nu sunt un intelectual rasat, că o să mă întâlnescu cu somităţi... Vreau să vă spun că parlamentarii de Constanţa sunt mult peste alţii.

Rep.: Văd că vă lăudaţi colegii. Dar, despre Eduard Martin, care vă este coleg de partid (PSD), se spune că este chiulangiu, despre Alexandru Mazăre că punea la cale "trăznăi" cu senatorul Cătălin Voicu, despre alţii că nu se duc prin teritoriu să discute cu cei care i-au ales...

N.M.: Nu ştiu partea cu chiulitul, dar ştiu că Eduard Martin a fost foarte eficient până acum, şi-a trecut toate legile iniţiate. Iar despre Alexandru Mazăre vă spun sigur că îşi face datoria, nu lipseşte de la vot, are iniţiative. Acolo, în Parlament, puţini îl asociază cu primarul Radu Mazăre. În privinţa lui Voicu şi înregistrările alea, am citit că spunea "aham, mda, aha"... Îl asculta pe Voicu mai mult din bun-simţ. Voicu nu era un coleg rău, dar avea gura mare, vorbea tot felul de prostii. Lui gura i-a creat probleme. Şi pe mine credeţi că nu m-a abordat? Dar vorbea mult, aiureli, că l-am şi întrebat dacă el se crede perfect, de vreme ce le găseşte tuturor defecte. Tot despre parlamentarii de Constanţa, vreau să vă spun că Puiu Haşotti este un profesionist, are experienţă, cunoaşte regulamentul; parlamentarii PDL-ului Constantin Chirilă şi Mircea Banias sunt OK.... Amet Aledin este un parlamentar activ.

Rep.: Aţi menţionat că sunt prea multe iniţiative. Ce nu este în regulă cu asta?

N.M.: Nu e suficient să ai multe iniţiative, trebuie să fii şi eficient sau iniţiativele alea să fie bune. Să le faci doar pentru a pierde timpul... De exemplu, ne-am pierdut o jumătate de zi să ne certăm pentru legea pornografiei. Păi, ţara arde şi nouă ne arde să stăm jumătate de zi să dezbatem asta? La început, chiar mi-am luat şi eu o "leapşă" cu o iniţiativă a unui coleg. Ştiţi că nu iniţiem numai individual legi, ci semnăm şi pentru susţinerea iniţiativelor colegilor. A venit un coleg cu legea asociaţiilor de locatari. Am citit doar expunerea de motive, am văzut că semnaseră şi alţi colegi, ca de exemplu Miron Mitrea, dar nici unul nu apucaserăm să cititm toate modificările legislative propuse de acel coleg. Am semnat, iar apoi am citit cu atenţie. Acolo se spunea că cei care nu îşi plătesc apa, să nu fie debranşaţi decât după ce există o hotărâre definitivă de instanţă. Iar cum la noi un proces durează 7 ani... Păi rămâneau datoriile neplătite 7 ani?! Mi-am retras semnătura de pe proiect.

Rep.: Cum rămâne cu cazarea de lux a parlamentarilor? Aveţi de gând să mai risipiţi banii de maniera asta?

N.M.: Asta, că e gaură în buget din cauza cazării parlamentarilor, e o poveste. Nu eu vreau să mă cazez la Radisson. Am şi făcut o glumă la un moment dat, că o să îmi iau o rulotă şi o amenajez în curtea Parlamentului... făcând o socoteală, părerea mea este că cel mai bine Parlamentul dă bani să-şi construiască propriul hotel decât să plătească o cazare şi pentru zilele în care parlamentarii nu sunt la Bucureşti. Dar aşa a funcţionat de dinainte, iar noi putem găsi soluţii. Însă chestia că stăm la Radisson şi avem nu-ştiu-ce facilităţi, e o poveste. De exemplu, noi, parlamentarii, dacă mâncăm acolo, plătim, iar la piscină nu avem acces, aşa cum spunea. Acum probabil vor ieşi iar discuţii, că Parlamentul trebuie să îşi schimbe maşinile. Daciile au ieşit din garanţie, iar să le întreţii este o cheltuială mai mare decât dacă luăm altele noi. Dăm cele vechi, se compensează cu o anumită sumă.

Rep.: Dacă în Parlament lucrurile stau aşa cum le descrieţi, cum caracterizaţi în teritoriu situaţia, la nivel de instituţii?

N.M.: E o mare prostie, făcută şi de fostele guvernări, şi de actuala, să politizeze tot. Eu cred că politic trebuie numit până la nivel de subprefect, în rest să fie lăsaţi profesionişti. Păi, au ajuns câte unii în funcţii de nu îţi vine să crezi. Nu au nici o treabă. De exemplu, la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, l-au schimbat pe Titus Cazacu, un profesionist, şi au pus un "chimist", cum îi ziceaţi voi. Nu am nimic cu Ionel Manafu, e un tip OK, mă înţeleg foarte bine cu el. Dar l-au pus şi la Ape, acum la aeroport... Şi la nivel naţional e acelaşi lucru. De asta nu merg lucrurile şi nu evoluăm, ne ducem în jos.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272