REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

La cererea părinţilor, când ambii necesită spitalizare, copilul sănătos poate fi preluat de asistenţii sociali

La cererea părinţilor, când ambii necesită spitalizare, copilul sănătos poate fi preluat de asistenţii sociali

Replica API 25 martie 2020 | 00:00 991

Direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului pot prelua temporar, la solicitarea părinţilor, copilul clinic sănătos, în cazul în care ambii părinţi sunt internaţi în spital, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.

"Nu este vorba de o procedură nouă sau de ceva excepţional, ci vorbim de acele situaţii la limită, în care ambii părinţi se află într-o situaţie medicală complexă şi necesită spitalizare, şi, atunci când nu există nicio altă alternativă, la o rudă, la cunoscuţi, la prieteni, pentru a îngriji copilul sau copilul cu dizabilitate până la refacerea unuia dintre părinţi, la solicitarea părintelui, şi în cazul în care copilul este clinic sănătos, el poate fi sprijinit şi poate fi preluat o perioadă temporară de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, aşa cum se întâmpla întotdeauna în situaţiile în care apăreau astfel de cazuri în care nu mai exista niciun îngrijitor disponibil pentru copil. Aşadar, nu trebuie să ne panicăm. Este o măsură care se aplică şi în această situaţie excepţională, în care nu mai există nicio alternativă în familie sau în cercul de cunoştinţe apropiate, pentru că, evident, nu putem lăsa copiii singuri, închişi în casă sau pe stradă", a afirmat Mădălina Turza, la Digi 24, scrie Agerpres.

În altă ordine de idei, şeful ANDPDCA a atras atenţia asupra faptului că asistenţii sociali nu beneficiază de suficient echipament pentru a se proteja.

"Din păcate, materialele igienice şi de protecţie lipsesc sau lipsesc cantităţile suficiente şi necesare pentru ca oamenii din zona de servicii sociale din linia întâi să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă. Este o situaţie exhaustiv prezentă, de aceea avem nevoie de implicarea şi sprijinul autorităţilor locale, pentru că nu trebuie să uităm că aceşti oameni din serviciile sociale au obligaţia legală şi morală de a-i sprijini, îngriji şi proteja nu numai pe oamenii din comunitate, dar şi zeci de mii de adulţi cu dizabilităţi din centrele de instituţionalizare şi copii din sistemul de protecţie. Aşadar, şi ei au nevoie de această protecţie şi, într-adevăr, materialele nu sunt suficiente sau chiar lipsesc. În acest moment se folosesc puţinele materiale care mai există şi mulţi dintre ei, din păcate, improvizează, în speranţa că se vor face achiziţii de către autorităţile locale, pentru a le putea veni în sprijin. De asemenea, ştiu că au existat iniţiative private, din partea Crucii Roşii, care au sprijinit anumite DGASPC-uri, însă, evident, este nevoie de un efort susţinut în acest sens. Suntem în contact direct cu cei care lucrează şi activează în acest domeniu şi i-am informat despre aceste nevoi", a precizat Turza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O aberatie sa mai sifoneze bani sefii de directii gen Petre sau Emil Mereuta niste golani de prima clasa...lasati copiii in pace jigodiilor..
0
0
Pe bune, stie ce inseamna tot ce declara, vai de capul lor, centrele sunt peste capacitatea de functionare, unde? Asa se vede competenta UAT care nu au dezvoltat servicii sociale
5
0
Sunt curios cum ii poate cineva explica unui copil de sub 6 ani care sta cu parintii ca 2 saptamani va sta in centru de asistenta sociala... Acel copil daca a stst cu paintii ar trebui sa fie in carantina iar cei care ar sta cu el ar trebui sa fie si ei in carantina. Nu mai bine ii ingrijim pe acei parinti acasa daca nu sunt cazuri grave? Astfel de solutii ca cea ecprimata mai sus sunt de la oameni din sistem care nu au sentimente fata de acesti copii. Si atata
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108