REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

La ISU Dobrogea au rămas "pierduţii în spaţiu": doi ciobani rătăciţi în câmp au fost găsiţi după 3 ore

La ISU Dobrogea au rămas "pierduţii în spaţiu": doi ciobani rătăciţi în câmp au fost găsiţi după 3 ore

Replica API 6 februarie 2014 | 00:00 239

STS şi pompierii îşi pasează "vina": ba s-a greşit procedura, ba era ceaţă

STS şi pompierii îşi pasează "vina": ba s-a greşit procedura, ba era ceaţă

Acţiune contracronometru pentru identificarea unor persoane rătăcite între localităţile constănţene Săcele şi Corbu, eveniment ce s-a petrecut miercuri, 5 februarie. Cei doi, Constantin Vicol şi Ion Apostol au spus că lucrează la o fermă şi dimineaţa, la orele 5.00, au plecat spre casă, lucru pe care îl fac de fiecare dată, numai că acum s-au rătăcit din pricina ceţii. "La ora 9.00 am sunat la 112 că nu ştiam unde suntem şi le-am spus ce scria pe stâlpii de înaltă tensiune...", a spus unul dintre cei doi. Căutările au început, la fel - şi disputele. STS a menţionat că operatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au greşit procedura, pe când ISU Dobrogea susţine că au dispeceri, nu operatori, şi nu au greşit nimic. Cert este că victimele se află în afara oricărui pericol.

Jandarmii, poliţiştii, pompierii, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, dar şi şenilata Consiliului Judeţean au plecat spre cei doi bărbaţi, miercuri, 5 februarie, care au fost localizaţi cu greu pe un câmp acoperit de zăpadă. La acţiune a participat şi adjunctul şefului de post al Poliţiei din Săcele, care cunoştea împrejurimile, ajutând astfel la căutări. "A fost identificat stâlpul de înaltă tensiune nr. 42, sper să nu greşesc. Primăria Corbu a pus ISU în legătură cu Enel Electrica. Am înţeles că stâlpul a fost localizat. Celor două persoane li s-a transmis să stea acolo. Jandarmii sunt deja în zonă. Am fost informat de către ISU. Este ceaţă în zonă. Nu se ştie încă cine sunt cele două persoane. Înţeleg că ei sunt absolut dezorientaţi, nu ştiu unde se află acum. Este o imensitate albă de sute de hectare. Când au sunat la 112 au spus din bănuite în ce zonă sunt", a declarat, ieri dimineaţă, Marian Gălbinaşu, primarul localităţii Corbu. Secretarul de stat în cadrul MAI, dr. Raed Arafat, a adăugat, de asemenea, că cei doi oameni sunt localizaţi lângă un stâlp de electricitate de pe un câmp. Căutările au continuat, iar cei doi oameni au fost găsiţi în jurul orei 12.15 de o echipă de jandarmi, însoţiţi fiind de poliţişti şi pompieri, şi transportaţi la Spitalul Judeţean. Cei doi au fost transportaţi cu o ambulanţă. "Eram plecaţi de dimineaţă, de la 5.00. Munceam acolo, la o fermă, şi am plecat acasă. Era ceaţă şi ne-am rătăcit. La ora 9.00 am sunat la 112 şi le-am spus că am rămas înzăpeziţi şi le-am dat detaliile care erau scrise pe stâlpii de înaltă tensiune. Nu ştiu decât că a fost ceaţă, atât", a spus Constantin Vicol. Celălalt, Ion Apostol, a întărit cele spuse de colegul său, menţionând că îi este foarte frig. Cadrele medicale au spus că pacienţii sunt stabili. Ei locuiesc în Comana şi Culmea. În cursul zilei de ieri, prefectul (încă) Eugen Bola, a susţinut că a transmis un raport şi în atenţia secretarului de stat Raed Arafat. "ISU spune că nu s-a greşit absolut nimic. Oamenii sunt deja în spital. Eu am vorbit cu domnul Raed Arafat, iar raportul s-a dat de către ISU, exact ca la orice acţiune", a spus prefectul. De cealaltă parte, angajaţi ai ISU Dobrogea susţin că au făcut tot ce le-a stat în putinţă, mai cu seamă că dispun de aparatură învechită, dar şi de lipsă de personal, având în vedere că aproape 200 de militari au fost trecuţi în rezervă. Să fi rămas, în condiţiile date, doar "pierduţii în spaţiu" la dispecerat? Sau, nu este exclus ca învălmăşeala să indice, din nou, proasta coordonare a acţiunilor între instituţii.

Căutări îngreunate din cauza unor proceduri greşite

Căutările ar fi fost îngreunate din cauza unor proceduri greşite, purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, spunând că operatorul ISU care a preluat apelul de la aceştia a greşit procedura, astfel că după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru localizare. "Operatorul ISU care a preluat cazul a greşit procedura. Din acest motiv, după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru a fi ajutaţi. Aceeaşi informaţie furnizată din nou a fost utilă, iar ISU se afla în drum spre cei căutaţi", a precizat el, într-un comunicat de presă. De cealaltă parte, reprezentanţii ISU Dobrogea nu sunt de acord cu aceste afirmaţii. "Noi spunem că ISU nu a greşit. Nu avem operatori, ci dispeceri. Nu ştiu ce declaraţie au făcut cei de la STS, nu pot să vorbesc în numele lor. Pot să spun doar că dispecerii ISU nu au greşit. S-a lucrat exact ca la orice procedură. Apelul s-a primit de la STS la ora 09.05. Când omul sună la 112, nu sună în Dispeceratul nostru, ci la STS, iar STS redirecţionează apelul în funcţie de solicitare. La ora 09.05 STS-ul ne-a redirecţionat acest apel şi ne-a furnizat o hartă cu o arie în care ar putea fi cei doi - de ordinul kilometrilor pătraţi, fiind vorba de o suprafaţă mare şi ar fi durat foarte mult operaţiunea de căutare şi salvare. Am căutat să obţinem cât mai multe date de la oameni. Ei au fost găsiţi la 12.15. Oamenii erau dezorientaţi atât de ceaţă, cât şi de zăpadă. Ne-au spus iniţial că sunt undeva în apropiere de localitatea Luminiţa. Am solicitat Primăriei Corbu să ne sprijine. Ei au spus că ne ajută, dar că reprezentanţii CELCO sunt mai aproape. CELCO a spus că ne dă un utilaj cu un localnic care cunoaşte zona. S-au cerut coordonate de la STS. S-a ţinut legătura cu cei doi, dar nu putea să ne dea prea multe date. Au găsit un stâlp de înaltă tensiune, ne-au spus ce au găsit pe el. Noi nu avem echipamente de localizare şi am solicitat celor de la Enel să ne dea coordonatele acelui stâlp în funcţie de ce ne-au spus oamenii că au găsit pe el. Aşa i-am găsit şi am ajuns la ei. 31 de pompieri şi jandarmi de la IJJ şi Gruparea Mobilă au mers pe drumul judeţean până unde s-a putut", a declarat Paula Anghel, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea. Cei doi bărbaţi au ajuns la Spitalul Judeţean la ora 14.15.

Victor Ponta: ISU şi sistemul 112 nu reuşesc să se coordoneze

Premierul Victor Ponta le-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea şi secretarului de stat în MAI Raed Arafat ca până la 1 martie să lucreze la îmbunătăţirea procedurilor de coordonare între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi sistemul 112. "Avem în continuare probleme şi aici domnul Arafat şi domnul viceprim-ministru trebuie să lucreze la îmbunătăţirea procedurilor de colaborare. E foarte clar că ISU, pe de o parte, şi sistemul 112, de partea cealaltă, se pare că nu reuşesc (să se coordoneze-n.r.), am văzut şi astăzi (miercuri - n.r.) probleme de coordonare. Până la 1 martie vreau să avem procedurile îmbunătăţite şi făcute în aşa fel încât să fim mai bine coordonaţi şi mai bine pregătiţi", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern de ieri.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108