La Sabroso, bacșișul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fără a fi întrebat
La Sabroso, bacșișul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fără a fi întrebat
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestLa unul dintre cele mai cunoscute restaurante din ConstanÈ›a bacÈ™iÈ™ul a devenit obligatoriu. Este vorba despre Sabroso, controlat de Gheorghe MiÈ™u, de unde un client a plecat supărat după ce s-a trezit cu 5 lei în plus pe bonul fiscal. Înainte de a părăsi localul, acesta i-a cerut explicaÈ›ii unei angajate, care i-a recunoscut în final, plină de seninătate, că aÈ™a au fost instruiÈ›i să acÈ›ioneze.
Legea care prevede că trecerea bacÈ™iÈ™ul oferit de clienÈ›i la restaurant trebuie inclusă în nota de plată È™i pe bonul fiscal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Sumele acumulate în acest mod sunt apoi distribuite angajaÈ›ilor integral ÅŸi aceÈ™ti bani fiind consideraÈ›i venituri cu reÈ›inere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuÈ›iei de asigurări sociale ÅŸi nici nu intră în zona de aplicare TVA. Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.
Operatorii economici sunt obligaÈ›i să înmâneze clienÈ›ilor o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care este propusă lăsarea de bacÅŸiÅŸ, care să reprezinte nu mai mult de 15% din valoarea totală a celor cumpărate. Noua lege a creat premisele introducerii unei noi metode de fraudare a consumatorilor.
Unii agenÈ›i economici È™i-au luat libertatea de a trece pe bon sume ce reprezintă bacÈ™iÈ™ul, fără permisiunea clienÈ›ilor, care se trezesc la final cu o notă de plată mai mare decât cea aÈ™teptată. Acesta este cazul restaurantului Sabroso, din ConstanÈ›a, unde un client a confruntat o angajată, cerându-i explicaÈ›ii cu privire la apariÈ›ia sumei de 5 lei, pe lângă preÈ›ul celor achiziÈ›ionate.
Video:
ChelneriÈ›a, intimidată, a invocat scuza introducerii noii legi, care nu presupune nicidecum obligativitatea lăsării de bacÈ™iÈ™, ci doar includerea sa în bon, doar atunci când clientul doreÈ™te să îl ofere. Femeia a continuat să ofere explicaÈ›ii, menÈ›ionând că valoarea nu depășeÈ™te niciodată 15% din preÈ›ul total al mesei. După mai multe încercări eÈ™uate de a se scuza, a recunoscut însă în final că primise instrucÈ›iuni de la conducere să treacă cei 5 lei în nota de plată.
Date despre firma Georgio Fast
Societatea Georgio Fast SRL a fost înfiinÈ›ată în anul 2006 È™i are sediul social în municipiul ConstanÅ£a, pe strada Rotterdam numărul 33, ce are ca principală activitate „restaurante“. Conform datelor, în anul fiscal 2019, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 25.425.865 de lei, profit în valoare de 102.994 de lei È™i datorii ce se ridică la suma de 19.314.533 de lei. Asociatul unic ÅŸi administratorul firmei este Gheorghe MiÅŸu.
Cine este Gheorghe Mișu
Gheorghe MiÅŸu este născut în iunie 1986. Acesta este absolvent al Liceului Energetic ConstanÅ£a, iar mai apoi a urmat cursurile Facultăţii de ÅžtiinÅ£e Economice din cadrul Universităţii „Ovidius“ ConstanÅ£a. Conform surselor, în anul 2004, acesta era ospătar, iar mai apoi a devenit Persoană Fizică Autorizată (PFA), având ca activitate „comercializare produse alimentare“ (Tabăra Năvodari) ÅŸi a deschis o terasă pe plaja din Eforie Nord. În 2006, a înfiinÅ£at SC Georgio Fast SRL ConstanÅ£a, fiind administrator unic, iar în toamna lui 2006, a deschis primul punct de lucru cu livrări la domiciliu, în ConstanÅ£a. În 2008, a ridicat un sediu mai mare pentru livrări la domiciliu, iar în 2009, a luat fiinţă cel de-al treilea sediu. În anul 2010, a extins spaÅ£iul ÅŸi a deschis restaurantul Sabroso, cu meniu complet. În 2011, a avut loc o nouă extindere, printr-o terasă deschisă la etaj. În 2012, Gheorghe MiÅŸu a deschis un alt restaurant Sabroso în staÅ£iunea Mamaia, local care a avut parte de o terasă extinsă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News