REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

La Sabroso, bacșișul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fără a fi întrebat

La Sabroso, bacșișul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fără a fi întrebat

Ana Maria LIPAN 4 august 2023 | 00:00 9673

La unul dintre cele mai cunoscute restaurante din ConstanÈ›a bacÈ™iÈ™ul a devenit obligatoriu. Este vorba despre Sabroso, controlat de Gheorghe MiÈ™u, de unde un client a plecat supărat după ce s-a trezit cu 5 lei în plus pe bonul fiscal. Înainte de a părăsi localul, acesta i-a cerut explicaÈ›ii unei angajate, care i-a recunoscut în final, plină de seninătate, că aÈ™a au fost instruiÈ›i să acÈ›ioneze. 

La Sabroso, bacsisul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fara a fi intrebat

Legea care prevede că trecerea bacÈ™iÈ™ul oferit de clienÈ›i la restaurant trebuie inclusă în nota de plată È™i pe bonul fiscal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Sumele acumulate în acest mod sunt apoi distribuite angajaÈ›ilor integral ÅŸi aceÈ™ti bani fiind consideraÈ›i venituri cu reÈ›inere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuÈ›iei de asigurări sociale ÅŸi nici nu intră în zona de aplicare TVA. Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%. 

La Sabroso, bacsisul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fara a fi intrebat

Operatorii economici sunt obligaÈ›i să înmâneze clienÈ›ilor o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care este propusă lăsarea de bacÅŸiÅŸ, care să reprezinte nu mai mult de 15% din valoarea totală a celor cumpărate. Noua lege a creat premisele introducerii unei noi metode de fraudare a consumatorilor.

Unii agenÈ›i economici È™i-au luat libertatea de a trece pe bon sume ce reprezintă bacÈ™iÈ™ul, fără permisiunea clienÈ›ilor, care se trezesc la final cu o notă de plată mai mare decât cea aÈ™teptată. Acesta este cazul restaurantului Sabroso, din ConstanÈ›a, unde un client a confruntat o angajată, cerându-i explicaÈ›ii cu privire la apariÈ›ia sumei de 5 lei, pe lângă preÈ›ul celor achiziÈ›ionate. 

Video:

ChelneriÈ›a, intimidată, a invocat scuza introducerii noii legi, care nu presupune nicidecum obligativitatea lăsării de bacÈ™iÈ™, ci doar includerea sa în bon, doar atunci când clientul doreÈ™te să îl ofere. Femeia a continuat să ofere explicaÈ›ii, menÈ›ionând că valoarea nu depășeÈ™te niciodată 15% din preÈ›ul total al mesei. După mai multe încercări eÈ™uate de a se scuza, a recunoscut însă în final că primise instrucÈ›iuni de la conducere să treacă cei 5 lei în nota de plată. 

Date despre firma Georgio Fast

Societatea Georgio Fast SRL a fost înfiinÈ›ată în anul 2006 È™i are sediul social în municipiul ConstanÅ£a, pe strada Rotterdam numărul 33, ce are ca principală activitate „restaurante“. Conform datelor, în anul fiscal 2019, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 25.425.865 de lei, profit în valoare de 102.994 de lei È™i datorii ce se ridică la suma de 19.314.533 de lei. Asociatul unic ÅŸi administratorul firmei este Gheorghe MiÅŸu.

La Sabroso, bacsisul a devenit obligatoriu. Un client s-a trezit cu el pe bon, fara a fi intrebat

Cine este Gheorghe Mișu

Gheorghe MiÅŸu este născut în iunie 1986. Acesta este absolvent al Liceului Energetic ConstanÅ£a, iar mai apoi a urmat cursurile Facultăţii de ÅžtiinÅ£e Economice din cadrul Universităţii „Ovidius“ ConstanÅ£a. Conform surselor, în anul 2004, acesta era ospătar, iar mai apoi a devenit Persoană Fizică Autorizată (PFA), având ca activitate „comercializare produse alimentare“ (Tabăra Năvodari) ÅŸi a deschis o terasă pe plaja din Eforie Nord. În 2006, a înfiinÅ£at SC Georgio Fast SRL ConstanÅ£a, fiind administrator unic, iar în toamna lui 2006, a deschis primul punct de lucru cu livrări la domiciliu, în ConstanÅ£a. În 2008, a ridicat un sediu mai mare pentru livrări la domiciliu, iar în 2009, a luat fiinţă cel de-al treilea sediu. În anul 2010, a extins spaÅ£iul ÅŸi a deschis restaurantul Sabroso, cu meniu complet. În 2011, a avut loc o nouă extindere, printr-o terasă deschisă la etaj. În 2012, Gheorghe MiÅŸu a deschis un alt restaurant Sabroso în staÅ£iunea Mamaia, local care a avut parte de o terasă extinsă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La restaurantul vis a vis de intrarea în castelul Bran, ești obligat sa dai tips (nu te întreabă nimeni) daca vrei sa lași bacșiș (tips) pur și simplu îl trec în nota de plată. Bacșișul obligatoriu este între 10% și 20% in funcție de cum vrea ospătarul, astea cu toate că serviciile lor sunt de tot rahatul iar mâncarea, laturi pentru porci.
0
0
Sa-mi bag plua in bacsisul lor. La Roata Norocului din Brasov, nu te intreaba nimeni daca vrei sa lasi bacsis sau nu, iti baga direct bacsis minim 15 la suta. Si e trecut tips, nu bacsis. Pai plua mea, dupa ce ca ati marit nesimtit meniurile, ne ma jecmaniti si cu kktul asta de bacsis. Daca vreau las, daca nu, nu. Numai golanii!
1
0
Si la Reyna in faleza e la fel si cand intrebi de ce e pe nota iti spun ca dupa o anumita suma intra tips automat
1
0
Aceiași situație am întâmpinat si noi la un restaurant in Păltiniș. Nu am fost întrebați nimic, am achitat cu cardul iar pe bonul fiscal apărea bacșișul in valoare de 25 de lei.
1
0
Dacă vreau să las ceva, o fac cu plăcere, dr nu obligat. Cere-i patronului o mărire de salariu, că nu te-am angajat eu.
5
0
Asta se întâmplă de o lună de zile la terasa de la Rex .Am avut clienți pe Uber care s-au plâns de Sabroso. Când le-a venit nota de plata, aveau și tips-ul de 15% băgat. OPC-ul nu poate spune ca nu știe. S-au făcut reclamații, au confirmat clienții.
5
0
despre ce se intampla in bucatarie cu mancarea??....!!!
4
0
Asa se intampla si la La Premier, iti baga "SERVICII" in nota de plata isi iti fura banii cu zambetu pe buze.
4
1
Nu este nimeni obligat sa intre in restaurantele in care preturile sunt mari pentru ceva banal sau chiar nasol facut si mai dai bacsis ca sa fie scutit patronul sa plateasca salarii decente. Tu in afara de salariu,primesti bacsis zilnic de la sefi? Sigur ca nu. De ce sa fii fraier,numai pentru ca asa s-a creat o cutuma?
14
1
Multi dintre patronii de localuri au un comportament de infractori si daca ar fi dreptate ar trebui sa fie in inchisoare pentru escrocherie, produse expirate care pun in pericol sanatatea si viata consumatorului, etc dar legile sunt mult prea blande si ei stiind ca nu risca nimic si fiind fara scrupule profita; parlamentul este principalul vinovat; cei care inseala clientii si le vand alimente expirate sau stricate ar trebui exclusi pe viata din alimentatia publica; ar trebui facut un registru / lista neagra dupa modelul violatorilor si sanctionati dur, exemplar, cel putin cu niste amenzi imense; am luat o singura data pizza de la ei si era sarata potroaca a trebuit sa o arunc; e clar ca cel putin salamul din ea era expirat de mult daca nu stricat; la fel san marco si altii
7
2
Georgică, mai faci contracte pe 4 ore la angajați care muncesc 16? Mai faci manevre la fiscalizare cu văr-tu de la MyPOS? Mai dai șpagă la ANAF? Îl mai trimiți pe unchiu Vasile sa le ciupească de c*r pe alea de la ANPC? Mai primești multe spații de la PSD?
21
0
da cine mai mananca la sabroso ? doar turistii si tzarusii din poarta 6 cet si km 45 , noi restul constantenilor nu mai mancam orice gunoi.
28
6
mancati la noi, muriti acasa.
17
1
nu mai voi lasati doar la ospatarite de trei ori pretul consumatiei ca poate poate va pica ceva .....si nu spuneti nimic .laospatari le dati reclamatie ....
10
2
De ce aceasta discriminare? Adica un ospatar poate primi bacsis pe langa salariu. De ce daca pentru un serviciu platit, vreau sa las bacsis si unui doctor sau profesor, se numeste foloase necuvenite. Pai ce plm, ospatarul ala munceste pentru mine sau pentru patronul restaurantului? Sa-si negocieze salariu, ca patronul are de unde, din adaosul care cateodata ajunge la 500-600 la suta. Eu las tips daca ospatarul merita. Sunt unii ospatari care te fac sa le lasi tips prun modul de servire si atitudine. Cand dau de vreun gretzos ii dau la mwie. Tipsul nu este obligatoriu, speta de fata este japca pe fata.
50
4
Ceream refacerea bonului. Daca acceptam ce ne impune restaurantul, ei vor continua.
27
1
Probabil ca acel client este invatat doar el sa primeasca ....atât fac unii pe corectitudinea intruchipată si ei sunt cei mai cei mai dintre toti .Am o cunostinta care in ciuda faptului ca este navigator se uita să castige tot el ,nehalitul si premiile de la radio ....
12
50
r*mâni învățați să faceți mâncare acasă În primul rând faceți economie la bani Când mergi in piata vezi ce cumperi Numai serviți mâncare în toate cotețele Plata unei mese la restaurant cu familia face cat cumpărăturile pe o săptămână într-o casă Deșteaptăte romane
56
4
Sabroso m-am c***t si mi-a fost rau o saptamana
32
5
Înainte sa iei 5 lei bai Mișule mai bine schimbi mocheta aia pătată de pe jos! In ce hal arată îți trece foamea când o vezi! Boicot de acum sabroso hai toată lumea !
38
4
Cumpara mancare expirata de la maluri, te poti imbolnavi...
27
3
Și ANAF spărgea semințe in parc Tepe mari sânt și la marketuri unele nu au preturi altele au un preț la raft altul la casa marcaj Mâine dimineață Gogu merge in piețe să facă controale Că se aude multe instituții plătite de stat se desființează
34
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468