REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Legătura dintre boala Crohn și colita ulcerativă

Legătura dintre boala Crohn și colita ulcerativă

Replica API 15 iunie 2021 | 00:00 523

Boala Crohn și colita ulcerativă sunt două afecțiuni inflamatorii ale intestinelor, ceea ce înseamnă că afectează, în principal, sistemul gastrointestinal, deși pot afecta și alte părți ale corpului.

Sursa foto: Shutterstock

Potrivit cercetărilor, afecțiunile inflamatorii intestinale apar în special la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani și mai ales la locuitorii țărilor puternic industrializate și cu climat mai rece.

Afecțiunile inflamatorii intestinale apar atunci când tractul intestinal, care include atât intestinul gros, cât și pe cel subțire, se inflamează în mod frecvent, scrie doc.ro.

Există mai multe tipuri de asemenea afecțiuni, iar principalele sunt:

1. Boala Crohn, o afecțiune cronică ce cauzează inflamație intestinală și poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, inclusiv gura sau anusul. Simptomele se pot manifesta la nivelul întregului corp.

2. Colita Crohn este o formă de boală Crohn care afectează numai colonul. Cu toate acestea, persoanele care suferă de colita Crohn sunt mai predispuse la leziuni de piele sau dureri articulare, față de pacienții de boală Crohn.

3. Colita ulcerativă este o afecțiune care se manifestă la nivelul membranei ce căptușește interiorul colonului. Spre deosebire de boala Crohn, colita ulcerativă afectează colonul în întregime.

Simptomele bolii Crohn

Simptomele bolii Crohn pot afecta părți diferite ale corpului. Așadar, la nivel gastrointestinal, simptomele pot include:

- Diaree

- Sângerări anale

- Defecare frecventă și senzația că nu ai eliminat suficient scaun

- Crampe sau dureri abdominale

- Constipație

La nivelul altor părți ale corpului, simptomele bolii Crohn pot cuprinde:

- Piele înroșită în jurul ochilor

- Dureri oculare sau tulburări de vedere

- Afte bucale

- Inflamație și dureri la articulații

- Iritații la nivelul pielii

- Febră

- Pierderea apetitului

- Scădere subită în greutate

- Stare de oboseală

- Transpirație pe timpul nopții

- Dereglări ale ciclului menstrual

- Osteoporoză

- Pietre la rinichi

Simptomele colitei ulcerative

În ceea ce privește simptomele colitei ulcerative, acestea includ:

- Diaree cu mucus sau sânge

- Dureri sau crampe rectale

- Nevoia subită de defecare

- Dureri abdominale

- Febră

- Pierdere subită în greutate

Asemănări și deosebiri între boala Crohn și colita ulcerativă

În ceea ce privește simptomele, boala Crohn și colita ulcerativă prezintă numeroase asemănări. Printre principalele simptome definitorii ale celor două boli se numără diareea cu sânge, prezența mucusului în scaun și pierderea subită în greutate.

Simptomele colitei ulcerative, în schimb, pot apărea treptat și pot fi pasagere, mai exact ele pot apărea și dispărea treptat.

O altă legătură între cele două afecțiuni se remarcă la nivelul complicațiilor care pot apărea la cele două boli. Astfel, posibilele complicații ale bolii Crohn și ale colitei ulcerative afectează intestinele, dar pacienții pot resimți simptome și în alte părți ale corpului.

Potrivit Crohn’s and Colitis Foundation, complicațiile intestinale ale bolii Crohn pot include:

- Obstrucție intestinală, aceasta fiind cea mai comună complicație a bolii Crohn ce apare atunci când leziunile intestinale se cicatrizează, ceea ce îngustează pereții intestinelor.

- Abcese, adică mici pungi umplute cu puroi care se pot forma în pereții intestinali, după anumite infecții bacteriene. Simptomele acestei complicații pot include inflamație, sensibilitate, durere și febră, iar tratamentul se face cu antibiotice.

- Fistule, adică ulcerații în tractul intestinal ce se pot adânci și transforma în tunele care conectează diferite părți din intestine, vezica urinară, vagin sau piele. Fistulele afectează aproximativ 30% din pacienții cu boala Crohn și se pot infecta, motiv pentru care necesită tratament cu antibiotice sau intervenție chirurgicală.

- Fisuri, care pot afecta membrana protectoare a anusului

- Malnutriție – din moment ce boala Crohn afectează intestinul subțire, anumiți pacienți pot dezvolta forme severe de boală din cauza faptului că organismul nu mai absoarbe nutrienții așa cum ar trebui în mod normal.

În ceea ce privește simptomele colitei ulcerative, Crohn’s and Colitis Foundation subliniază următoarele:

- Perforarea intestinelor, fenomen cauzat de inflamația recurentă care poate eroda și duce la apariția unor găuri în membrana intestinală. Atunci când conținutul intestinal se varsă în abdomen, se poate ajunge la complicații severe.

- Colită fulminantă, care apare la sub 10% din populația care suferă de colită ulcerativă. La colita fulminantă, întregul perete intestinal este afectat, iar colonul se dilată, ceea ce poate cauza o pierdere semnificativă a masei musculare și expansiune a colonului.

- Megacolon toxic – atunci când colonul se dilată, nu mai poate împinge gazele intestinale, așa încât intestinele se pot rupe și duce la deces. Cu toate acestea, megacolonul toxic apare foarte rar, iar tratamentul prompt scade foarte mult riscul de mortalitate.

- Cancer colorectal, care apare la aproximativ 5-8% din pacienții cu colită ulcerativă, la aproximativ 20 de ani de la primirea diagnosticului. Acest lucru înseamnă că predispoziția pentru cancer colorectal este cu 2% mai crescută la pacienții cu colită ulcerativă față de populația generală.

Complicațiile celor două boli pot afecta și alte părți ale corpului și pot include simptome precum:

- Artrita, care poate apărea la aproximativ 30% din pacienții cu boală Crohn sau colită ulcerativă. Artrita definește un spectru mai larg de boli articulare inflamatorii, cum ar fi artrită periferică, artrită axială sau spondilită anchilozantă.

- Aproximativ 20% din pacienții cu boală Crohn sau colită ulcerativă manifestă complicații ce afectează țesuturile cutanate, cum ar fi înroșirea pielii, iritații, ulcerații și descuamarea pielii.

- Aproximativ 30-60% din pacienții cu boala Crohn sau colită ulcerativă au o densitate osoasă scăzută, care poate duce la afecțiuni precum osteoporoza.

- În medie, 10% din pacienții cu boală Crohn sau colită ulcerativă raportează simptome oculare, cum ar fi ochi uscați sau inflamație oculară.

- Pietrele la rinichi sunt o altă complicație comună a celor două afecțiuni.

- Bolile de ficat pot afecta aproximativ 5% din populația cu boala Crohn sau colită ulcerativă. Aceste afecțiuni pot include boala ficatului gras (n.r. steatoza hepatica), hepatita sau anumite afecțiuni biliare.

- Nu în ultimul rând, aproximativ una din trei persoane cu boala Crohn sau colită ulcerativă prezintă un număr scăzut de eritrocite, care poate da curs anemiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920