REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Legătura dintre cafea și colesterolul mărit

Legătura dintre cafea și colesterolul mărit

Replica API 8 octombrie 2020 | 00:00 2951

Există multe afirmații care s-au făcut în legătură cu un consum regulat de cafea și colesterolul crescut, însă studiile privind modul în care cafeaua crește valorile colesterolului au oferit rezultate mixte.

Un lucru este cert: cafeaua poate crește nivelul colesterolului, dar acest lucru depinde de modul în care o fierbi (o prepari) și de cât de multă cafea bei zilnic. Dacă ești o persoană sensibilă la cofeină, cafeaua poate avea, totodată, un impact asupra sănătății tale, scrie doc.ro.

Ce este colesterolul?

Este o substanță precum ceară, produsă de ficat. El se găsește în mod natural în corpul nostru și pe lângă colesterolul pe care organismul îl produce, tu poți "lua" colesterol și din anumite alimente. Prea mult colesterol LDL acumulat în organism înseamnă că ai un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Legătura dintre cafea și colesterol

Mai multe studii din ultimul deceniu au arătat o legătură între consumul de cafea și colesterol. Potrivit unui studiu, uleiurile din cafea (cunoscute sub numele de diterpeni), cum ar fi cafestolul și kahweol-ul sunt de vină. Uleiurile acestea se găsesc în mod natural în cafeaua cofeinizata și în cea decofeinizată.

Cercetările indică faptul că unul dintre aceștia, cafestolul, afectează capacitatea corpului de a metaboliza și de a regla colesterolul, scrie healthline.com. Potrivit unei meta-analize a unor studii controlate efectuate pe tema cafelei și a colesterolului, uleiurile din compoziția cafelei pot să scadă acizii biliari și să reducă sterolii neutri. Acest lucru ar putea duce la o creștere a colesterolului. Cercetătorii au concluzionat că acest cafestol este "cel mai puternic compus care crește valorile colesterolului identificat în dietă ființei umane".

Dacă ai o mutație genetică ce îți încetinește metabolismul cafelei în corp și dacă bei două sau mai multe cești de cafea pe zi, riscul tău de boli cardiace poate fi chiar mai mare.

De ce contează modul de fierbere al cafelei

Uleiurile esențiale din cafea sunt cele mai puternice în tipurile de cafea la care boabele măcinate au avut cel mai lung contact cu apă, în timpul fierberii. O presă franceză pentru cafea, care prepară cafeaua prin trecerea continuă a apei prin boabele măcinate s-a dovedit a avea concentrații mai mari de cafestol.

Dacă fierbi cafeaua în stil american, cu ajutorul unui filtru, pe de altă parte, această metodă are niveluri relativ mici de cafestol, pentru că apă este trecută o singură dată prin cafeaua măcinată. Cea mai mare parte a cafestolului rămâne în urmă, în filtru, indiferent de metodă de prăjire și de boabele măcinate.

Un alt studiu a arătat că dacă se prepară cafeaua la foc mic, în stil turcesc și în stil scandinav, această are cea mai mare cantitate de diterpeni. Cafeaua instant și cafeaua preparată prin picurare a avut cantități "neglijabile" de diterpeni, iar cafeaua espresso a avut cantități intermediare.

Cercetările au arătat că dacă se consumă 5 cești de cafea zilnic, preparate prin metodă presei franceze, această cafea îți poate crește colesterolul seric cu până la 6-8%.

Cafeaua are și beneficii

În cazul în care nu bei cantități importante de cafea nefiltrată sau preparată la presă franceză zilnic, valorile crescute ale colesterolului nu ar trebui să fie un motiv prea mare de îngrijorare. Cel puțin nu când vine vorba de cafea. Din contra, cafeaua are și multe beneficii pentru sănătate. Această licoare delicioasă, pe care o consumăm dimineață, a fost asociată cu protecția oferită contra bolilor precum diabetul de tip 2, celor de ficat și Parkinson.

Dacă ai colesterolul la valori mari, bea cu moderație cafea preparată prin metode ce presupun că această să stea mult timp în apă. Discuta cu medicul tău despre orice alte motive de îngrijorare pe care le ai în această privința.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108