REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Liniște de mormânt în cazul fraudei de la Arimex Comexim 2000

Liniște de mormânt în cazul fraudei de la Arimex Comexim 2000

Maria ONICA 2 martie 2023 | 00:00 2298

Silentio stampa în cazul furtului banilor din contul Arimex Comexim! După ce în luna octombrie 2022, Arimex Comexim 2000, societatea care asigură hrana pacienților din spitalele constănțene, a fost păgubită cu peste 250.000 de lei, bani furați chiar din contul pe care îl are deschis la Garanti Bank, suma a reajuns ulterior în contul bancar al firmei. Nici până astăzi, reprezentanții societății nu au fost audiați de anchetatori, nimeni nu a mișcat un pai cu privire la această fraudă. Ce se așteaptă, oare?!

Liniste de mormant in cazul fraudei de la Arimex Comexim 2000
Arimex Comexim 2000, societatea care asigură hrana pacienților din spitalele constănțene, a fost păgubită, pe 31 octombrie, cu peste 250.000 de lei, bani furați chiar din contul pe care îl are deschis la Garanti Bank. Suma de bani a fost transferată într-un cont deschis la BCR, pe numele lui Dimitrii Stratulat. După ce Replica a relatat situația, în fapt, informația fiind, apoi, transmisă și de celelalte trusturi de presă, s-a întâmplat minunea, iar contul s-a umplut..., din nou, însă parțial. Reprezentanții Arimex Comexim 2000 au fost anunțați că Dmitrii Stratulat i-a transferat suma 201.232 lei… cel mai probabil ca urmare a presiunii mediatice.  Restul de 50.000 de lei,  câteva zile mai târziu. Până pe data de 21 decembrie a anului 2022, suma a fost restituită în contul Arimex Comexim 2000, în două tranșe.

Liniste de mormant in cazul fraudei de la Arimex Comexim 2000
Deși cazul de fraudă a fost reclamat imediat, iată că până în momentul de față nu s-a mișcat nimic în ceea ce privește acest dosar. Contactat de reporterii Replica, Petre Preda, managerul societății Arimex, a declarat că, lucrurile au rămas în același stadiu: „Nu s-a mai întâmplat nimic, nu am mai fost sunat pentru nici o declarație.“, a spus Preda.

Liniste de mormant in cazul fraudei de la Arimex Comexim 2000

Așadar, mai avem de așteptat până când vom afla ce s-a întâmplat cu adevărat și dacă funcționarii băncilor au fost complici acestei fraude.

Cum s-a produs frauda!

Reamintim că pe 31 octombrie a.c., la ora 12.13, persoane necunoscute au transferat, prin fraudă electronică, din contul societății Arimex Comexim 2000 suma de 251.142,00 lei, în contul RO37 RNCB 0672 2172 9697 ..... deschis la Banca Comercială Română pe numele Stratulat Dmitrii. Frauda a fost descoperită de contabila firmei de catering. Imediat, la ora 12:16, a fost înștiințată telefonic Garanti Bank că titularul contului nu a efectuat o asemenea plată și a solicitat ajutor pentru blocarea transferului. Banca a transmis, la rândul ei, o informare către BCR, însă fără ca aceasta din urmă să ofere vreun răspuns concret.De asemenea, reprezentanții Arimex Comexim 2000 au formulat, imediat, plângere penală înregistrată la Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Serviciul Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.

Alte firme s-au trezit fără banii din conturile deschise la Garanti Bank

Nu este singura firmă care s-a trezit fără bani în cont. Alți agenți economici au fost păgubiți, iar în urma plângerilor formulate de aceștia, DIICOT a deschis un dosar penal instrumentat de procurorii din Craiova. Replica a aflat cum au acționat escrocii, iar schema o puteți afla mai jos!

Escrocii au creat o pagină web identică cu cea a Gartanti Bank

Dar, haideți să vedem cum au reușit escrocii să golească conturile societăților, deschise la Garanti Bank. Din cuprinsul sesizării penale rezultă că în perioada 28.10.2022-3.11.2022 autori necunoscuți au creat o pagină web identică cu pagina de autentificare în platforma de internet banking a băncii Garanti Bank, pe care au adăugat-o și indexat-o în serviciul Google, iar la interogarea în motorul de căutare Google a sintagmei Garanti era afișată, printre primele rezultate, pagina/site-ul web fals creat de autori.

Liniste de mormant in cazul fraudei de la Arimex Comexim 2000

facsimil răspuns DIICOT

Prin această modalitate, utilizatorii platformei de internet banking a Garanti Bank introduceau datele de autentificare în  pagina falsă, ajungând, astfel, în posesia utilizatorilor, iar sub pretextul actualizării datelor li se solicita și introducerea codului de securitate transmis de către unitatea bancară, cod pe care împreună cu datele de autentificare autorii l-au utilizat pentru a transfera diferite sume de bani din conturile utilizatorilor către alte conturi bancare. În continuare, din actul de sesizare rezultă că printre clienții Garanti Bank care au fost astfel fraudați se află și persoanele juridice Romwine Equipment SRL, Servint SRL, Fundația Corona, Arimex Comexim 2000 și Elericmood SRL care, la rândul lor, au sesizat organele de cercetare penală. DIICOT a început urmărirea penală sub aspectul infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, fraudă informatică, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și acces ilegal la un sistem informativ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Actionara majoritar la firma este Arhijigodenia (episcopia) constanta, prin Preascarbosul Spagoveanu. A dat el o biecuvantare si banii s-au inmultit la loc
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468