REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Replica API 5 mai 2020 | 00:00 976

Lipsa de fier (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot soiul de simptome ce generează disconfort, ca urmare a scăderii numărului globulelor roșii. Pentru că acestea au rolul de a transporta substanțele nutritive și oxigenul către țesuturi și organele vitale, reducerea lor numerică face ca funcțiile organismului să aibă de suferit și să se instaleze anemia, iar nivelul hemoglobinei să scadă.

Carența de fier afectează inima

”Inima anemicilor face eforturi suplimentare pentru a reuși să pompeze sângele şi oxigenul către organele vitale. Dacă anemia nu este tratată la timp, cordul va avea de suferit. Potrivit statisticilor, 48% dintre persoanele cu insuficienţă cardiacă sunt anemice. O simplă analiză de sânge – hemoleucograma – poate stabili cu certitudine dacă aveți anemie. Există mai multe tipuri de anemie, dar cea prin carență de fier este cea mai frecventă. Pentru a echilibra nivelul de fier din organism trebuie adoptată o dietă bogată în acest mineral și administrate suplimente nutritive”, a declarat dr. Magdalena Iordan, medic de familie, scrie ziarmedical.ro.

Simptomele anemiei feriprive

stări de oboseală nejustificată

unghii casante

dureri de cap

amețeli

stări depresive

paloare

nervozitate

dificultăți de concentrare

palpitații

căderea părului

Cauzele anemiei feriprive

Diete drastice

Sarcină

Menstruație

Boală inflamatorie intestinală

hemoragii

Şi carența de cupru poate declanşa anemia

”Lipsa fierului din organism este cel mai des incriminat factor declanşator al anemiei, însă şi deficitul de cupru poate genera boala. La gravide, de exemplu, lipsa lui dă o dezvoltare deficitară a fătului, boli cardiovasculare, anormalităţi ale creierului şi afectarea creşterii. Cuprul se numără printre nutrienţii recomandaţi de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a fi administrat gravidelor şi copiilor cu vârste între 6 şi 59 de luni. Ficatul, peştele, creierul, nucile, legumele verzi şi crustaceele sunt alimente bogate în cupru, așa că trebuie să se țină seamă de acest lucru în alcătuirea unui meniu echilibrat. De asemenea, la bebeluşi trebuie ţinut seamă de faptul că laptele de vacă este mai sărac în cupru decât laptele uman sau decât formulele de lapte praf”, susţine medicul.

Alimente care previn anemia și care te ajută să o combați

Lăptuci, spanac, soia, vinete, migdale, miere de albine, banane, struguri negri, prune, căpşune, stafide, ceapă, morcovi, ridichi, ţelină, roşii, nuci, alune, seminţe de floarea soarelui, carne, mere, grepfrut, kiwi.

Alimente cu un conținut ridicat de FE sunt:

o ficatul – cel de gâscă trebuie consumat

într-o cantitate redusă deoarece are un conținut deosebit de bogat al acestui metal: 28 de mg la 100 grame de ficat consumat.

- carnea: de porc, de vita, de pasare;

- carnea de peste – pestele cu carne roșie conține mai mult FE decât pestele cu carne alba;

- fructele de mare;

- tofu – însă nu este la fel de eficient așa cum este carnea;

- cerealele;

o alimentele de origine vegetala precum: fasole, sfeclă roșie, spanac, mazăre, păstăi, linte, urzici și ștevie;

o fructele confiate / uscate: stafide, prune sau caise;

o nuci, fistic, migdale sau semințe de quinoa;

Alimentele care îmbunătățesc absorbția fierului în organism sunt cele pe baza de vitamina C, cum ar fi sucurile de:

– portocale;

– lamâie;

– mandarine;

– grapefruit;

– kiwi;

– pepene;

– căpșuni,

– broccoli;

– roșii.

De exemplu, și ardeiul iute, boiaua de ardei iute, piperul, pătrunjelul și fructele de pădure sunt bogate în vitamina C si ajuta la absorbția acestuia în organism.

50% dintre copiii preşcolari şi 25% dintre cei de vârstă şcolară suferă de anemie feriprivă, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108