REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mai multe grădiniţe din Constanţa, AMENDATE pentru hrana oferită copiilor!

Mai multe grădiniţe din Constanţa, AMENDATE pentru hrana oferită copiilor!

Replica API 14 mai 2016 | 00:19 252

În atenţia părinţilor:

În atenţia părinţilor:

Grădiniţele din Constanţa au fost luate la bani mărunţi de către inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului. Aceştia au luat la puricat 23 de grădiniţe din localitate pentru a vedea care dintre acestea respectă normele legale de funcţionare, igienă, alimentaţie ş.a.m.d. În urma verificărilor, 13 din unităţile de învăţământ au fost depistate cu nereguli privind alimentaţia, informarea părinţilor şi autorizaţiile. De asemenea, 5 dintre ele nu erau acreditate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţmântul Preuniversitar. Ca urmare a neconformităţilor constatate de inspectorii OPC, grădiniţele au fost fie amendate, fie li s-a dat un avertisment.

În perioada 11.04-15.04 anul curent, la nivel naţional s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat. În Constanţa au fost verificate 23 de grădiniţe, fiind constatate neconformităţi la 13 dintre unităţile de învăţământ. Una dintre grădiniţe nu avea autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică. 5 grădiniţe particulare cu program prelungit nu erau acreditate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. La o singură grădiniţă s-a constatat că părinţii nu erau complet informaţi în contractele pe care le-au semnat, în ceea ce priveşte costurile zilnice pentru hrană, informarea fiind făcută la nivel global. La o altă grădiniţă s-au constatat nereguli la unele piese de mobilier, însă nu foarte serioase. Mai exact, spătarul a două scaune era uşor desprins. De asemenea, o altă neconformitate constatată de cei de la protecţia consumatorilor a fost nemenţionarea în meniuri a ingredientelor cu posibil efect alergen şi nemenţionarea gramajelor per porţie. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, din care 8 amenzi în valoare de 19.000 de lei şi 5 avertismente.

Amintim că, în perioada 11– 15.04.2016, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat mai multe controale în grădiniţele din ţară pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat. Potrivit raportului ANPC, au fost vizate şi instituţii din judeţul Constanţa. Se pare că la câteva dintre acestea s-au identificat anumite nereguli respectiv, alimente etichetate necorespunzător, mobilier uşor deteriorat, lipsa autorizaţiilor de la Direcţia de Sănătate Publică şi altele. Au fost verificate 355 grădiniţe cu program prelungit din mai multe oraşe din ţară, din care la 160 s-a constatat că nu respectau în totalitate prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate. S-au verificat 25 tone de alimente şi s-a constatat că 167 kg prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare. În urma problemelor identificate s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi/sau utilizare a 32 kg alimente în valoare de 431 lei care puteau fi periculoase pentru consumatori; oprirea temporară de la comercializare şi/sau utilizare a 89 kg de alimente în valoare de 790 lei până la remedierea deficienţelor; aplicarea de 170 sancţiuni contravenţionale din care 57 amenzi contravenţionale în valoare de 224.500 lei şi 113 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108