REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
13.9° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Mai multe INTERCEPTĂRI, eliminate din dosarul lui Radu Mazăre

Mai multe INTERCEPTĂRI, eliminate din dosarul lui Radu Mazăre

Replica API 21 ianuarie 2019 | 01:15 475

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție a eliminat mai multe interceptări din dosarul în care Radu Mazăre este anchetat alături de omul de afaceri Avraham Morgestern, pentru modul cum au fot construite locuințele sociale din Constanța. Temeiul legal în care au fost emise mandatele a fost declarat neconstituțional, iar infracțiunile cercetate în cauză nu reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

„Având în vedere caracterul intruziv al măsurilor de supraveghere tehnică, Curtea a reținut că este obligatoriu ca acestea să se realizeze într-un cadru normativ clar, precis și previzibil, atât pentru persoana supusă acestei măsuri, cât și pentru organele de urmărire penală și pentru instanțele de judecată. În mod contrar, se ajunge la posibilitatea încălcării într-un mod abuziv sau aleatoriu a drepturilor fundamentale, esențiale într-un stat de drept, privind viața intimă, familială și privată. Așadar, temeiul legal în baza căruia au fost emise mandatele de siguranţă naţională a fost declarat neconstituţional. Se pune problema în ce măsură aceste interceptări ale convorbirilor telefonice dispuse pe baza unor mandate de siguranţă naţională mai pot fi avute în vedere în soluţionarea cauzei”, au pregizat magistrații instanței supreme, în motivarea deciziei de achitare a lui Radu Mazăre, conform Mediafax.

Radu Mazăre a fost achitat în primă instanță, de ÎCCJ, în luna iunie 2018, în dosarul locuinţelor sociale "Henri Coandă", aceeași măsură fiind pronunțată și pentru omul de afaceri Avraham Morgenstern.

În motivarea deciziei de achitare, magistrații spun că judecătorul de cameră preliminară a a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, implicit şi a interceptărilor telefonice, însă decizia CCR a venit după acel moment.

„Prin Decizia nr. 802/5.12.2017 a Curţii Constituţionale s-a statuat că o verificare a loialităţii/legalităţii administrării probelor, din această perspectivă este admisă şi în cursul judecăţii. Altfel spus, probele menţinute ca legale de judecătorul de cameră preliminară pot face obiectul unor noi verificări de legalitate în cursul judecăţii. Ca atare, interceptările convorbirilor telefonice au fost realizate de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională emise în temeiul unor dispoziţii legale neconstituţionale şi privesc infracţiuni care nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Din acest motiv, nu vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei”, mai spun judecătorii.

Este vorba despre cinci interceptări din dosar care, potrivit motivării, oricum nu dovedesc spusele procurorilor privind faptele pe care inculpații le-ar fi săvârșit: „Admiţând că se va aprecia în sens contrar, în sensul că odată verificate în camera preliminară rămân câştigate cauzei, cele 5 interceptări ale convorbirilor telefonice realizate de SRI pe baza unor mandate de siguranţă naţională care privesc infracţiuni care nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale – nu dovedesc ceea ce susţine parchetul, existenţa unei înţelegeri între Mazăre Radu Ștefan şi Morgenstern Avraham referitoare la faptul că societatea Saphir Structures SRL urma să câştige licitaţia”.

Totodată, Completul de 3 judecători (Simona Neniță, Anca Alexandrescu și Daniel Grădinaru) care a pronunțat soluția mai vorbește în motivare și despre o constatare tehnico-științifică cerută de procuror în timpul urmăririi penale. Această constatare a fost efectuată de către specialiștii din cadrul UM 0232 București care trebuiau să analizeze caracteristicile fizico-chimice ale substanțelor prezentate pe un document din dosar, precum și identificarea echipamentelor de imprimare și a instrumentelor de scriere pe document, în vederea stabilirii dacă a fost întocmit o anumită dată.

Și raportul acesta a fost înlăturat, deoarece SRI nu are astfel de competență.

„Raportul de constatare tehnico-științifică efectuat de Serviciul Român de Informații urmează a fi înlăturat întrucât SRI nu are competență să efectueze constatări tehnico-științifice. Constatarea tehnico-științifică este un mijloc de proba prin care se obține o proba în procesul penal, iar probele în cursul urmăririi penale se strâng și se administrează de organul de urmărire penală. SRI – UM 0232 nu este organ de urmărire penală, specialist în cadrul organelor judiciare sau în afară acestora cum este spre exemplu Institutul Național de Expertize Criminalistice pentru a administra probe”, mai spun magistrații.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, în luna iunie 2018, să-l achite pe Radu Mazăre pentru luare de mită şi să-i dea fostului primar de la Constanţa o amendă de 5.000 de lei. Şi fratele acestuia, Alexandru Mazăre, a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, şi în cazul acestuia fiind dispusă o amendă penală de 5.000 de lei. Decizia nu e definitivă. Instanţa supremă a dispus achitarea şi în cazul omului de afaceri Avraham Morgenstern pentru dare de mită.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" - pentru ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. Şi fratele fostului primar al Constanţei, Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă".

Sursă: Știripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Creierul a tot ce se intempla este Tudorel Toader ---Tara nu mai are hoti toti sint curati si spalati
2
1
Cazul Mazare este la MI6 stati linistiti,mai ales ca Boss ul avea implicari pe acolo in trecut stie Radu...tot,deci MI6 stie ca se imprastie un pic cacatul si la ei in ograda stie Radu stie si Nicusor mai ales Nicusor Pozarul
3
0
Cine sa apere tara asta daca nu institutiile cele mai specializate in coruptie si spalare de bani, DNA,SRI, SIE si DICOT! Jandarmeria? In america si UE cine-i aduce pe criminali si hoti in fata LEGII, nu MI5, MI6, CIA, si FBI? Borfasii astia de-acum, dracnea si tariceanu, ca ei sunt actorii principali, sa-si aduca aminte ca nici macar securistul Voiculescu, Dinu Patriciu sau S.O.Vantu cu toate televiziunile si trusturile lor de presa n-au reusit sa scape! Nici ei si nici alti HOTI ca ei carea-au jecmanit tara asta, nu vor scapa! Asta e LEGE. Kovesi cu HOTII se lupta. Romanii stiu si apreciaza
5
4
Cand te gandesti ca o parte din astia mananca pensii de zeci de mii de lei iar ceilalti asteapta si ei indreptatiti...
2
2
esti mare bou
4
0
pt radu ! si el si multi au fost condamnati ilegal , probabil ca nu a retrocedat securistilor vreun teren in mamaia !
3
4
Domnu Mazare e nevinovat, noi iubim la el. Cind fost primare pt oras era bine, dat ulei, pui, orez. Asteptam venit inapoi si noi ales primare.
4
8
Vedeti cum judecatorii spagari ai PSD au scapat de DNA si SRI ,iau spaga pe fata de la mafia PSD?Ei bogati si poporul sarac.Pina cind lasilor isi bat joc de noi astia?
8
5
Hai ,ca incet-incet il scoateti basma curata pe mazariche.Pe ici colo mici impuritati cu mazariche, merge, chiar e natural si nimic exagerat. Si apoi omul e tot intr-o vacanta, are nevoie de relaxare.Are cumva si imunitate de nu-l deranjeaza nimeni, nici macar o viroza, gripa, ceva ca e epidemie?! S-o fi vaccinat.
8
0
Cand infractorii cu gulere albe dau tunuri de milioane sa stiti ca nu pastreaza totul pt.ei ci mai dau in stanga,dreapta preventiv daca intelegeti ce zic sa mananca toata lumea si a lasa loc de buna ziua si in situatii critice ca aceasta!
13
1
si fara interceptarile alea nu mai e hot sau cum ?
13
3
Erou, cinstit, sfant, ridicam statuie si platim despagubiri pentru ca am descoperit ilegal ca a furat. Adica probele alea ar fi masluite chiar daca sunt clare. Iar sri ar fi o institutie de duzina adica. Chiar ca Romania se scufunda.
15
3
peste putin timp va fi declarat erou al munci psd gu grad de cavaler si ordin rodeanar gaoaza,detinut politic
18
4
injustitia pe cai mari sub domnia muipedeului,cine ar trebui sa asculte si cu ce,vecina cu borcanul la perete spuneti mai bine ca jidanii au liber la hotie-n romanica chiar si azi vaca lui dancila a fost sa-i faca o felatie lui netaniahu
11
4
In general,judecatorii sunt vinovati. De asta s-a ajuns aici..Sunt slabi si fricosi.In alte state le dau ani grei de puscarie ..la noi dureaza ani de zile judecata si in final le da cu suspendare sau chiar si despagubiri. Ce e aia ""condamnat cu suspendare cand ai furat milioane de euro si ai pacalit o tara intreaga ? Procurorii au inceput sa faca si ilegalitati ptr ca nu mai au cum sa-i prinda...peste tot infractorii au neamuri ,rude,prieteni si sunt acoperiti!
22
2
Astia sunt mana in mana cu totii!Sa dispara fizic! Asa cum nici ce a facut fasole nu reprezinta atentat la siguranta nationala nici disparitia lor nu ar trebui sa reprezinte atentat la siguranta! Ce justitie este asta?
16
3
Deci in max. 1 an , Mazare se va intoarce in Romania si va da STATUL in judecatae , cerand despagubiri ! ... si i se vor da ! Ubde esti Tu Tepes Doamne ?!?...
27
1
Deci mazare va fi gasit nevinovat nu pentru ca nu a facut fapte penale ci din cauza ca parchetul nu a reusit pe cai legale sa adune probe clare impotriva lu mazare. Deci....
31
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468