REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Maşinile abandonate din parcările subterane ale mall-urilor: CINE LE POATE DA AFARĂ?!

Maşinile abandonate din parcările subterane ale mall-urilor: CINE LE POATE DA AFARĂ?!

Replica API 24 august 2018 | 09:39 2461

Lipsa locurilor de parcare din municipiul Constanţa a reprezentat mereu un subiect controversat în rândul constănţenilor. Sezonul estival vine la pachet cu distracţie, dar şi cu mulţi nervi şi ilegalităţi la nivelul regimului rutier din cauza lipsei locurilor de parcare. Fluxul de autoturisme a făcut ca oraşul de la malul mării să se transforme într-un haos total, iar regulile rutiere sunt încălcate frecvent de şoferii sosiţi pe litoralul românesc şi nu numai. În acest context menţionăm că parcările mall-urilor sunt arhipline, atât cele exterioare cât şi cele subterane.

Problema locurilor de parcare a venit odată cu creşterea numărului de autoturisme în municipiul Constanţa. Deşi situaţia nu este una tocmai roz, unii proprietari de autoturisme obişnuiesc să îşi abandoneze maşinile pe domeniul public, ocupând astfel un loc de parcare ce putea fi utilizat corespunzător, iar uneori chiar obturând vizibilitatea şoferilor fiind lăsate la colţ de stradă. Pe lângă aspectul inestetic pe care îl conferă oraşului şi ocuparea unui spaţiu ce putea fi util, acestea pot provoca adevărate tragedii rutiere.

Din acest motiv poliţiştii locali constănţeni au demarat acţiuni de ridicare a maşinilor abandonate pe domeniu public al municipiului Constanţa. Deşi străzile şi trotuarele sunt eliberate de maşini, parcările subterane ale mall-urilor s-au transformat în refugiu, proprietarii mergând pe principiul “în întuneric nu se vede”. Lucrurile nu stau chiar aşa, patronii mall-urilor din Constanţa încercând prin diverse metode să combată acest fenomen. Spre exemplu, parcarea subterană a City Park Mall este prevăzută cu bariere, proiectul fiind implementat tocmai ca acest lucru să nu se mai întâmple.

“Decizia de instalare a unui sistem automatizat de intrare/ieșire, cu bariere și tichete, a fost luată ca urmare a unui număr tot mai mare de posesori de automobile care alegeau să își parcheze mașinile în parcarea City Park Mall, fără a fi vizitatori ai centrului comercial. Practic, aceste vehicule erau lăsate pe termen lung în spațiile amenajate pentru clienții City Park Mall, iar aceștia din urmă se vedeau nevoiți să caute minute în șir locuri de parcare libere, ceea ce crea frustrare și neplăceri.

În plus și operațiunile de mentenanță și curățenie ale centrului erau îngreunate de către aceste automobile, unele dintre ele chiar abandonate de luni de zile. În acest moment, sistemul este în fază de testare, de aceea vizitatorii City Park Mall trebuie să știe că nu trebuie să achite nicio sumă de bani pentru perioada în care automobilele lor staționează în parcarea mall-ului.

Ne dorim ca experiența validării acestor tichete să fie una cât mai facilă și comodă, dar, în același timp, una corectă pentru toți clienții noștri. De aceea, o dată cu implementarea sistemului de taxare, primele 2 ore de parcare vor fi gratuite. În astfel de situații City Park Mall sesizează autoritățile locale abilitate ”, au declarat pentru Replica de Constanţa reprezentanţii City Park Mall. Numai că în cursul zilei de ieri bariera era ridicată, semn că reprezentanţii mall-ului au obosit să tot fie criticaţi pe seama acestei măsuri.

Pe de altă parte, reprezentanţii City Park Mall ne-au mai precizat că în cele două luni de când sistemul de bariere este funcțional, numărul maşinilor abandonate sau parcate pe termen lung în parcarea City Park Mall s-a diminuat considerabil.

De asemnea, problema o regăsim şi în parcarea subterană din Tomis Mall. Aici a fost găsită o maşină care părea a fi abandonată. Un cititor al ziarului Replica a surprins şi fotografiat autoturismul.

Nici o autoritate locală nu poate impune măsuri împotriva proprietarilor de maşini abandonate în parcările mall-urilor!

Deşi este domeniu privat de utilitate publică, Direcţia Generală Poliţia Locală Constanţa nu poate dispune măsuri de ridicare ale maşinilor abandonate în parcările subterane ale mall-urilor, conform legii. În acest context, proprietarii mall-urilor sunt nevoiţi să ia legătura cu posesorul autoturismului şi să rezolve pe cale amiabilă problema sau, într-un ultim pas, să recurgă la judecată.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au donat ceva de ii pupati in cur acum ? Ca pana mai ieri scriati niste articole foarte acide despre acest "mall" si in special despre haosul din parcare. Acum dintr-o data au dreptate si au facut bine ? Daca tot ati primit asa acces la curul lor, explicati-le si greselile din proiect, anume ca aparatele alea de scanat ar trebui puse la fiecare iesire, ca daca e 1 singur in toata subterana, se fac cozi.
0
0
Vin eu cu un flex si ciocan si rezolvam problema.
0
0
dar masinile abandonate pe locurile de parcare destinate locatarilor din cartierul de tineri baba novac nu le-ati vazut?pe alea cine le ridica, ca nu sunt pe domeniul privat?
7
0
Are cineva informatii despre masina din poza ? O vad acolo din 2010
5
0
Zdreanta aia de om are parcata tigaia in parcare la Tomis de 5 ani. Chiar nu se poate face nimic ? Chemi tractari auto sa o scoata de acolo si bafta du-te-n mm ca ocupi abuziv locul. Si aia din cartiere cu masini abandonate sunt ceva de genu chiar mai rau ...
6
1
a platit City Park acest articol? Plus ca nu inteleg de ce poza e din parcarea Tomis Mall, daca tot vorbiti de City Park... Atat ati putut? Era prea departe si nu aveati bani de benzina?
11
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108