REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Matei: Considerăm Macedonia al doilea frate după Republica Moldova

Matei: Considerăm Macedonia al doilea frate după Republica Moldova

Replica API 8 iunie 2013 | 00:00 94

Oraşul Năvodari şi Krusevo au semnat un protocol de înfrăţire

Oraşul Năvodari şi Krusevo au semnat un protocol de înfrăţire

Primăria Năvodari a semnat vineri protocolul de înfrăţire cu oraşul Krusevo, din Macedonia. Evenimentul a avut loc la Casa Căsătoriilor din Năvodari şi a fost un prilej de a stabili şi a dezvolta o nouă relaţie de colaborare şi prietenie în interesul cetăţenilor, după ce în decursul anilor anteriori localitatea s-a înfrăţit cu alte oraşe, pe care le veţi putea vedea în continuarea articolului. Înainte de semnarea protocolului, primarul oraşului Krusevo, Gheorghe Damcevski, a vizitat oraşul Năvodari, a făcut sute de poze florilor şi a fost încântat de modul în care oraşul se prezintă, admirând parcurile şi fântânile din localitate.

Cu prilejul semnării protocolului, primarul Gheorghe Damcevski a declarat: "Krusevo e primul oraş din Macedonia, are 10.000 de locuitori. Principala activitate este turismul. Năvodari este un oraş minunat şi foarte frumos. Am fost primiţi foarte bine şi vă aşteptăm cu drag la noi". La rândul său, Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, a declarat că s-a îndrăgostit de rahatul din Macedonia, mult mai bun decât cel făcut de turci şi a susţinut că are în plan să facă şi la Năvodari o astfel de secţie prin care să dea de muncă pentru aproximativ 10-20 de oameni: "Eu vreau să le fur o îndeletnicire. Ei au o fabrică de rahat, fac un rahat mult mai bun decât turcii, este delicios. Vreau să fac şi în Năvodari o astfel de secţie, le dăm de muncă la 10-20 de oameni. După ce îmi rezolv problemele judiciare, voi pleca la Krusevo. Considerăm Macedonia al doilea frate după Republica Moldova". Potrivit edilului, din cel mai industrializat oraş din România, Năvodari s-a transformat în oraş turistic, iar în această privinţă se aseamănă cu Krusevo, ce este oraş montan, cu un lac mare, o staţiune interesantă, în care se schiază. După semnarea protocolului de colaborare, primarul din Năvodari, Nicolae Matei, a mai declarat: "Este o experienţă nouă cu un oraş din Balcani. Ne înţelegem foarte bine, ei vorbesc macedoneşte, noi vorbim româneşte şi uite că ne înţelegem fără să avem un translator în limba engleză. Pentru început este vorba despre schimburi culturale, de doi ani copii din Năvodari merg şi locuiesc o perioadă de două săptămâni în Krusevo, şi copiii din Macedonia vin şi locuiesc în familii de năvodăreni cu copii din oraşul Năvodari. Şcoala Generală Grigore Moisil este înfrăţită cu Şcoala Generală Nikola Karev din Krusevo, ambele şcoli sunt eco, şi ca administraţii locale Năvodari şi Krusevo le asigurăm din punct de vedere administrativ şi logistic condiţiile necesare celor două şcoli. Noi sperăm să facem şi schimburi economice". În dorinţa de a stabili şi de a dezvolta relaţii de colaborare şi prietenie, în interesul cetăţenilor, oraşul Navodari este înfrăţit şi cu oraşe din Turcia, Republica Moldova, Bulgaria şi Spania, astfel: Oraşul Năvodari şi Gemlik din Turcia, prin protocol de înfrăţire semnat la Năvodari (România), la data de 28 iulie 2006; Oraşul Năvodari cu Pretura, sectorul Rîşcani din Chişinău (Republica Moldova), prin acord de înfrăţire semnat la Năvodari (România), la data de 28 iulie 2006; Oraşul Năvodari şi Oraşul Kavarna din Bulgaria, prin protocolul de colaborare semnat la Năvodari (România), la data de 28 iulie 2006; Oraşul Năvodari şi Oraşul Teruel din Spania, prin acord de înfrăţire semnat la Năvodari (România), la data de 27 iulie 2007; Oraşul Năvodari şi Grupo de Comercio Hispano-Romano (Zaragoza), prin protocol de parteneriat încheiat la Năvodari (România), la data de 27 iulie 2007.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108