REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mazăre crede că noul Guvern îi va îndeplini dorinţa: mai multe acţiuni ale Portului, la municipalitate

Mazăre crede că noul Guvern îi va îndeplini dorinţa: mai multe acţiuni ale Portului, la municipalitate

Replica API 6 martie 2014 | 00:00 191

Directorul APC, la uşa lui Şova încă de luni

Directorul APC, la uşa lui Şova încă de luni

Ieşirea PNL de la guvernare lasă drum liber administraţiei locale, dominată de PSD, să îşi îndeplinească visul: acţionar majoritar al CN APMC SA, în traducere liberă - preluarea Portului Constanţa. În cadrul şedinţei de consiliu local, organizată miercuri, la un hotel din staţiunea Mamaia, Mazăre s-a arătat mai încrezător ca oricând în privinţa preluării pachetului majoritar. Dacă, până acum, a invocat în dese rânduri, nerespectarea promisiunii din partea premierului Victor Ponta, Mazăre se simte mai optimist.

"Dacă trece noul Guvern, sigur vom fi în varianta discutată privind acţiunile Portului Constanţa", a declarat Mazăre, după şedinţă. Speranţele lui Mazăre ar putea veni chiar de la noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, ocazie pe care edilul Constanţei o vede ca pe o oportunitate de reîmpărţire a acţiunilor, aşa cum s-a convenit în 2013. "Va fi exact cum am convenit cu premierul şi am reluat discuţia asta acum, pentru că s-a schimbat ministrul. Dacă trece Guvernul, pentru noi, pentru Constanţa, şi pentru ceea ce am promis eu constănţenilor este un lucru fantastic", a menţionat Mazăre. Edilul Constanţei speră măcar la un procent de 33% şi şi-a exprimat convingerea că are susţinerea din partea lui Şova, care şi-a asumat punerea în aplicare a angajamentului- "De luni, directorul portului este la uşa ministrului Şova cu procedura de transfer, cu procedura de listare a acţiunilor, cu firma care este desemnată să le scoată la Bursă ş.a.m.d.", a declarat Mazăre. În prezent, Consiliul Local Municipal Constanţa deţine 20% din acţiunile Portului Constanţa, în timp ce 60% sunt deţinute de Ministerul Transporturilor şi 20% de către Fondul Proprietatea.

Măsura este contestată de opoziţie, atât de PNL, cât şi de PDL. Consilierul local, Iustin Roman, tremură deja în privinţa acestui subiect, după cum a declarat pentru "Replica": "Având în vedere că a rămas numai PSD la putere, probabil că ei fac presiuni să preia sub ceea ce a spus domnul primar, Radu Mazăre, vis-a-vis de micşorarea preţului la gigacalorie. Nu are nici o legătură una cu alta. Ce legătură să aibă? Primăria nu este capabilă să conducă şi să administreze asemenea societate şi infrastructură. Există multe supoziţii vis-a-vis de traficul de mărfuri, de ceea ce se petrece în Port. Problemele portuarilor sunt multe, în sensul că au nişte cerinţe nerezolvate şi nici nu există o deschidere către ei. Imobilele lor sunt nebancabile, iarăşi o problemă pe care nu văd de ce nu se rezolvă, infrastructura are probleme, contractele sunt pe perioadă scurtă şi preţurile se modifică an de an, vă daţi seama că investitorii din Port sunt investitori de grad înalt, de milioane sau zeci de milioane de euro şi trebuie să fie protejaţi prin contracte pe termen lung, prin stabilitate pe chirie. După cum au mers liberalii în idei, cred că o să se opună preluării de către administraţia locală. Sau, cel puţin, aşa sper", a menţionat Roman. De asemenea, nici liberalii nu sunt entuziasmaţi de idee. Potrivit preşedintelui PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, proaspăt ieşiţii de la guvernare ar fi de acord şi nu prea cu preluarea Portului de autorităţile locale. "Portul este condus de aceiaşi oameni, da? Are domnul Mazăre alţi oameni? E un paradox aici, nu mai înţeleg. Dacă are alţi oameni, să-i schimbe pe-ăia care sunt la ora actuală. Ar putea demonstra dacă poate să facă mai mulţi bani sau nu. N-am văzut nici un plus de valoare deocamdată. Nu e condus tot de oamenii PSD? Eu aşa parcă ştiu...", a menţionat Dragomir, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108