REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Medicii vorbesc de un cataclism în România: Naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire

Medicii vorbesc de un cataclism în România: Naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire

A.F. 9 septembrie 2023 | 00:00 279

Medicul primar ORL Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colţea din Capitală atrage atenţia că la nivelul întregii ţări e o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi, el arătând că România este premiantă în Europa în domeniul mortalităţii infantile. La nivelul Pediatriei în România este un cataclism”, afirmă medicul. Şi doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU Bihor, a precizat că e o criză de medici din spitalele care nu sunt centre de rezidenţiat, iar în cele care sunt absolvenţii de medicină fac mai multe rezidenţiate.

Medicii vorbesc de un cataclism in Romania: Natia asta e usor-usor condamnata la pieire

Specialiştii consideră că Pediatria nu atrage privirile - nici ale media, nici ale autorităţilor, nici ale tinerilor medici – întrucât nu este ”spectaculoasă”.

”Dacă la un accident auto e ceva spectaculos, e tragic, dar e un grad de spectaculozitate pentru presă şi pentru privitori, dacă la o explozie e blockbuster, deci este şi mai atractiv din punct de vedere media, dezastrul tăcut din spitalele României nu crează audienţă, nu atrage atenţia. Nu atrage atenţia, nu crează reacţii ale administraţiie locale şi naţionale din sistemul sanitar şi din sistemul financiar”, a declarat Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti, la Medika TV, joi seară.

Stamate a tras un semnal de alarmă privind lipsa unor medici din spitale.

”Ţara există pentru că există copii. La nivelul pediatriei în România este un cataclism. Nu mai sunt pediatri. Cei care au fost au ieşit la pensie sau mai fac gărzi din postura de pensionari, cât vor mai putea, săracii. Medicii tineri nu aleg pediatria sau nu se duc să profeseze în anumite zone. Avem o criză de neonatologi extraodinară în oraşe cu 30.000 de locuitori, să nu credeţi că e vorba de un oraş cu 5.000 de locuitori. Atunci, naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire. La ora actuală dintr-un cumul de factori avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Adică am reuşit să fim premianţi şi noi la ceva în Uniunea Europeană. Din păcate la mortalitate infantilă”, a mai spus Stamate.

Şi medicul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor a precizat la Medika TV că sunt multe specialităţi deficitare mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat.

”E un fenomen general în întreaga ţară. Sunt specialităţi extrem de deficitare în întreaga ţară. Pediatria este una, chirurgia toracică este alta, neurochirurgia. Sunt multe specialităţi deficitare, mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat. Mai este un fenomen extrem de periculos pentru viitorul medicinei din România. Centrele de rezidenţiat atrag medicii prin faptul că medicul rezident este la începutul vieţii sale profesionale, cât şi familiale. Îşi întemeiază o familie şi rămâne în centrul de rezidenţiat şi doreşte să rămână fiindcă are familia întemeiată acolo. Îi va fi greu să se mobilizeze într-un spital judeţean care nu e atractiv. Sunt spitale judeţene din zona noastră Satu Mare, Zalău, Bistriţa care reuşesc să atragă destul de greu specialiştii pentru că aceştea preferă să rămână acolo unde şi-a întemeiat familia”, a precizat Borcea.

Hadrian Borcea a adăugat că sunt unii rezidenţi care fac mai multe rezidenţiate, în loc să meargă să lucreze în alte spitale.

”Problema e că pentru a nu pleca din centrul de rezidenţiat i se acceptă să facă şi al doilea rezidenţiat şi să facă şi al treilea rezidenţiat. Adică rămân rezidenţi pe veci în centrele de rezidenţiat. Am colegi care sunt în anul I-II-III pe medicină de urgenţă, dar care sunt specialişti neonatologi, specialişti de chirurgie toracică de care ar fi nevoie în spitalele judeţene, altele decât în centrele de rezidenţiat”, a subliniat Borcea, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Legi proaste ,facute si perpetuate de "impotenti " politic! Toti cei care fac medicina pe banii statului trebuie pusi sa semneze un contract in baza caruia vor respecta repartizarea, facuta in functie de nevoile sistemului sanitar. Apoi , dupa rezidentiat vor lucra ,in baza acelui contract un numar de ani astfel incat tara sa stie de ce i-a subventionat scolarizarea! Si orice specializare facuta ulterior fara plata sa fie adaugata la numarul de ani ai repartizarii initiale! Asa, nu mai ajungem nicaieri! Pai eu de ce platesc taxe si impozite ? Ca tinerii sa beneficieze de o educatie conforma! Si ce primesc in schimb? Zile intregi de stat la urgente , poate ,poate va reusi un medic sa ajunga sa ma consulte?!?...Iar cei care vor sa plateasca studiile pentru a pleca sa lucreze in strainatate sa platesca inclusiv dobanda la banii folositi pentru scolarizarea lor!
1
0
In media este deja ceva obisnuit ca medicii sa fie improscati cu noroi . Nu exista organizatie,institutie,fara oameni rai sau slabi. Pentru cate unul,se da cu rahat in toti,ca asa place gloatei,asa se obtine audienta dar tot asa se sadeste o ura generala impotriva celor care chiar muncesc si sunt oameni adevarati. Ca atare,se pleaca si se va pleca din tara. Nimeni nu e obligat sa lucreze batjocorit,platit la misto, si sub stres continu,chiar amenintat de populatia in mare parte natanga. Corect, oamenii buni nu sunt doriti decat daca sunt si supusi,buni de munca dar si de sters pantofii cu ei.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468