REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Microsoft opreşte suportul pentru XP pe 8 aprilie. Ce se va întâmpla cu o treime dintre computerele românilor

Microsoft opreşte suportul pentru XP pe 8 aprilie. Ce se va întâmpla cu o treime dintre computerele românilor

Replica API 24 martie 2014 | 00:00 181

Suportul pentru Windows XP va fi retras pe data de 8 aprilie 2014, ceea ce înseamnă că Microsoft nu va mai oferi pachete de securitate, nu va mai acoperi gărurile de securitate şi nu va mai oferi patch-uri. Rata celor care utilizează XP în România este destul de mare. PC-urile care rulează Windows XP nu vpr mai fi protejate împotriva atacurilor de viruşi şi malwre şi vor fi lăsate descoperite pentru hackeri. Data de expirare a suportului pentru Windows XP este una publică şi sunt mulţi hackeri care aşteaptă această data pentru a extinde atacurile, iar acest lucru este foarte important pentru firme care au date confidenţiale", a declarat pentru Economica.net Ionuţ Gaotă Windows Business Group Lead Microsoft România.

Odată cu eliminarea suportului, orice virus poate pătrunde mult mai uşor în sistemul de operare, poate fura date. O altă schimbare pe care o va aduce retragerea suportului pentru Windows XP este oprirea producţiei de drivere pentru orice fel de accesorii pentru PC. Nici producătortii de antiviruşi nu vor mai avea acces la patch-urile de securitate ale sistemului de operare şi nu vor mai putea proteja complet computerele.

În ceea ce priveşte consecinţele acestui eveniment asupra mediului de business, companiile se expun unor vulnerabilităţi, printre care cei de la Microsoft enumeră:

Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruşi, spyware şi alte programe care afectează securitatea şi confidenţialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecţie completă odata cu expirarea suportului pentru Windows XP;

Probleme de software: numeroşi distribuitori de software şi hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obţine actualizări pentru Windows XP şi Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern şi nu va rula pe Windows XP;

Lipsa centrelor de suport: În cazul apariţiei unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online şi prin telefon;

Timp de nefuncţionare: riscul unei căderi de sistem şi al unei întreruperi a activităţii companiei poate creşte ca urmare a expirării suportului şi a învechirii sistemelor hardware care funcţionează cu Windows XP.

Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport şi actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducând la suspendarea acreditărilor şi la notificări publice referitoare la eşecul organizaţiei în a asigura protecţia sistemelor şi a informaţiilor despre clienţi şi parteneri.

Potrivit unor surse din piaţă numărul utilizatorilor de Windows la nivel global se ridică încă la 24-25%, iar în România această cifră bate spre 36%. Astfel un calculator din trei din România va avea de suferit după data de 8 aprilie.

Pentru a evita neplăcerile create de eliminarea suportului pentru Windows XP, utilizatorii trebuie să treacă la o versiune de Windows superioară. Cel mai ieftin upgrade costă 449 de lei, preţul pentru un sistem de operare Windows 8.1.

Sursa: economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108