REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mihăiță Vișoianu: NATO își face CARTIER și HOTEL la Mihail Kogălniceanu! VIDEO

Mihăiță Vișoianu: NATO își face CARTIER și HOTEL la Mihail Kogălniceanu! VIDEO

Replica API 3 iulie 2020 | 00:00 6445

Se anunță investiții masive în județul Constanța, în condițiile în care baza militară de la „Mihail Kogălniceanu” va deveni cea mai mare bază NATO din Europa. Localitatea constănțeană se va extinde într-un mod însemnat pe o suprafață inițială de peste 200 de ha, iar noul cartier va găzdui aproximativ 12.000 de locuitori. Soldați de diferite naționalități, alături de familiile lor, vor locui în noul cartier ce va fi construit în dreptul aeroportului „Mihail Kogălniceanu”. De asemenea, în zonă va fi construit și un hotel NATO.

Sorin Hulubei, Mihăiță Vișoianu

„Localitate nouă cu aproximativ 12.000 de persoane”

Investițiile au fost anunțate în cadrul unui interviu, structurat în două părți, oferit cotidianului Replica de Mihăiță Emil Vișoianu, președintele Clublui de Afaceri Maritime Euroatlantice (CAMEA). În premieră națională, CAMEA a fost structurat în câteva departamente și, la data 17 iunie a fost înființat Clubul NATO.

„Apariția Clubului NATO este în premieră. Apariția lui se justifică prin faptul că în curând, în aria județului Constanța, în special la Kogălniceanu, va apărea o localitate nouă care va avea circa 10.000 sau 12.000 de locuitori. Asta presupune, evident, un volum semnificativ de investiții, atât în partea locativă, cât și utilități, spații comerciale și chiar un hotel NATO. Vom asista la o schimbare semnificativă de geografie în județul Constanța. Un alt punct strategic al NATO este Portul COnstanța, unul dintre cele mai mari porturi europene. Este declarat de ani buni un punct strategic al României și un punct integrat în NATO, care are două dane rezervate în permanență, dacă au nevoie să deruleze marfă prin Portul Constanța.”, a declarat Mihăiță Emil Vișoianu, președintele CAMEA.

Locația cartierului NATO, în dreptul aeroportului

Clubul NATO reprezintă un ONG, considerat unul dintre departamentele CAMEA, printre care se mai numără departamentul pentru învățământ superior, politici publice locale, cât și medicină. Se dorește practic creearea unei culturi civico-militare între România și SUA.

„Noi am perceput NATO până acum ca o pe o alianță politică și militară. Iată că, în timp, ea devine din ce în ce mai mult, avânt în vedere condițiile clare din teren, și o componentă civilă. Trupele străine vor veni aici, vor locui aici, iar Constanța va deveni un mozaic mult mai pregnant în privința civilizaților. Locația va fi cam în dreptul aeroportului Kogălniceanu, suprafața în primă fază se ridică la 240 de ha, ulterior ea va crește și mai mult. Volumul de investiții estimat este între 2 și 2,5 de miliarde de euro. Vor fi români, americani, polonezi, mai multe nații care vor avea soldați.”, a mai precizat Mihăiță Emil Vișoianu.

„Teama și emoția că vom deveni ținte ar trebui să fie ultima”

Momentan, baza de la „Mihail Kogălniceanu” nu este”considerată o bază militară, ci o bază de tranzit. Urmează ca după investițiile anunțate, „Mihail Kogălniceanu” să ajungă la statutul de bază militară și ulterior să devină cea mai mare bază NATO din Europa. Doar că, odată cu acest statut, locația ar putea deveni o țintă pentru alte state.

„Trebuie să te ridici la înălțimea așteptărilor unei asemenea baze, pentru că cei din America vor veni cu un anumit grad de cultură. Va trebui să se producă schimbări și să creeze o simbioză. Ei vor sta câțiva ani aici. Teama și emoția că vom deveni ținte ar trebui să fie ultima. Spun asta pentru că aici este cea mai mare concentrare de forțe militare și de aceea alte state nu vor ataca acest punct, ci se vor concentra către zone mai puțin dotate, mai puțin racordate la această civilizație.”, a mai explicat Vișoianu.

Mai multe detalii despre Clubul NATO Constanța, rolul și perspectivele acestuia, veți putea afla urmărind prima parte a interviului.

Video 1:

„Americanii nu vin pe statut de forțe cuceritoare”

În cea de-a doua parte a interviului, am încercat să aflăm de la președintele CAMEA cum răspunde vocilor care acuză că în acest mod, România devine treptat o colonie a Statelor Unite ale Americii.

„Sunt printre cei care vor urmări dacă tărâmul dobrogean va fi respectat și pus în valoare. Nu avem mari temeri pentru că americanii nu vin pe statut de forțe cuceritoare, din contră, ei vin în colaborare. Este adevărat că dimensiunea economică, financiară și culturală, îi recomandă ca fiind foarte puternici. De obicei, cel mai mic ascultă de cel mai mare, însă acest lucru nu trebuie să ne creeze un sentiment de frustrare, pentru că ei știu să respecte. De asemenea, prin legile lor nu au cum să încalce statutul național. Interpretări și deviații vor fi, dar să fim serioși, temerile sunt exagerate.”, a precizat Mihăiță Emil Vișoianu.

„Aici se va crea o comunitate puternică americană”

Clubul de Afaceri NATO dorește să reunească oameni de afaceri, membri ai mediilor academic și militar, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale, astfel încât comunitatea constănțeană să progreseze pe toate planurile. În acest sens, sunt așteptate investiții masive ce vor avea loc în următoarea perioadă.

„Să știți că aici se va creea o comunitate puternică americană. Acest lucru va trebui să fie respectat de realitățile pe care le creăm noi acolo. Geografic trebuie să asigurăm o amplasare cât mai corectă, atât din punct de vedere al siguranței, cât și accesului la șosele și drumuri. Există și un proiect pentru a face o centură a acestei localități. Problema care și-o pune românul, în general, este viteza cu care se vor desfășura aceste proiecte. Clubul trebuie să știți, nu va avea niciun fel de implicare politică.”, a mai adăugat Vișoianu.

Primele rezultate sunt așteptate în următorii doi sau trei ani. În partea a doua a interviului veți puteae afla și ce rol au jucat și vor juca experții NATO Victor Aileni și Mădălina Neacșu în punerea pe picioare a unei rețele NATO în România.

Video 2:

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108