REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Miliardarii Constanţei, despre averile pe care le deţin şi în ce ar mai investi

Miliardarii Constanţei, despre averile pe care le deţin şi în ce ar mai investi

Replica API 25 octombrie 2011 | 00:00 10590

Oamenii de afaceri au consultat "globul de cristal": 2012 va fi un an greu

Oamenii de afaceri au consultat "globul de cristal": 2012 va fi un an greu

Constanţa nu duce lipsă de miliardari (în lei, milionari în euro), conform celui mai recent "Top 300 cei mai bogaţi români", întocmit de Capital: Felix Stroe, catalogat drept "primul taximestrist din Constanţa", Ion Dumitrache, Grigore Comănescu, Mohammad Murad, Adolf Bâclea (cunoscut la malul mării şi pentru "vizitele" pe care tot insistă să i le facă hoţii), Lucian Lazia, Nicolae Bucovală, Stere Samara, Gheorghe Bosânceanu, Corneliu Idu, Gheorghe Hagi, Ion Grecu (de la Elcomex, un new-entry în această "galerie") etc. Înşiruirea de mai înainte nu a ţinut cont de poziţia exactă a fiecăruia în top, la fel cum nu sunt amintiţi nici toţi miliardarii constănţeni. Câţiva dintre ei îi vom prezenta în continuare întrucât au avut câteva remarce de făcut pe seama topului: unii au respins ideea, în sensul că ne-au spus că nu aveau nevoie de această "publicitate", cum ar fi cazul lui Nicolae Dimaca, cel care deţine Kamsas Auto.

Gabriel Comănescu - locul 6 (circa 1 miliard de euro)

Cel mai bogat constănţean din Top 300, cotat pe locul 6, cu o avere în creştere faţă de anii anteriori, estimată la circa 1 miliard de euro, Gabriel Comănescu este diplomat atunci când vine vorba despre presă. Prin urmare, nu comentează aşa cum a făcut-o "colegul" său de top George Copos, care şi-a exprimat îndoiala că sumele vehiculate ar fi corecte. "Ei ştiu (dacă averea estimată în top este corectă -n.r.). De unde să ştiu? Întrebaţi-i pe ei", a spus Comănescu. Omul de afaceri a dat de înţeles că, fiind întocmite două astfel de estimări, de către două publicaţii diferite, un comentariu că ar fi sau nu corectă o evaluare sau alta ar conduce la o dispută, între colegi de breaslă, care nu îşi are rostul.

Florin Cârstocea - locul 180 (30-35 de milioane de euro)

Un alt constănţean care apare în top 300, Florin Cârstocea, are o avere estimată la 30-35 de milioane de euro, în scădere însă faţă de anul trecut, de unde poate şi reacţia destul de neprietenoasă faţă de cele publicate în Capital: "Vrăjeală!". Întrebat dacă socotelile sunt corecte, dacă atât valorează afacerile sale şi proprietăţile pe care le deţine, Cârstocea a răspuns: "Habar nu am".

Nicuşor Năstase - locul 168 (34-35 de milioane de euro)

Patronul de la Vox Maris din Costineşti, Nicuşor Năstase, are o avere estimată la 34-35 de milioane de euro, în creştere faţă de topul anterior. Cu toate acestea, Năstase spune că până acum nu a fost curios să analizeze "hârtiile" care-i evaluează afacerile la milioane de euro, motivând că: "Mi-e şi milă să mă uit în topul respectiv". Năstase consideră că oamenii care au avut timp "să-i numere" ban cu ban au reuşit să facă totuşi calcule corecte. "În ziua de astăzi ştie cineva la cât este evaluată averea cuiva? Despre ce vorbim? Averea în cazul meu a fost calculată în mod corespunzător. Am 30.000 mp construiţi la Costineşti şi un spaţiu de 2.000 mp în Piaţa Amzei din Bucureşti şi, dacă ar fi să analizăm topul, banii respectivi se regăsesc în clădirile pe care le deţin", a declarat Nicuşor Năstase. Constănţenilor care vor să ajungă în Top 300, afaceristul le recomandă să investească în domeniul turistic sau în confecţii. "Să înceapă cu o afacere cu cheltuieli puţine, fără salariaţi foarte mulţi. Spre exemplu, un mic restaurant făcut cu gust, un hotel sau o întreprindere producătoare de halate sau papuci, care în timp îţi aduce satisfacţie materială. Diminuarea cheltuielilor este cea mai importantă în momentul de faţă, altfel nu ai nici o şansă să rezişti", este de părere Năstase. Afaceristul spune că secretul pentru care a reuşit să ajungă în Top 300 Capital în reprezintă munca. "Fără muncă nu faci nimic. Monitorizez zilnic cheltuielile, mă refer la energia electrică, la motorină. Ţin cont la orice. În perioadă de criză contează foarte mult să minimalizezi cheltuielile", a spus Năstase. Boss-ul de la Vox Maris a mai declarat că nu este tentat să investească în alte domenii. "Rămân fidel turismului. Nu vreau să investesc în alte domenii. Vreau să am o viaţă decentă, să mă simt bine, în rest, alte afaceri nu mă interesează. Am un complex de 5 stele şi nu am cum să nu fac bani. Am făcut prostia să achiziţionez şi un hectar de teren intravilan în Bucureşti, pe care aveam un plan să construiesc mai multe locuinţe, dar cum în domeniul imobiliar lucrurile scârţâie, am decis să-l vând şi nu găsesc cumpărători. Dacă ar fi să o iau de la 0 nu aş mai investi în România nici 5 bani". Deşi este miliardar în euro, Năstase nu vrea să-şi achiziţioneze ambarcaţiunile de lux ale grecilor, de exemplu, scoase la vânzare după ce au fost amanetate. "Cu ce bani să le cumpăr şi ce să fac cu navele de lux? Banii i-am investit în Costineşti şi în Bucureşti. În momentul de faţă nici maşini nu trebuie să ai foarte multe, pentru că asigurările sunt scumpe, benzina este scumpă, totul costă şi recomand constănţenilor să fie ponderaţi în privinţa cheltuielilor deoarece pentru 2012 nu se întrevede nimic de bun augur. În Germania oamenii care au afaceri de familie au şi bani la bancă, iar cei care au afaceri mari, nu au bani disponibili în cont", a mai spus Năstase.

Liviu Tit Brăiloiu - locul 267 (21-22 milioane de euro)

Om de afaceri care a cochetat şi cochetează şi cu politica, fost prefect al judeţului Constanţa, Liviu Brăiloiu este încercat de sentimente contradictorii atunci când vine vorba despre topul celor mai bogaţi români. În primă fază spune că un astfel de demers nu este bun, pentru că ar fi dorit discreţie: "Nu ştii ce nebun vine peste tine, imaginându-şi că ai banii la tine, nu în investiţii, în afaceri". Apoi, Brăiloiu a declarat că nu crede că topul este corect, dând de înţeles că nimeni din România, din presă, nu a avut posibilitatea să-i evalueze proprietăţile din Spania, acolo unde este a doua sa casă şi ţară în care îşi derulează afacerile. "Dar, dacă aşa au socotit ei, aşa o fi", a conchis, pacifist, Brăiloiu. Milionarul în euro nu se gândeşte să investească în altceva decât în turism. Poate doar în asfalt, în construcţia de autostrăzi, numai că "în ritmul în care se construieşte în România, plus că deja sunt alţii în acest domeniu"... mai bine nu. Însă, dacă ar fi să sfătuiască pe cineva să-şi croiască drumul spre top: "Îl trimit la asfalt", a spus Brăiloiu. Fostul prefect recunoaşte că nu este zgârcit, spre deosebire de alţii, atunci când vine vorba despre pasiunile sale: maşinile, motocicletele, jucăriile (are colecţie de trenuleţe electrice, de exemplu). La capitolul "real stuff", doar luna trecută şi-a achiziţionat încă un BMW pe lângă celelalte maşini pe care le deţine, dar şi o bijuterie de motocicletă Mansory (care în mod normal costă în jur de 180 de mii de euro). "Am fost la salonul auto de la Frankfurt, am luat motocicleta la o promoţie - 62 de mii de euro fără TVA", a spus Liviu Brăiloiu. Secretul averii sale? "Munca", spune Brăiloiu, şi se amuză teribil când aude că a dat un răspuns parcă tras la indigo cu cel al altor bogătaşi din top.

George Guci - locul 273 (20-22 milioane de euro)

Proprietar de hoteluri, George Guci are o avere estimată la 20-22 de milioane de euro. "Habar nu am ce loc ocup în Top 300. Cine mai ştie în clipa de faţă la cât este evaluată averea mea? Mă întreb cum de ştiu dânşii, dar consideraţi că estimările făcute de ei sunt corecte, deşi nu m-a întrebat nimeni despre averea mea", a spus Guci, care a mai adăugat şi faptul că pentru oamenii de afaceri, anul 2012, va fi în mod cert unul dificil.

Constantin Frăţilă - locul 202 (28-30 de milioane de euro)

Fostul arbitru Constantin Frăţilă este pasionat de tranzacţiile la bursă. Are o avere estimată la 28-30 de milioane de euro, dar declară că: "Nu-mi dau seama cum au estimat averea mea. Sunt calcule pur contabile. Oamenii cu bani nu au bani". Ce face un om cu bani în timp de criză? Ei bine, "are grijă să îşi conserve averea, eu aşa fac", spune Frăţilă. "Majoritatea acţiunilor mele de la diverse societăţi depind foarte mult de evoluţia pieţei. Restul, sunt active imobiliare", mai spune Frăţilă, referindu-se la averea sa. Întrebat cum ar putea cineva să-şi facă "loc" spre Top 300, fostul arbitru răspunde: "Să investească în muncă. În momente ca cele de faţă, cred că ar avea de câştigat cei care investesc în agricultură şi zone adiacente. În continuare nu prevăd o perioadă mai bună în economie. Nu se pune problema în această perioadă să te îmbogăţeşti. Dar, în afară de agricultură, zona IT o văd, de asemenea, în dezvoltare", a spus Frăţilă. Referitor la vechea sa pasiune, de când era arbitru, şi anume fotbalul, Frăţilă a declarat că momentan nu are în intenţie să investească în vreo echipă, dar a salutat investiţia altui constănţean din Top 300, Gheorghe Hagi: "Este o investiţie pe care o salut - academia de fotbal. A început de unde trebuie, de la copii".

Alexandra ANTON, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
HOMOSEXUALII GIGILEI
0
0
L ati uitat pe panait cornel si pe frate su !
1
0
Pai ce an e in discutie 2012 ? Parca Idu acum locuieste la Energia somn de veci city .
3
3
Sa fie la ei
1
0
Si daca au care este castigul orasului????Tot pe loc bate Constanta de 30 de ani!!!!!
10
0
Care nu au apartinut nici unui partid si nu au avut functii politice
5
0
Base si mormanul de bani.
6
1
Daca muncim avem cunostinte si bani.
6
2
Cu atat de multi bani, poti cumpara mai multa viata, zile?
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108