REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ministerul Sănătății, interesat de SOARTA Spitalului EFOSAN? Iată ce schimbări au avut loc în Consiliul de Administrație!

Ministerul Sănătății, interesat de SOARTA Spitalului EFOSAN? Iată ce schimbări au avut loc în Consiliul de Administrație!

Replica API 15 aprilie 2019 | 00:00 1109

Se preconizează schimbări la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord (EFOSAN). În ședința de săptămâna trecută, a fost modificată componența Consiliului de Administrație al unității spitalicești, cele trei reprezentante ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța fiind înlocuite cu trei reprezentate ale Ministerului Sănătății. De asemenea, a fost schimbat și președintele Consiliului de Administrație, mai nou funcția fiind ocupată de consilierul ministerial Gabriela Angheloiu.

Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord (sau Sanatoriul Efosan, cum mai este cunoscută unitatea) este una dintre cele mai vechi instituții medicale de acest profil din țară. Începuturile unității spitalicești se împletesc cu începuturile „băilor de nămol” din țara noastră și se poate mândri cu unul dintre cele mai mari bazine din unitățile spitalicești de profil, cel de la baza de tratament Steaua de Mare – care, din păcate, în ultimii ani nu a fost folosit decât pentru două luni pe an, iar în 2018, baza nu a fost deschisă deloc! – dar și cu renume printre pacienții din străinătate, construit pe parcursul a decenii. De aproximativ șase ani, managementul unității spitalicești este asigurat de unul dintre medicii „veterani” ai unității, dr. Anatoli Covaleov. Deși nu mai are renumele de altădată, deși pacienții străini nu mai vin ca pe timpuri, Spitalul EFOSAN are și în prezent grad de ocupare de aproximativ 100%, chiar și în perioada de extra-sezon.

Nu înseamnă însă nu sunt și probleme. Este nevoie de investiții în reabilitare, aspect evident pentru orice trece pragul instituției. Reparații curente, investiții după posibilitățile spitalului au fost realizate în ultimii ani – printre altele, a fost înlocuit liftul unității, a fost reabilitat blocul alimentar etc -, dar în condițiile în care fondurile de la Ministerul Sănătății vin cu țărăita, nu s-au putut face prea multe, după cum precizau, pentru „Replica de Constanța”, reprezentanți ai spitalului, în urmă cu puțin timp.

Un alt aspect care ridica semne de întrebare a fost semnalat, în urmă cu câteva luni, de „Replica de Constanța”: cazarea pacienților „mai de soi” în saloane realizate într-o anexă a spitalului, pentru care nu exista însă autorizație sanitară. La vremea respectivă, conducerea spitalului a susținut că aceasta a fost o soluție găsită pentru o „scurtă perioadă de timp”, dat fiind numărul mare de pacienți. Sursele noastre indicau însă că practica a durat câteva luni bune. Ba mai mult, din imaginile video surprinse și publicate de „Replica” se poate vedea că unii pacienți veneau chiar cu cățelul din dotare la tratament, deși... se aflau în incinta unei unități spitalicești!

Numele noului președinte al C.A. de la Spitalul EFOSAN apare în scandalul falsului medic italian care opera în România!

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății – de menționat că Spitalul Efosan se află în subordinea directă a ministerului! – a decis să facă niște schimbări. Iar primele schimbări au constat în modificarea componenței Consiliului de Administrație al unității spitalicești. Luni, 8 aprilie a.c., a sosit Ordinul Ministrului Sănătății privind înlocuirea din Consiliul de Administrație a trei reprezentanți, măsură care a și fost dusă la îndeplinire, în ședința care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni. Astfel, cele trei membre ale C.A., reprezentante ale DSP Constanța, Cristina Schipor, Eleonora Mihalcea și Mirela Calboreanu, au fost înlocuite cu trei „trimise” de la București, direct de la Ministerul Sănătății: Gabriela Angheloiu – consilier în cadrul Ministerului Sănătății, fost direct DSP București, fost director în cadrul ANSVSA etc, Violeta Sburlea Târnoveanu – consilier superior în cadrul Ministerului Sănătății, și Sorana Cornelia Lixandru – inspector superior în cadrul aceluiași minister.

Se impune menționat că numele consilierului ministerial Gabriela Angheloiu apare legat de scandalul falsului medic Matteo Politi; astfel, acesta a negat că semnătura care apare pe documentul în baza căruia falsul medic a primit parafă, i-ar aparține. La vremea respectivă, aceasta deținea funcția de director al DSP București.

Odată cu această modificare, a fost schimbat și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului EFOSAN. Astfel, în locul prof. dr. Adriana Sarah Nica (de la Institutul Național de Recuperare, Medicina Fizică și Balneoclimatologie) – despre care, sursele noastre spun că a început să participe la ședințele de C.A. abia în urma apariției articolelor din „Replica”), funcția de președinte este ocupată de Gabriela Angheloiu, consilier ministerial.

Interes pentru baza de tratament „Steaua de Mare”

Potrivit acelorași surse, una dintre temele de interes discutate în cadrul ședinței a fost situația bazei de tratament „Steaua de Mare”. Cândva, era una din destinațiile preferate ale turiștilor germani, francezi sau belgieni pentru tratamente balneare. Era o „perlă a turismului balnear” de pe litoralul românesc, mai ales că are un bazin de dimensiuni olimpice. Astăzi, Ambulatoriul 1 al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală și Balneologie Eforie Nord (EFOSAN) sau baza de tratament „Steaua de Mare”, cum mai este cunoscut, este închis. În ultimul deceniu, baza de tratament „Steaua de Mare” a fost deschisă pentru tratamente numai pentru două luni pe an, dar în 2018 conducerea Spitalului Efosan a decis să nu o mai deschidă nici măcar pentru această scurtă perioadă de timp. Cheltuielile pentru încălzirea și întreținerea bazei de tratament sunt mai mari decât eventualele câștiguri, spuneau reprezentanții unității sanitare.

Conducerea spitalului anunța, însă, în urmă cu puțin timp, că ar avea planuri pentru reabilitarea bazei de tratament „Steaua de Mare” și transformarea ei, din nou, într-un punct de interes pentru turiști și pacienți. Intenția este să fie înălțată baza cu două etaje, pentru realizarea a aproximativ 260 de paturi, pentru cazarea pacienților. Dar cum banii lipsesc, ar dura până la punerea în aplicare al planului de investiții.

Aceste aspecte au fost discutate în ședință și nu numai. În final, decizia Consiliului de Administrație a fost să suspende organizarea concursului pentru manager, anunțată pentru sfârșitul lunii mai a.c., a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli și a solicitat șefilor de secții să prezinte, la următoarea ședință, situația secțiilor, ce cheltuieli și ce nevoi au.

Florentina BOZÎNTAN

Citeşte şi:

Funcția de MANAGER la Spitalul EFOSAN, scoasă la concurs!

RUINE pe malul lacului Techirghiol, ajunse groapă de gunoi! Spitalul Efosan a curățat zona!

Planuri pentru MODERNIZAREA bazei de tratament STEAUA DE MARE de la Eforie Nord

ANCHETĂ! Pacienți internați în saloane fără aviz sanitar, într-o ANEXĂ din curtea SPITALULUI EFOSAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo! proiect realist si avangardist; mai rar asa ceva in domeniul public; va reinvia baza de la Steaua si o parte din Eforie. numai sa nu fie blocati sa il realizeze
60
1
ne-a aratat ieri domnul doctor Covaleov proiectul de refacere a bazei de la Steaua. foarte frumos! multumim! vreau sa lucrez din nou acolo!
62
1
s-a pus ochii pe bazinul si baza de tratament de la Steaua cine stie ce aranjament se va face sa-l ia careva pentru ca ministerul vrea sa scape de el sa matraseasca tot sa-l dea pe nimic cum au facut si cu spitalul de la Sud,pacat dar bani nu cred ca a dat de ani buni
100
0
Mai dai 10 - 20 RON pe sedinta la asistenta, asta ca vrei tu, sperand la tratamentul complet, si asistenta care trebuie sa-ti faca masaj la membrul rablagit se sinchiseste cu asta vreo 2 - 3 minute, apoi te pune la un aparat vechi, care fiind si deteriorat,dupa spusele asistentei, mai si iradiaza, asadar, dupa ce asistenta tine 1 minut aparatul in mana, i-l da pacientului sa-si faca singur tratamentul, sa se iradieze el.
10
97

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108