REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Ministrul Muncii: Nu cred că cineva îşi permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă

Ministrul Muncii: Nu cred că cineva îşi permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă

Replica API 22 iulie 2022 | 00:00 1254

Nu cred că cineva îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, adică până în 800 de lei, a afirmat vineri ministrul Muncii, Marius Budăi, referindu-se la recenta modificare a Codului fiscal care prevede plata contribuţiilor sociale şi în cazul contractelor part-time.

Marius Budăi

"Vreau să vă spun aici din 2 puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună (...) Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie. Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână", a precizat Budăi într-o intervenţie la Digi24.

Întrebat dacă această măsură ar putea duce la creşterea şomajului, ministrul Muncii a subliniat că nu se teme de aşa ceva arătând că o astfel de iniţiativă a mai fost adoptată în trecut generând transformarea unui număr de aproximativ 200.000 de contracte de muncă, în contracte de muncă cu normă întreagă.

"Nu, nu mă tem de aşa ceva (creşterea şomajului, n.r.). Măsura a mai fost implementată în România şi s-au transformat atunci instantaneu aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă. De altfel, sunt excepţii. Aici avem excepţii pentru elevi, studenţi, ucenici, excepţii pentru pensionarii cu limită de vârstă. Excepţii pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru pensionarii care au dreptul să lucreze jumătate normă, pentru cei care au contracte multiple", a explicat ministrul Muncii, citează stiripesurse.ro.

De asemenea, Marius Budăi a arătat că măsura nu a fost adoptată pentru a aduce bani în plus la bugetul de pensii, fiind mai mult o problemă de principiu.

"Această măsură nu este luată neapărat pentru a aduce bani la buget. După prima lună în care vom avea efectele cu siguranţă vom avea şi calculele reale. Au fost şi estimări în momentul în care s-a scris Ordonanţa de Urgenţă la Ministerul de Finanţe. Aici este o problemă de principiu. Fără să acuz pe nimeni dau doar un singur exemplu: dacă ne gândim la paza unui obiectiv, că se poate realiza cu 3 persoane, pentru 24 de ore, angajate la jumătate de normă eu nu cred că se poate. E vorba de principiu mai mult decât de a colecta bani. Este vorba de a fi o relaţie corectă între angajator şi angajat", a precizat sursa citată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa se plateasca pensii speciale cand merge tara. daca tara nu merge atunci nici ei nu merita speciale
0
0
desteptule,restaurant maritimo mangalia se plateste salariul minim pe economie,cite 10..12 ore pe zi.Nu au voie sa stea jos,patroni semianalfabeti,nu se dau zile libere,concediu,zile nationale.De reveliin i.a tinut 24 ore incontinuu si le.a dat.o la ochi,nici un ban.itmul ii protejeaza in loc sa rezolve ceva violeta mai sstia ceva,tu esti un bou!
0
0
e ministrul pensionarilor nu ministrul muncii,pentru ca nu vorbeste niciodata de muncitori si salarii...huuooo
0
0
S-au reparat nave la SN Mangalia,la firme subcontractoare cu angajati cu 2 sau 4 ore, contracte de munca fictive iar oamenii lucrau 10-12 ore si s-au trezit cu vechime zero.Salariile le-au primit la negru.De unde banii,din industria subterana,de aceea santierul a ajuns in colaps cu,coreenii.Cum s-au facut controalele de institutiile abilitate poate stie ministrul sa raspunda direct la subiect.
0
0
asta abar nu are cum traieste lumea la tara, daca au 20 de mii euro salar, ce sa mai zica de preturi, rusine la guvernanti,la ce preturi sunt min una mie euro trebuie salar frate
0
0
toti care au salariul minim pe hartie iau restul in mana la gri cum se spune! doar fraierii platesc taxe si impozite aproape 40 la suta din salariu sa tina in carca toti trantorii evazionisti!
1
0
Sa-l pupati in lula pe Budai, incapabililor de la Replica. Au facut ai lu' "pereoada" nimic da' voi le sunteti slugi ca-s la putere.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468