REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Mircea Dobre: Constanța o să intre pe drumul cel bun, după modernizări!

Mircea Dobre: Constanța o să intre pe drumul cel bun, după modernizări!

Victor ROTARU 16 septembrie 2023 | 00:00 3027

Mare parte din lucrările din Constanța încep să prindă contur, iar multe din șantiere se apropie de final. Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, consideră că orașul de la malul mării necesită toate aceste lucrări, atât reabilitarea bulevardelor, cât și lucrările de la RAJA sau Termoficare, multe din acestea ne mai fiind făcute de zeci de ani. 

Mircea Dobre: Constanta o sa intre pe drumul cel bun, dupa modernizari!Mircea Dobre

Lucrările din oraș încep să se apropie de finalizare, iar acest lucru nu poate decât să bucure cetățenii, care au trăit un adevărat calvar în ultima perioadă. Contactat de către reporterii de la Replica, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, este de părere că nu doar administrația publică trebuie să facă un efort, atunci când vorbim de lucrările de modernizare, și cetățenii trebuie să depună același efort, suportând problemele: „Constanța, ca și multe alte municipii reședință de județ care au trecut prin modernizări, prin șantiere, o să intre pe drumul cel bun, lucrările o să se finalizeze. Este normal să fie neplăcut pentru toată lumea perioada de lucrări,  dar trebuie să înțelegem că modernizarea unei infrastructurii se face cu un efort, nu este doar efortul administrației publice locale, sau un efort bugetar local, este și un efort din partea cetățenilor. Toți am vrea să se termine peste noapte, nu se poate acest lucru.” 

Dobre: Constanța începe să arate din ce în ce mai bine

Legat de durata lucrărilor, Mircea Dobre consideră că altfel nu se poate în România, întrucât procedurile preliminare lucrărilor propriu-zise durează mult, iar dacă pe parcurs intervin alte obstacole, lucrurile se complică: „Au fost tot felul de situații, probleme, eu fiind în zona privată, știu ce înseamnă, mai ales când faci investiții, dai peste companii de construcții care nu-și pot duce până la final contractul, care intră în dificultate, trebuie să reiei procedurile, pentru că avem niște proceduri anevoioase, aici ne referim la partea de achiziții, unde entitatea trebuie să le respecte pentru că altfel are probleme cu alte instituții ale statul român și asta durează timp, timp foarte mult. Eu zic că orașul Constanța începe să arate din ce în ce mai bine, cum este și normal după aceste modernizări, o să se termine și Cazinoul, o să se termine și bulevardele, și trotuarele de la bulevarde. Se termină și cu magistralele de la RAJA, o să se termine și lucrările de la Termoficare și asta este. Cam acestea au fost investițiile mari în infrastructură, și nu știu în care alte orașe mari s-au mai făcut astfel de investiții, așa de masive. Ne referim și la lucrările de sub pământ, care nu se văd și care nu au mai fost făcute de peste 50 de ani și nu știu în ce orașe s-au mai făcut astfel de lucrări solide. Mă refer aici la cele 10 municipii reședință de județ din țară.” 

Mircea Dobre: Constanta o sa intre pe drumul cel bun, dupa modernizari!

„Trebuie să le oferi și altceva oamenilor decât o cazare, o masă și o baie în mare”

Fostul ministru al Turismului nu crede că lucrările din oraș au influențat negativ sezonul estival, fiind nevoie și de o diversificare a serviciilor pentru un număr mai mare de turiști: „Nu aș spune că orașul a avut de suferit din cauza lucrărilor. Constanța este legată de Mamaia, care este stațiunea de interes național, și care atrage mai mulți turiști care vor să practice turismul de litoral. Constanța are și ea obiective turistice, zona veche, Portul Tomis. Mamaia nu a fost afectată de lucrările care au avut loc în Constanța. Am înțeles că urmează să se facă lucrări și în Mamaia, până vara viitoare să se și finalizeze, dar nu cred că asta a fost problema noastră. Este o scădere a puterii de cumpărare a românilor, nu știm să ne facem cunoscuți, să ne punem și noi pe o hartă, nu știu care hartă, a Europei, a României poate, ca și destinație turistică și după aceea să ne extindem pe harta Europei. Dar trebuie să le oferi și altceva oamenilor decât o cazare, o masă și o baie în mare, trebuie să vii și cu alte activități. Avem o problemă foarte mare. Infrastructura de turism trebuie dezvoltată de către administrațiile publice locale din toată România, lucru care nu s-a mai întâmplat în Constanța de foarte mult timp.” 

Mircea Dobre: Constanta o sa intre pe drumul cel bun, dupa modernizari!

Legat de alegerile locale care vor avea loc în toamna anului 2024, Mircea Dobre consideră că „este prematur să ne gândim la candidații pentru primăria municipiului Constanța, mai ales că vor avea loc peste un an de zile, lucrurile le vom gestiona prin primăvară, ori înainte de alegerile europarlamentare, ori după acestea. Atunci va decide fiecare partid ce și cum. Că se fac sondaje, mai sunt și iepurași prin sondajele respective.” 

Dobre: Una e să nu se vrea, alta e să nu se poată

Legat de promovarea României pe plan internațional din punct de vedere turistic, Mircea Dobre consideră că, la fel ca și în cazul lucrărilor din oraș, birocrația este cea care pune bețe în roate: „Ca să faci o promovare, trebuie să faci o legislație specială. Promovarea nu înseamnă doar turism, înseamnă mult mai mult. Înseamnă industrie, absolut ce poate produce acest stat. Nu poți să duci la promovare, orice cetățean care conduce un minister, o entitate a statului român. El se duce în străinătate și zice că vrea să promoveze România, iar cei de acolo îi spun că te costă atât. Dar la noi trebuie să se facă o achiziție publică, pe legea achizițiilor publice din România. Și ăla o să spună că nu are el nevoie să-ți promoveze țara, tu ai nevoie să-ți promovezi țara. Dacă nu faci o legislație specială pentru promovare nu ai cum, nu se pot cheltui niciodată bani pentru promovare în mod corect. Corect adică banii aceia cheltuiți pe promovare nu au nici un rezultat și vedem acest lucru de 30 de ani de zile. Eu când am fost ministru și am propus acest lucru mi s-a spus că nu se poate. Nu am înțeles de ce nu se poate. Una e să nu se vrea, alta e să nu se poată. La noi deocamdată nu se vrea. Ca să faci ceva, trebuie să se așeze la o masă mai mulți oameni, competenți, care știu legislație, și care vor să facă niște lucruri. Dar trebuie să fie lăsați. Nu știu dacă există sau nu există, poate nu trebuie să ne promovăm prea mult, nu știu. Eu am ieșit de câțiva ani din sfera publică, si văd că merge din rău în mai rău, sau poate alții văd că merge din ce în ce mai bine, nu știu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna seara! Unii poate stiu, altii poate nu, cert este ca, in capatul str. Salciilor, cu calea ferata, traversa ce face legatura peste santul de scurgere de langa sinele de tren, a fost indepartata. Despre calea de comunicatie dintre Cartierul Km 5 si Poarta 6, peste calea ferata, s-a tot scris. Multi politicieni au tot promis ca vor construi si monta o pasarela si uite ca suntem in luna septembrie 2023 si nimic. Si parca nu ere indeajuns ca ne chinuim sa trecem dintr-o parte in alta, acum avem si purici! Da, purici, dragilor! Este invazie de purici si daca nu credeti, va rog sa treceti, fix prin locul unde a fost scoasa traversa si veti constata ca pe haine si pe pielea dvs., sunt zeci de astfel de insecte parazite.
1
0
Constanţa merita mult mai mult,dar de cele mai multe ori,trafic mai lejer căutând, pentru ca acolo trăiesc, nimic,totul distrus,iar de muncitori ,nici urmă. Țevi și cabluri rupte pot fi, dar nu interesează pe nimeni sa le repare repejor,căci nu i interes pentru asta.Ce înțeleg eu,e ca sunt firme peste firme,cu 0 angajați ce preiau munca antecesorilor.Si plata,adică banii,ajunge la toți ăștia. Deci,mult mai repede au terminat romanii ce ncercati voi sa faceți acum.De ce?La ăia nu erau glume,ori făceai,ori te crucificau.
1
0
Constanța o sa între pe drumul cel bun după ce scăpa de voi, căpușelor!
7
0
Multa mwe cu kkt chitac si tuturor sustinatorilor sai
6
2
Majoritatea pavelele sunt sparte,crăpate,n a trecut nici un an de la montarea lor.Cine face recepție la mizeriile astea. Chiar ne luați de p****i,golanilor?
8
1
IAR APARE SINISTRATUL ASTA,ANTRETINUTUL ASTA DE TATICUL LUI.DUTE BAI GOLANULE LA MUNCA.AI STAT BINE MERCI ASCUNS IAR ACUM AI SCOS IARA CAPUL AFARA? NOROC CU TACTU ,BEIZADEAO,CA TU FARA NUMELE ASTA ,ESTI UN Z E R O .
8
1
O bataie de joc , intre dacia si citymall , ati pus bancile pe trotuar , daca stai cu căruțul pentru copii, nu mai are nimeni loc sa treaca . La dacia nu a-ti fost in stare sa puneti trecere semaforizata pentru pietoni. De o luna stau canalizarile neastfaltate. Toate lucrarile sunt facute de mantuiala. Pacat ca turistii nu o sa vada ce frumos oras va devenii constanta. Bine ca sunteți voi multumiti.
16
1
si in tot neamul tau de latura infecta ce esti! Ce sa faca ma constanta??? f**u-ti mortii ma-ti de scursua anala ce esti! Orasul este distrus pentru cel putin zece ani de acum incolo! Firmele mici sunt falimentare! Turisitii nu mai vin si nici nu vor mai veni! Ce normal?! Cta nu va mai avea locuri de parcare! Toate strazile sunt capcane! Peste tot unde s-a sapat s-a surpat, totul e un haos! Sa mori cu gura-n pwla lui chitac f**u-ti mortii ma-ti de infect!
15
4
turcu are o vorba, sictir!
19
1
Esti un jaff de om, fara caracter, prefacut, nasu p sus. Tu nu reprezinti nimica pt constanta
18
0
Cine e personajul ca sa ne uitam in gura lui? E vreo somitate analist? Vreun guru?
19
1
Cand esti boier noaptea petreci iar ziua dormi nu ai cum să vezi cosmarul prin care trec constantenii să mearga la munca printre materiale de constructii , să înghiți praful si toate chimicalele,sa circuli cu masina luni de zile pe strazi fara asfalt pline de obstacole la tot pasul cu un numar redus de benzi de circulatie ,cu parcari desfiintate peste noapte ,interzicera accesului in cartiere fiind obligat sa parcurgi km pt a ajunge acasa ,lucrari facute la viteza si de proastă calitate deoarece altfel se pierd banii europeni. In final dam cu vopsea si văruim pomii si va arata mai frumos decat înainte insa calitativ , al confortului urban va fi mai rău decat inainte,deoarece traficul auto va fi mai aglomerat datorită reducerii numărului de benzi de circulatie,iar semaforizarile vor duce la marirea timpului de parcurs.
21
4
Constanta și după lucrările de doi lei făcute în bătaie de joc va arăta un oraș mizerabil Trafic greu parcuri neîngrijite fară locuri de joacă pentru copii Fără locuri de parcare Dobre pleacă la culcare că visezi doar terenuri și parale CT oraș mare fără valoare
18
3
Sa terminam cu tevile, sa se treaca la parcuri, lacuri, sat vacanta si se schimba total imaginea. Referitor la turism, daca se da muzica mai incet si se elimina sezlongurile de la 20 m de mare, problema e deja pe plus...
14
5
Constanta și după lucrările de doi lei făcute în bătaie de joc va arăta un oraș mizerabil Trafic greu parcuri neîngrijite fară locuri de joacă pentru copii Fără locuri de parcare Dobre pleacă la culcare că visezi doar terenuri și parale CT oraș mare fără valoare
24
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468