REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Mie., 22 Mai 2024
Anul XX Nr. 6737
14° Constanța Miercuri, 22 Mai 2024 Anul XX Nr. 6737
 

Mocnește un nou scandal... Fermierii, luați la mișto cu o subvenție de 2 lei pentru motorină

Mocnește un nou scandal... Fermierii, luați la mișto cu o subvenție de 2 lei pentru motorină

Victor ROTARU 24 octombrie 2023 | 00:00 2230

Situația continuă să fie critică pentru fermierii români, care se confruntă cu unul dintre cei mai secetoși ani, iar culturile sunt extrem de afectate. Pe lângă acest lucru, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat beneficiarii că până pe 31 octombrie primește cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, ceea ce reprezintă în jur de 1,5 lei/litru. Fermierii sunt, din nou revoltați, și arată cu degetul spre minunatul Guvern care nu se implică suficient de mult în rezolvarea problemelor și pentru a-i scoate din criză. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, spune că ajutorul este unul destul de mic și că este nevoie ca Guvernul să vină cu mai multe metode și instrumente care să ajute mai mult fermierii.

Mocneste un nou scandal... Fermierii, luati la misto cu o subventie de 2 lei pentru motorinafermierii, sătui de bătaia de joc a guvernanților

Fermierii au de respectat un termen urgent pentru o subvenție importantă achitată prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Astfel, APIA a anunțat luni, 23 octombrie, că primește cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină aferente trimestrului III al anului 2023. Aproape 2 lei este subvenția oferită de Stat. Praf în ochi, spun fermierii, care sunt mai revoltați ca niciodată.

Producătorii din Dobrogea sunt revoltați

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea consideră că subvenția este una mică iar Guvernul ar trebui să se implice mai mult pentru a ajuta fermierii, prin diverse instrumente care să nu-i îndatoreze: „Ajutorul este mic. Și din metoda de calcul, din cei 2 lei promiși, nu iese chiar suma aceasta. Este o metodă de calcul ciudată. Să vedem mai încolo. S-ar putea să fie nevoie ca Guvernul să intervină într-un mod mult mai serios și cu niște instrumente foarte clare. Nici nu a mai existat o perioadă a atât de îndelungată fără precipitații și e clar că Guvernul trebuie să ia în calcul, cel puțin în anumite zone, să intervină într-un mod clar cu instrumente pentru susținerea fermierilor. Nu vorbim aici de credite bancare, APIA, care să îndatoreze fermierul, ci de soluții. La Constanța sunt foarte multe proiecte de irigații care sunt într-un stadiu avansat de proiectare dar care nu se scot la licitații din diverse motive, și vedem că agricultura fără irigații nu se mai poate face. Atunci va trebui să luăm și noi atitudine ca asociațiile de fermieri, în discuțiile pe care le avem cu ministerul, să intervină în mod clar prin alocări de bani pentru irigații, dar să vedem ce pagube vor fi în perioada următoare. Este clar că vor fi pagube însemnate la culturile deja înființate.

Filipescu: În Constanța și Dobrogea nu se anunță vremuri bune

Cu toate că ne aflăm la finalul lunii octombrie, dacă ne uităm la termometre am zice că suntem la final de iunie, înregistrându-se chiar și temperaturi de peste 30 de grade Celsius: „Subvenția la motorină trebuie dată. Este un angajament al Guvernului și al actualului ministru al Agriculturii pentru că provine din bani europeni, o suma dublată de Guvernul României. Este foarte bine că se dă, este important să se ofere cât mai repede, la fel că și celelalte subvenții. După cum vedem, în mai mult de jumătate din țară este secetă și fermierii au nevoie de orice leu pentru a-și înființa culturile, pentru a susține costurile de producție. După cum vedem în Constanța și Dobrogea nu se anunță vremuri bune absolut deloc, nu a plouat de peste 4 luni, un lucru care ne pune în dificultate. Toate culturile au de suferit din cauza lipsei de precipitații.

Mocneste un nou scandal... Fermierii, luati la misto cu o subventie de 2 lei pentru motorinaRăzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

„De 50 de ani nu s-a mai întâlnit o asemenea situație”

Răzvan Filipescu a mai transmis faptul că foarte multe culturi au de suferit din cauza lipsei de precipitații, existând chiar și fermieri care nu au reușit să semene: „Este un dezastru pentru agricultură. De 50 de ani nu s-a mai întâlnit o asemenea situație, cu o vară atât de secetoasă cu 4 luni de zile în care să nu plouă. Grâul nu a răsărit, rapiță, acolo unde a fost semănată, deja suferă. Sunt foarte mulți fermieri care nu au mai înființat cultura de răpită, pentru că în august și septembrie nu a plouat absolut deloc. Pământul este tare, nu ne permite să facem toate lucrările tehnologice așa cum ne-am dori. Sunt foarte mulți fermieri, în zonele extrem de secetoase, în care nu au reușit să semene. Aici, Ministerul Agriculturii va trebui să ia în calcul niște derogări de la condiționalitățile impuse de către Comisia Europeană, pentru că altfel vom ajunge în imposibilitatea de a face rotația culturilor, de a accesa subvențiile, dar nu vom putea semăna încă un an. Lucrurile nu arată deloc bine, fermierii sunt extrem de afectați și toți ne așteptăm la ce e mai rău.

În ritmul acesta, n-ar fi exclus ca fermierii să iasă, din nou, în stradă. Din păcate, toate aceste probleme se reflectă în prețul usturător de la rafturi! Și nu se anunță vremuri mai bune!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vrei să iei un împrumut și nu știi de unde să obții un împrumut real? Vrei sa incepi o afacere dar nu ai capital? Trebuie să solicitați un împrumut din orice motiv? Ai nevoie de un împrumut de Crăciun? Speranța a sosit în sfârșit pentru că Elena Nino oferă împrumuturi rapide și de încredere, serviciul lor este 100% autentic și vă garantează că veți primi împrumutul atunci când aplicați. Vă rugăm să trimiteți un e-mail și să aprobați astăzi la elenanino0007@gmail.com Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Ingrid
0
0
Sa ne piisam pe agricultura voastră de hoți ordinari
1
0
Pentru anteriorul:Bine.
1
0
TU nu stii ce este agricultura ,te invit pe camp sa vezi cat cheltui cu un hectar,cum este sa stai dator prin banci,caci nu faci asta cu boii ca odinioara.SI apropo am ajuns sa iubim alte natii iar noi romanii sa ne tracem singuri presul.SE DUCE TARA DE RAPA MA si noi suntem tot mai dezbinati ,saraci si rai.SA stii ca agricultorii platesc taxe si impozite ,dar nu sunt respectati ca in alte tari.
4
2
Ioane neretardatule,că asta nu i agricultura țării, e strict afacerea lor și nu dau fermierii nimic gratis.De iese bine afacerea,câștigul e al lor,de nu iese bine,plătește statul,din banii noștri pierderile lor.Du te de aici mai neretardatule,cu ei cu tot,acolo peste tot în UE,unde zici tu ca va dau ăia atâtea subvenții de nu le puteți duce.
8
2
Mai jos numai retardati, cred ca agricultura se face din birou cu pensii speciale, peste tot in ue este subventionata cu sume mult mai mari de aia mancati mere din polonia si porc din ungaria
5
6
de ce trebuie subventii pentru a desfasura activitatii in agricultura ??? Cei care desfasoara activitatea de asa zis * MARE ARENDASI * sa isi asume ca orice afacere din ROMANIA. Cand vand la export cu SUTE DE EURO /TO le convine ,in loc ca productia sa ramana in tara si produsele alimentare sa fie IEFTINE LA RAFT. Cei care desfasoare actititati agricole sunt PUTREZI de BOGATI cu conturi si proprietati in tari straine. DECI FARA AJUTOR DE LA STAT CA TOTI CEILALTI CARE TRAIESC SI MUNCESC IN ROMANIA!!!
7
4
Ajutoare, ajutoare, ajutoare, ajutoare,vorba lor,, ca anul asta așa p***t nu a fost niciodată,,
2
2
Gară, arendasii lu' pește. Ăsta i capitalismul mai afaceriști învățați cu subvenții și plăti și iar subvenții. Majoritatea romanilor nu primesc ce primiți voi de mult timp.Din partea mea,de rămâneți fără recolte,sau nu,totuna.Si nu vă mai prezentați drept agricultori,căci majoritatea nu sunteți. Arendasilor.
6
3
Guvernul este impotriva Romaniei. Nu stim de ce se tot screm guvernantii si parlamentarii,in folosul cui o fac. Cert este ca romanii o duc rau si sunt din ce in ce mai slabiti sufleteste,nu mai au nici macar sperante in mai bine. Obedienti si dezbinati,romanii continua sa-si aleaga ciurucuri in politica si sa se complaca in mizerie chiar dupa alegerile gresite.
5
3
Numa la noi poti sa auzi, primesc baietii 7 feluri de subventie diferita de la stat, si se plang domne! In alte domenii nu primim o scobitoare, si luam bani cu dobanda de la banci… rusinica domnilor
10
3
ajutoooor ! agricultorii au intrat in panica. nu mai e bani pentru noul S klasse si trebuie sa il tina inca un an pe ala vechi de anul trecut . rusine mare la filicori
14
1
Bagati la mat dupa urma noastra nerecunascatorilor astia care comentati aiurea si nu stiti cum se mananca agricultura
3
12
Fara suparare, dar agricultura este no free risk ? Nu de alta dar tot timpul sunt nemultumiti dar cum da prima ploaie primavara ii vezi la autoklass asteptand noul model comandant, dar faca irigații lasa ca ne dă statul despăgubiri
18
4
Nu ma.. O sa va dam toți banii vouă.. Treceți voi sa l munciți dacă nu va convine și vedem noi după cum e
6
10
misto se numeste cand aceste specimene dau arendatorilor praful de pe toba in contul arendei.
16
4

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515