REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Moga, Teodorovici şi Andronescu lansau, în 2015, ‘universitatea multiculturală’. Ideea nu a devenit realitate nici până în prezent: ‘Rectorul de la Ovidius nu semnează’

Moga, Teodorovici şi Andronescu lansau, în 2015, ‘universitatea multiculturală’. Ideea nu a devenit realitate nici până în prezent: ‘Rectorul de la Ovidius nu semnează’

Replica API 19 februarie 2018 | 00:00 212

Social-democraţi de vază, unul ajuns ministru al Finanţelor – Eugen Teodorovici, altul, cât pe ce să ajungă premier, fost ministru al Educaţiei – Ecaterina Andronescu şi senatorul Nicolae Moga anunţau, în 2015, că Dobrogea va avea o universitate multiculturală internaţională, la Constanţa. Tot în 2015 era înfiinţat şi un colectiv de iniţiativă, care să pună la punct detaliile privind funcţionarea acestei unităţi de învăţământ superior, pentru care urmau să fie accesate şi fonduri europene în vederea susţinerii activităţii didactice.

Ce s-a întâmplat din 2015 şi până în prezent? NIMIC! Doar discuţii la nivel de comisie şi... cam atât. Problema ar fi, dă de înţeles senatorul Nicolae Moga, faptul că rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, Sorin Rugină, nu doreşte să semneze documentul de înfiinţare a entităţii juridice numită universitate multiculturală internaţională. „Universitatea aceasta ar urma să fie formată din Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Maritimă Constanţa şi Universitatea Bucureşti, fosta Politehnică. Rectorul de la UMC este de acord, la fel şi rectorul de la fosta Politehnica. De la Ovidius nu există încă un acord. Din păcate, pentru că dacă noi nu facem ceva, se va înfiinţa această universitate multiculturală la Târgu Mureş. Ar fi o pierdere pentru noi. Eu am trecut acest proiect la capitolul nerealizări, în cartea mea în care am prezentat bilanţul de activitate ca senator”, a declarat, pentru „Replica”, Nicolae Moga. Senatorul subliniază că înfiinţarea acestei entităţi nu ar desfiinţa UOC, ci ar oferi posibilitatea ca cele trei universităţi mai sus amintite să îşi completeze reciproc anumite catedre, şi astfel să atragă cât mai mulţi studenţi străini.

Iată ce declarau, în 2015, cei care lansau, cu mare tam-tam, ideea (care însă nu s-a materializat nici până în prezent):

"Sunt necesare resurse materiale și resurse umane și încercăm să pornim prin fonduri structurale. Să se facă pe o universitate existentă, care să își adauge programe pentru extindere, modalitatea fiind o practică curentă. Sau se poate face o universitate nouă", spunea Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru Învățâmânt din Senat (la acea data).

"Prin fonduri structurale putem finanța aproape toate activitățile necesare unui astfel de proiect. De la pregătirea profesorilor la studenți și burse", declara Eugen Teodorovici, la acea dată ministrul Fondurilor Europene, în prezent ministru de Finanţe.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nicu Moga, acest titan al politicii dobrogene. Ne lasi bai, jegosule?
2
6
Trebuie sa fim realisti, Ovidius ca Universitate mai are foarte mult pana sa devina un centru adevarat. Trebuie acolo oameni dedicati , care sa se sacrifice. Pacat ca se cheltuie bani aiurea , rezultatele EDUCATIVE sunt slabe.
8
2
si celor care il propaga!!! Moarte imigrantilor!!!
3
4
Sa piarda ei functiile si privilegiile si banutii, banutii lor fara numar si normele peste norme didactice si gradele didactice luate cu buletinul si spaga cea de toate zilele....Asa ceva??Mai Moga si mai Cati, nu stiti ce vorbiti!Pai Rugina.....
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108