REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Motivul pentru care nu a fost amenajată faleza din Cernavodă: CFR nu renunţă la un activ inexistent

Motivul pentru care nu a fost amenajată faleza din Cernavodă: CFR nu renunţă la un activ inexistent

Replica API 15 iunie 2013 | 00:00 285

Primarul Gheorghe Hânsă e nemulţumit

Primarul Gheorghe Hânsă e nemulţumit

În 5 ani, oraşul Cernavodă ar purtea avea o faleză la standarde europene, pentru ca locuitorii să nu mai fie nevoiţi să plece capul în pământ când persoanele de pe navele de croazieră arată cu degetul spre "priveliştea încântătoare". În acest moment proiectul ce priveşte amenajarea falezei canalului Dunăre-Marea Neagră este la faza de actualizare a PUZ-ului şi se caută finanţare, edilul Gheorghe Hânsă afirmând că fără finanţare europeană nu se va putea duce la capăt acest proiect.

"Este un proiect mai vechi, ne-am împiedicat atunci de existenţa unei căi ferate abandonate, dar care oficial există doar în acte. Această cale ferată separă oraşul de canal, şi atunci nu putem să imaginăm o faleză cu funcţiuni sociale, turistice şi de recreere, pe circa 3 km, de-a lungul canalului de la juncţiunea cu Dunărea şi până aproape de Centrala Nucleară, tocmai pentru că această relicvă abandonată de 25 de ani nu putem să o eliminăm în totalitate. În această perioadă am reluat proiectul. Dacă ar fi să compar cu faleza din Balcic, pe care am vizitat-o şi am purtat discuţii cu autorităţile locale, ei au făcut faleza în ultimii trei ani cu finanţări majoritar europene, şi noi am preluat modelul lor. Sperăm ca în următorii 5-10 ani să se realizeze în principal cu finanţări europene", a declarat primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă. Primarul acuză CFR că a pus piedici în realizarea unui proiect privind amenajarea falezei, pentru câţiva kilometri de cale ferată. "Este strict necesară dezvoltarea acestei zone din oraş. Imaginaţi-vă cum se poate vedea de pe canal o astfel de faleză cu hoteluri, cu terase de-a lungul ei, faţă de cum se vede acum. Spunea cineva, în fiecare zi vin câteva nave de croazieră şi le este foarte jenă că le oferim imaginea pe care o vedeţi. O cale ferată care este o ladă de gunoi a oraşului Cernavodă. Trebuie să o spun acum să o audă şi alţii, CFR primea finanţare de la stat pe kilometru de cale ferată, şi nu a renunţat la ea decât după lupte la baionetă, şi nici acum nu ştim dacă au renunţat. Se ştie foarte bine ce greu este să renunţe Ministerul Transporturilor la 4-5 km de cale ferată, care nu există, este asfaltat peste ea, se circulă, s-a făcut dig, nu mai există decât pe ici pe colo se recunoaşte. Terenul de sub calea ferată aparţine domeniului public al statului român, de aceea trebuie o hotărâre de guvern pentru trecerea în domeniul privat şi apoi în administrarea oraşului Cernavodă", a mai adăugat Hânsă. Potrivit edilului, breşa către faleză va avea terasă, loc de joacă pentru copii şi ce mai intră în circa 800 de mp. Consolidarea digului este foarte importantă, pentru că acest loc va fi şi aleea de promenadă, împreună cu canalele navigabile.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108