REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Nicu Matei și judecătoarea Corina Jianu au scăpat de închisoare!

Nicu Matei și judecătoarea Corina Jianu au scăpat de închisoare!

Andreea VREJOIU 22 iulie 2023 | 00:00 4293

Fostul primar al orașului Năvodari, Matei Nicolae, și fostul judecător Corina Jianu, au scăpat de închisoare! Judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României s-au pronunțat definitiv, vineri, 21 iulie a.c., în dosarul în care procurorii din cadrul DNA Constanța, au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care și cei menționați anterior. Procesul penal a încetat ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Nicu Matei si judecatoarea Corina Jianu au scapat de inchisoare!

Matei fusese condamnat la 9 ani cu executare de Curtea de Apel București. Judecătoarea Corina Eugenia Jianu, acuzată de luare de mită, a fost condamnată la 7 ani.

Victoria Căpățână, inculpată în dosar, a fost condamnată la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, Isidor Gurgu, acuzat de spălarea banilor proveniți din vânzarea unor terenuri provenite din retrocedările frauduloase, a primit 4 ani de închisoare, Constantin Florin Ivdu, acuzat de spălarea banilor, a bifat 3 ani cu executare, iar Alexandru Manu, fost președinte al clubului de fotbal Săgeata Năvodari, a fost achitat de instanța de judecată.

În perioada 2010 – 2011, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 104.988.896 lei ( aprox. 25 milioane euro), reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate.

La data de 23 iulie 2012, inculpatul Matei Nicolae și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția de primar al orașului Năvodari, legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obținute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului. Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Matei Nicolae.

Într-un demers separat, la data de 20 decembrie 2012, inculpatul Matei Nicolae, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis și respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenurilor schimbate și care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către orașul Năvodari plus sulta de 2.592 lei și valoarea de circulație a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

În perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plăți către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniu.

O parte din această sumă de bani, respectiv 2.269.510,00 lei, a fost transferată din conturile Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari, în perioada 22 mai 2012 – 03 iulie 2013, de către inculpatul Manu Vasile Alexandru către societăți de tip fantomă, sub acoperirea unor operațiuni comerciale legale, în scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective.

La data de 19 octombrie 2010, în baza unei înțelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat inculpatei Jianu Corina Eugenia care, la momentul săvârșirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafață de 500 m.p., situat în orașul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului învestit cu soluționarea a două dosare, prin care s-au vătămat drepturile și interesele legale ale orașului Năvodari și au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele implicate.

Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație a acestuia era de 139.550 lei.

Transferul acestei suprafeței de teren s-a realizat la scurt timp după ce inculpatul Matei Nicolae, a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotărârilor judecătorești nelegale și netemeinice pronunțate cu rea-credință de către inculpata Jianu Corina Eugenia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Prescripția, prevederea idioată din legislație, coroborată cu corupția din sistemul judecătoresc ( amânări la nesfârșit) ii fac pe infractori oameni cinstiți. Halal țară.
5
0
Alo ....ce-i in mintea voastră ..chiar nu mai aveti limite ....Primaria va plăteste si voi vă bateti joc .....cu ce ati ajuns sa stropiti spatiile verzi si pomii cu compost ,dezectii si compost de ghenă ...ca apa lasata in urma pute greu ?Pute pe strada Mircea cel Batran acolo unde-s pomi ,apa deversata mai ceva ca o ghenă ..mai mult au pătat si trotuarul cu mizeria de apă lipicioasă ...pe caldura asta in loc sa adie briza marii adie mirosul de apă împuțită ....
2
0
Bravo Matei. Esti cel mai tare.
0
5
Ofera meditatii la aceasta materie? Sa furi si sa nu patesti nimic?!
9
0
Alt dosar prescris in instanta....pana cand bataia asta de joc??????????
8
0
Parlamentul este vinovat pentru miile de prescriptii din ultimii aproape 2 ani; magistratii nu au nici o vina in cazul asta; ei au obligatia sa aplice legea; nici ccr nu este de vina; ccr a dat o decizie corecta si a cerut parlamentului sa faca o modificare in codul penal; parlamentul a refuzat sa o faca timp de cca 1 an si ceva sau 2 stiind ca se ajunge automat la prescriptii conform legilor in vigoare; infractiune cu premeditare pentru cine se mai indoia ca parlamentarii sunt infractori; de fapt conducerile marilor partide sunt adevaratii vinovati pentru ca ei dicteaza
13
2
CSM doarme linistit....
11
0
PENTRU MAGISTRATI. Nu va este rusine deloc pentru sentintele pe care le dati ? Depun la dosar probe scrise, probe foto, aduc martori, sunt reprezentat de avocat si imi respingeti actiunea intr-un mod iresponsabil interpretand legile dupa cum vreti ? Directivele Uniunii Europene nu le luati in considerare si dati castig de cauza institutiei publice care mi-a produs un abuz si care nu a fost reprezentata in instanta depunand numai un inscris de cateva randuri ? Adica eu ca simplu cetatean nu trebuie sa am castig de cauza impotriva unei institutii publice ? Si vreti sa inchidem ochii la nenumaratele drepturi pe care le cereti: salarii de 20.000 lei, pensionare anticipata si pensii speciale ? Adica eu platesc taxe si impozite pentru „drepturile voastre” ca sa judecati stramb ? Dati-va demisia si lasati persoane cinstite si morale care sa judece. Mai corect se judeca pe timpul lui Stefan cel Mare.
11
0
a scapat dar prejudiciul de 22 milioane euro produs consiliului local? De ce consiliul local nu este de acord cu recuperarea prejudiciului creat de javra?
15
1
Asta e justitie? Mai merita sa avem incredere in ea? Pai cine raspunde pentru prescriptie? Oare taraganarea unor dosare pana la prescrierea faptelor se face pe ochii frumosi?
17
1
Matei cu fata de ou are fata de escroc.
6
2
Asta asteptau toti cei care anchetau/judecau cazul, prescriptia. Si a venit, ușor, dar sigur. ,,Felicitari'' pt justia din ro.
15
0
Daca au scapat de puscarie atunci sa i bage la cariera de piatra. Nu de alta dar sa nu se vada ca statul roman e mafiot
6
1
Tară condusă de hoți în libertate r*mânia o tară bananierâ Sclavii muncesc doar pentru taxe și impozite
18
1
Mulțumim CCR ca a înjumătățit termenele de prescripție.
19
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272