REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nicuşor Constantinescu a cerut ridicarea controlului judiciar: „Este o situaţie inedită, aberantă!”

Nicuşor Constantinescu a cerut ridicarea controlului judiciar: „Este o situaţie inedită, aberantă!”

Replica API 22 ianuarie 2015 | 21:44 236

Dacă sunt vinovat că am dat un spaţiu Arhivelor, atunci sunt vinovat că am dat şi la ISU

Dacă sunt vinovat că am dat un spaţiu Arhivelor, atunci sunt vinovat că am dat şi la ISU

Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu a fost prezent la Tribunalul Constanţa, miercuri, 21 ianuarie anul curent, fiind judecat în dosarul Centrului Militar Zonal din Constanţa. Acesta a cerut ridicarea controlului judiciar, explicând că nu a făcut altceva decât să aloce un spaţiu Arhivelor judeţului Constanţa, motiv pentru care este cercetat penal. Cât despre următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean, Constantinescu a menţionat că aşteaptă soluţia ICCJ cu privire la contestaţia sa asupra interdicţiei de a lua legătura cu anumiţi consilieri judeţeni. Cât despre termenul din proces, a fost amânat pentru 11 februarie, pe când despre controlul judiciar se va discuta pe 29 ianuarie. „Pe fondul cauzei acordă termen în vederea continuării cercetării judecătoreşti. Asupra oportunităţii menţinerii măsurii controlului judiciar stabileşte termen de pronunţare la data de 29.01.2015”, potrivit portalului instanţelor.

“Astăzi (miercuri, 21ianuarie, – n.r.) am cerut ridicarea controlului judiciar definitiv pentru că nu mai sunt motive ca acesta să existe şi care presupune prezenţa în permanenţă la Poliţie, în fiecare zi stabilită a săptămânii. Eu m-am prezentat şi la Poliţie şi la procuratură şi la instanţele de judecată, nu am lipsit niciodată. Pe de altă parte nu mai sunt aceleaşi condiţii, astăzi, 21 ianuarie 2015, cu cele care au fost când s-a dat acest control judiciar. Ştiţi că speţa de astăzi se referă la două hotărâri de Consiliu Judeţean şi am explicat instanţei că hotărârile Consiliilor Judeţene în România sunt supuse controlului contecios administrativ. Şi, aceste două hotărâri au fost date în 2009 şi au fost atacate de prefect şi supuse controlului conteciosului administrativ în instanţă. Una a fost anulată, una suspendată, s-a urmat cursul conteciosului însă votul consilierilor judeţeni, iniţierea acestui proiect sunt supuse controlului juridic împotriva aleşilor locali, care spun foarte clar: controlul juridic înseamnă că nu te referi la vot sau la iniţiere, ci la aspecte penale, ceea ce nu există”, a declarat Nicuşor Constantinescu, care a continuat spunând că este o situaţie aberantă. “Aici este o situaţie inedită, aberantă, în care suntem puşi eu şi ceilalţi consilieri judeţeni pentru că inclusiv controlul judiciar spune că nu pot lua legătura cu consilierii judeţeni şi, prin această hotărâre, mi se încalcă dreptul de a vota, de a reprezenta cetăţenii, de a adopta hotărâri de Consiliu Judeţean. Deci, asta am spus azi, că se confundă conteciosul administrativ cu penalul”, a adăugat el. Totodată, preledintele CJC a menţionat că nu înţelege unde abuzul în serviciu în situaţia de faţă: “Unde credeţi că există interese personale, abuzul în serviciu, în repartizarea unui spaţiu pentru Arhivele Judeţului Constanţa, la cererea acestora, în incinta unei clădiri care este administrată de CJC din anul 2000 şi este reparată şi reabilitată de Consiliul Judeţean Constanţa? Tot în acest spaţiu am repartizat şi pentru ISU Dobrogea când s-a înfiinţat, tocmai pentru a avea situaţii de urgenţă bine organizate. Dacă sunt vinovat că am repartizat spaţiul pentru Arhivele din Constanţa, sunt vinovat şi pentru că am repartizat pentru ISU, în aceeaşi adresă, în Mircea cel Bătrân 109, în aceeaşi clădire lângă Centrul Militar Zonal. Acestea sunt aspectele pe care le-am ridicat şi pe care mulţi nu le înţeleg. Pentru că hotărârile de Consiliu Judeţean sunt legi judeţene, care privesc interesul cetăţenilor. Or, pentru aceste hotărâri, eu sunt supus controlului judiciar, arestat şi reţinut”.

Cum va decurge următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean?

Întrucât anumite măsuri ale controlului judiciar încă stau în picioare, aici fiind vorba de interdicţia de a lua legătura cu anumiţi consilieri judeţeni, Constantinescu a fost întrebat dacă va participa la următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean. “Nu ştiu, suntem în contestaţie la măsura interdicţiei întâlnirii cu unii dintre consilierii judeţeni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi aşteptăm o soluţie de acolo, sperăm să fie un termen rezonabil. De aceea am cerut şi ridicarea controlului judiciar sau anularea lui, în opinia noastră o măsură abuzivă”, a răspuns el.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108