REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Noul an şcolar, un DEZASTRU: nu sunt manuale pentru limba română, dar sunt pentru sport!

Noul an şcolar, un DEZASTRU: nu sunt manuale pentru limba română, dar sunt pentru sport!

Replica API 30 august 2017 | 00:00 268

Cine s-a pregătit mai conștiincios pentru noul an școlar, părinții sau profesorii?

Cine s-a pregătit mai conștiincios pentru noul an școlar, părinții sau profesorii?

Mai e puțin și începe un nou an școlar. Pregătirile sunt în toi. Copiii și părinții au luat cu asalt supermarketurile, în căutare de ghiozdane, caiete și alte rechizite școlare. La rândul lor, se pregătesc și profesorii. În unele școli încă se mai dă cu var, în altele încă nu se știe cine va fi catedră. Mai greu va fi la cursurile de clasa a V-a, unde în primele luni, în loc de manuale, elevii vor învăța după un singur îndrumar.

Până la deschiderea noului an școlar, 2017-2018, mai sunt câteva zile. Ca în fiecare an însă, noul an școlar nu îi prinde pe reprezentanții Ministerului Educației cu toate pregătirile realizate! În vreme ce sindicatele atrag atenția că, în continuare, educația se face după o programă învechită, că sistemul este subfinanțat și că este nevoie urgentă de o nouă Lege a educației naționale, în teritoriu, conducerile inspectoratelor - și acestea pe picior de plecare, fix la început de an școlar, culmea! - și ale unităților școlare numără manualele, câți profesori au la catedră și de câți mai este nevoie și mai fac curățenie.

Un singur îndrumar pentru clasa a V-a, în loc de manuale

Anul școlar 2017-2018 vine cu modificări în ceea ce privește programa școlară pentru gimnaziu, și anume cu câteva materii noi, printre care menționăm educația socială, consiliere și dezvoltare personală. Potrivit inspectorului general școlar Gabriela Bucovală, în școlile din Constanța sunt manuale pentru toate clasele, mai puțin pentru clasa a V-a. „În cazul manualelor pentru clasa a V-a, licitațiile au fost contestate, astfel că nu au fost date comenzile. În consecință, pentru primele două luni elevii vor învăța după un îndrumar, pentru care s-au făcut deja comenzile, online”, a precizat Gabriela Bucovală. În schimb, deși lipsesc manualele pentru limba română sau matematică, recent introdusele manuale pentru orele de educație fizică și sport nu vor lipsi de pe băncile micilor elevi!

Manualele de sport nu vor lipsi de pe bănci

Manualul pentru orele de educație fizică și sport este una dintre noutățile aduse de anul școlar 2017 – 2018. Și încă una ce a stârnit reacții negative din partea părinților și chiar și a profesorilor. „Mai bine renovau sălile de sport, mai făceau niște terenuri, niște parcuri, în loc să scoată manuale în care să-i învețe pe copii cum să alerge!”, ne-a spus, indignat, un profesor constănțean care a preferat să rămâne anonim.

De exemplu, în manualul de sport pentru clasa a V-a, lecțiile sunt prezentate cu ajutorul a două personaje, Laura și Laur, care le explică elevilor inclusiv cum trebuie să ...meargă: „Mersul este modalitatea de bază, cea mai simplă, folosită pentru deplasarea omului încă din primul an de viaţă. În timpul mersului vei păstra contactul permanent al unui picior cu solul. Variantă de mers: deplasarea în poziţia ghemuit (mersul piticului) – înaintarea se face cu genunchii îndoiţi. Trunchiul este drept, ducerea piciorului înainte se face cu o uşoară ridicare a corpului, pentru împingerea piciorului de sprijin pe sol” – așa arată o lecție din manualul menționat.

Încă nu se știe ce profesori vor fi la catedră

Zilele acestea se ocupă și catedrele rămase vacante. Astfel, până pe 31 august, la Liceul Ovidius au loc ședințe publice în care are loc repartizarea profesorilor și suplinitorilor în posturile titularizabile rămase neocupate după concursul din iulie (la data respectivă au fost ocupate doar 80 de posturi, dintr-un total de 207 posturi titularizabile), dar și cele 1.700 de posturi netitularizabile. „Pentru posturile care vor rămâne vacante, și după aceste ședințe publice, va fi organizat un concurs pe 6 septembrie, repartizarea urmând să se desfășoare pe 8 septembrie”, a precizat Gabriela Bucovală.

Zeci de școli fără autorizații sanitare de funcționare

Și în școli, pregătirile sunt în toi. În multe dintre ele încă se mai văruiește (la ultima centralizare realizată la nivelul Inspectoratului Școlar Constanța, din totalul de 481 de unități de învățământ, în 276 igienizarea încă era în desfășurare), în vreme ce în 25 de școli reparațiile capitale au fost încheiate, iar în alte 80 de școli a fost nevoie de reparații ale utilităților.

Din păcate, și în acest an, clopoțelul va răsuna în câteva zeci de unități de învățământ din județul Constanța care nu au autorizația sanitară de funcționare. Este vorba despre școli care nu au apă curentă sau sunt suprapopulate, elevii fiind înghesuiți în săli de clase neîncăpătoare. Este cazul școlilor din Dobromir, Lipnița sau Rasova, unde nici până în prezent nu s-a tras apă curentă, deși problema este semnalată an de an, la fiecare început de an școlar.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Intentionat an de an sunt probleme cu manualele,an de an se intarzie ca parintele sa scoata din buzunar bani pentru caiete speciale ca de trebuie sa lucreze ceva la clasa,iar aceste caiete care sunt destul de scumpe si impuse parintilor sunt produse de hotii care ne guverneaza haotic de atat amar de vreme.Scolile si gradinitele nu sunt renovate pentru ca tot parintii vor face investitii cand vor vedea in ce conditii sunt nevoiti sa invete elevii,iar problema persista pentru ca parintii tac si pleaca capul iar cadrele didactice nu se plang decat cand vine vorba de propriiile salarii,rusine.
4
1
Va plangeti ca se cauta muncitori calificati si nu mai sunt in generatiile tinere sau au plecat si muncesc in strainatate?! Asta e rezultatul celor 28 de ani de schimbari succesive la carma invatamantului romanesc cu oameni care au vrut sa distruga valorile. Ce-ati dorit,aia aveti.
4
0
nemernicilor, analfabetilor ati ajuns, nu era suficient ce a facut abramburica androneasca prin desfiintarea scolilor profeasionale si introducerea cumpararii studiilor unor analfabeti pusi ulterior sa ne conduca, ati sters visul unor copii dornici sa se afirme.
4
0
In fiecare an aceleasi probleme,aceleasi conditii,copii sufera si panaramele de la guvernare sfideaza.. Romania este singurul stat european bananier!!
3
0
La materiile unde lipsesc manualele se continua ora de sport! Asta e invatamantul in programul de guvernare psd : mersul piticului ,detaliat explicat ca sa inteleaga si bunicii elevilor cum ii vrea psdeul sa mearga la vot! Mersul piticului catre sectia de votare! Dupa manual!
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108