REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Noul val de gripă stă la pândă, cu stocul plin de vaccinuri antigripale

Noul val de gripă stă la pândă, cu stocul plin de vaccinuri antigripale

Valentina CĂMARĂ 29 septembrie 2022 | 00:00 973

Tot mai mulți experți epidemiologi și în boli infecțioase susțin cu tărie că anul acesta va fi un an greu la capitolul gripă. Sezoanele gripale sunt ușor de gestionat, atunci când o parte din populație are o imunitate naturală. Toamna a adus cu ea si sezonul gripei, iar medicii s-au pregătit, deja, cu vaccinurile antigripale. La Constanța, au fost puse la bătaie 554.474 de doze de vaccin, potrivit reprezentanților DSP. 

În general, odată cu debutul toamnei, încep și virozele respiratorii sau gripele. Gripa poate debuta cu febră înaltă, tuse, dureri musculare, însoțită de frisoane, cefalee, simptome care se instalează foarte rapid, iar dacă nu este tratată, simptomele se pot agrava. Cea mai gravă formă a gripei fiind la copii ei neavând un sistem imunitar foarte bine dezvoltat. O mare comparație ar fi între gripă care este mult mai gravă din punct de vedere medical decât COVID-19, cu o mortalitate mai mare la vârstă pediatrică și la vârstnici. Medicii din Constanța s-au „dotat“ cu doze de vaccin, iar cabinetele din Constanța sunt arhipline de pacienți care doresc vaccinarea cu antigripal. Contactați pentru a primi mai multe informații legate de numărul dozelor de vaccin primite, tot mai mulți medici afirmă că au primit doze și încă vor mai primi, aceștia fiind foarte ocupați, pentru că pacienții stau la coada ușilor cabinetelor.

55.474 doze de vaccin antigripal

Conform celor de la DSP Constanța au fost distribuite 55474 doze acestea fiind prima tranșă trimisă de către Ministerul Sănătății, urmate fiind de alte tranșe de doze cu vaccin pentru a asigura întreaga populație la nivelul Constanței.
Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală

Vaccinul antigripal se poate administra sub două forme, injectabilă și sub formă de spray intranazal, unde părinții pot alege calea administrativă în funcție de vârsta copilului. Eficiența vaccinelor fiind similară, dar poate preveni o gripă care este automat mai mult decât o simplă răceală.

Cine se poate vaccina

Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; persoanele cu vârsta mai mare de 65 ani.

Într-un comunicat de presă Dr. Adrian Marinescu, Director Medical, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” afirmă că “Vaccinarea este importantă mai ales pentru grupele de populație la risc, pentru care Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele și bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani. Dar gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni. Poate duce la complicații severe, crescând riscul de infarct miocardic și pneumonie, chiar și în rândul adulților sănătoși. Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza măsurilor de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina că sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic. Mai mult decât atât, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și posibilitatea de co-infecție, din cauza imunității scăzute împotriva gripei și a relaxării restricțiilor împotriva COVID-19. Prevenirea gripei și a complicațiilor sale severe ar trebui să fie o prioritate globală de sănătate publică, iar aceasta se bazează pe atingerea unei acoperiri vaccinale ridicate și prin oferirea protecției dincolo de gripă”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108