REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nu sunaţi la 112 să raportaţi fumătorii! Pompierii încep să verifice dacă în baruri se respectă legea

Nu sunaţi la 112 să raportaţi fumătorii! Pompierii încep să verifice dacă în baruri se respectă legea

Replica API 17 martie 2016 | 10:33 240

Atenţie!

Atenţie!

Sursa foto: facebook.com

Gata cu fumatul în spaţii publice! De joi, 17 martie a.c., românii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile publice închise. Nici pe terasele care au cel puţin doi pereţi, fumătorii nu-şi vor putea satisface viciul. Legea a intrat în vigoare, iar cei care n-o vor respecta, vor fi „arşi” la buzunar, iar patronii localurilor ar putea rămâne fără afacere.

Ca să fie cât mai clar şi cât mai limpede pentru cei care intenţionează să încalce legea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Daniel Petrov, a venit cu lămuriri. Printre activităţile pe care ISU le va desfăşura în fiecare zi se numără şi verificarea unităţilor în ceea ce priveşte respectarea legii antifumat. Dacă pentru persoanele fizice, amenzile vor fi între 100 şi 500 de lei, în cazul persoanelor juridice situaţia va sta altfel. La prima abatere, amenda va fi de 50.000, iar la doua abatere, pe lângă o amendă dublă, în cuantum de 10.000, persoanelor juridice li se va suspenda şi activitatea.

Ulterior, la a treia abatere, amenda va fi în valoare de 15.000 de lei şi unitatea va fi închisă pe loc, cu sigiliu. Cei care observă că fumătorii sau patronii localurilor nu respectă legea, pot sesiza încălcarea legii. Cum? În nici un caz prin numărul unic 112, anunţă Petrov, ci prin intermediul unei telefonii fixe pusă la dispoziţie de ISU Dobrogea. „Problema cea mai mare va fi la apelurile pentru sesizarea acestor încălcări ale legii. Majoritatea populaţiei o să aibă tendinţa să anunţe aceste încălcări prin 112, însă această linie este numai pentru apeluri de urgenţă. Sub nici o formă această linie nu poate fi folosită pentru anunţarea încălcării legii antifumat.

Prin sistemul 112 nu vom accepta aceste apeluri de urgenţă. Am să discut şi cu cei de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să nu ne redirecţioneze apelurile de genul acesta, pentru că nu reprezintă apeluri de urgenţă, adică să le respingă din start. Aceste apeluri vor putea fi efectuate prin telefonia fixă a ISU Dobrogea” a precizat Daniel Petrov, şeful ISU Dobrogea. Însă, în momentul în care un astfel de apel va apărea, eficienţa sa va fi aproape nulă, deoarece inspectorii ISU nu vor putea ajunge la timp pentru a o surprinde pe acea persoană în fapt.

De asemenea, acesta a mai precizat că inspectorii ISU nu vor face o misiune din a desfăşura controale pentru a verifica dacă legea antifumat este respectată. „Sunt în momentul de faţă 28 de persoane cu drept de control care au în evidenţă peste 1200 de operatori economici. Încărcarea este maximă, trebuie să îi verifice pe toţi. Însă, pe toată perioada controalelor, atunci când se constată încălcări ale acestei legi, se vor lua măsurile de rigoare”, a mai adăugat Daniel Petrov.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108