REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O elevă a ajuns la spital, după ce i-a făcut vaccin femeia de serviciu

O elevă a ajuns la spital, după ce i-a făcut vaccin femeia de serviciu

Replica API 18 octombrie 2012 | 00:00 475

Anchetă la Independenţa:

Anchetă la Independenţa:

Revoltător! Zeci de elevi din judeţul Constanţa au fost vaccinaţi împotriva difteriei şi tetanosului de femeia de serviciu, cu acordul medicului de familie. O elevă s-a aflat la un pas de şoc anafilactic. Liceana a ajuns în atenţia medicilor de la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa spunând că "tanti Leana", femeia de serviciu a dispensarului, i-ar fi administrat un vaccin, deşi avea febră de trei zile. Potrivit directorului unităţii de învăţământ, Monica Dragalina, situaţia este una ieşită din comun. Cu atât mai mult cu cât reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu spun că "se poate muri de la un vaccin aplicat după ureche". Deşi Elena Ciocarici nu are studii de specialitate în domeniul medical, acum face obiectul unei anchete declanşată miercuri de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.

"Nu am fost ieri în şcoală (marţi - n.r.). Medicul comunei ne-a cerut lista cu elevii de clasa a IX a şi a X a, pentru a demara vaccinarea. Am înţeles că este vorba de un vaccin antitetanos, antirabic, inclus într-un program naţional. Am luat legătura cu medicul, Minodor Popescu, care a spus că a fost la liceu, însoţit de asistenta medicală. Rămâne să descoperim cine era această asistentă", a declarat, pentru "Replica", Monica Dragalina, directorul Liceului Tehnologic Independenţa, la care învaţă eleva ajunsă în atenţia medicilor constănţeni. Însă, minora A.S.G., de 15 ani, din Dumbrăveni, a declarat medicilor de la Urgenţa Spitalului Judeţean faptul că vaccinul i-a fost administrat de către femeia de serviciu, chiar dacă avea febră de 3 zile. Menţionăm că, în condiţiile în care medicul de familie din localitate ar fi vaccinat-o, acesta riscă să ajungă în atenţia Comisiei de Malpraxis, întrucât fata prezenta febră. În apărare, medicul susţine că toată operaţiunea s-a desfăşurat în ora de biologie, el întrebând copiii dacă au probleme de sănătate, toţi spunând că sunt perfect sănătoşi, motiv pentru care şi profesoara respectivă va fi audiată pentru a confirma spusele medicului. Dar, cum piesele de puzzle nu se potrivesc tocmai bine, situaţia se arată în felul următor: eleva a ajuns în Urgenţa Spitalului Judeţean, de unde a fost transferată către Spitalul de Boli Infecţioase, acolo fiind diagnosticată cu "viroză respiratorie", în cele din urmă fiind sub tratament la domiciliu. Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat o anchetă, pentru a stabili cum stau lucrurile. "Am demarat o anchetă, am avut discuţiile cu părinţii copiilor care au fost în clasă, cu profesoara de biologie. Dacă ţine de nerespectarea metodologiei, regulilor, legilor în vigoare la noi, vom lua măsuri", a spus Popescu. Şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa s-au prezentat miercuri la Independenţa pentru a stabili cine a vaccinat eleva. "În data de 16.10.2012, în jurul orei 12:30-13:00, în prezenţa profesoarei de biologie, medicul şi asistenta spun că au efectuat vaccinarea, iar îngrijitoarea a efectuat, numai, mobilizarea elevilor (afirmativ- medic şi asistentă). Medicul susţine că a întrebat elevii dacă au simptome de boală, iar respectiva elevă nu ar fi spus că prezintă stări febrile. De altfel, eleva a absentat în data 15.10.2012, dar nu este înscrisă în registrul de consultaţii al CMIMF dr. Minodor Popescu. Au fost vaccinaţi 14 elevi dintr-un total de 23 - n.r. Elevii au afirmat că au fost vaccinaţi de către asistentă sau medic. Profesorii prezenţi la unitatea de învăţământ, inclusiv doamna director au meţionat că orice vaccinare în şcoală se face de către şi în prezenţa medicului şi asistentei. Ancheta este în curs. Urmează ca în cursul zilei de joi să contactăm profesoara de biologie pentru confirmare-infirmare a celor declarate de medic, asistentă, elevi, director şi profesori", susţin inspectorii DSP.

Cine este medicul Minodor Popescu?

Deşi elevii din localitatea Independenţa susţin că femeia de serviciu a fost cea care i-a vaccinat cu aprobarea medicului de familie, Minodor Popescu neagă acest lucru. Femeia de serviciu a dispensarului din Independenţa recunoaşte că doar ar fi ajutat la vaccinare. Facem precizarea că medicul de familie Minodor Popescu este cel care în 2010 a depus plângere penală împotriva pediatrului Simona Cristina Tona, medicul Spitalului Municipal Medgidia, din cauză că fiul său, de doar trei ani şi şapte luni, ar fi murit pentru că nu i s-ar fi aplicat tratamentul corect. În prezent, medicul Popescu a ajuns să facă şi el obiectul unei anchete ieşite din comun. Reamintim că şi în anul 2011 comuna Independenţa s-a mai confruntat cu un caz similar, pe atunci pacienţii fiind vaccinaţi de - surpriză! - tot femeia de serviciu, primarul declarând că medicul are o asistentă, dar în cazuri de urgenţă se apelează şi la femeia de serviciu. În plus, Inspectoratul Şcolar se mai confruntă şi cu alte probleme, în ceea ce priveşte şcolile din judeţ. O problemă aparte o constituie situaţia Liceului de Construcţii Radu Prişcu, din Dobromir, de unde plângerile curg lanţ cu privire la managementul defectuos, acestea fiind îndreptate către directorul Tudoriţa Bodor. "La Dobromir este o problemă mai veche. Acolo se petrec nişte derapaje evidente de la ceea ce ar trebui să se întâmple, din cauza, în principal, a doamnei director Bodor. Vom căuta un director competent, destoinic, implicat, care să poată prelua funcţia", a spus şeful ISJ, Răducu Popescu.

Vom reveni.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108