REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

O firmă controlată și de milionarul Alexandru Bittner, executată silit

O firmă controlată și de milionarul Alexandru Bittner, executată silit

Andreea CONDURACHE 17 octombrie 2023 | 00:00 2579

O cunoscută firmă din Tulcea, controlată în anii 2000 de milionarul Alexandru Bittner, prietenul fostului premier Adrian Năstase, și transferată apoi unor apropiați ai săi, până la o anume Ana Bodea, a rămas fără mai multe bunuri. Vorbim despre bunuri din Delta Dunării, deținute de Piscicola Murighiol SA, localizate pe malurile canalelor Dranov și Mustaca, cu o valoare totală de 602.900,31 de euro cu TVA. Cât despre fostul asociat al firmei este imposibil să nu fi auzit. Alexandru Bittner, cel poreclit baronul sau rechinul deltei, a emigrat în SUA în 1982, dar a revenit în România la începutul anilor '90, pentru afaceri, reușind să acumuleze o avere de peste 70 de milioane de dolari până în 2011, anul în care a revenit în SUA. De-a lungul anilor a fost implicat în mai multe dosare celebre, fiind prieten la cataramă cu fostul premier Adrian Năstase, partener de afaceri cu Sorin Ovidiu Vântu sau cu fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș. O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silitAlexandru Bittner

Un lichidator judiciar din București anunță organizarea unei proceduri de licitație publică cu strigare în vederea valorificării unor bunuri ce au aparținut societății Piscicola Murighiol SA. Vorbim despre mai multe construcții situate în cadrul Amenajării Piscicole Dranov, pe malurile Canal Dranov și Canal Mustaca.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

Bunurile care fac obiectul prezentei licitații se vând în bloc, la prețul total de pornire de 602.900,31 de euro cu TVA. Dar să le luăm pe rând. O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silitMai multe construcții speciale, instalații și echipamente de lucru la prețul total de 538.112 euro cu TVA, amplasate pe malul Dranov, dar și mai multe bunuri situate pe Canalul Musaca, fiind vorba despre alte bunuri mobile, mobilier și aparatură electrocasnică la prețul de 11.948,91 euro cu TVA. O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silitDe asemenea, alte construcții sunt scoase la vânzare cu prețul de 52.480 de euro cu TVA. Piscicola Murighiol a avut în administrare și amenajările piscicole Dunăvăț II și Murighiol. Cu bani nerambursabili primiţi din programele de creştere a sturionilor, Alexandru Bittner a ridicat la Dranov un hotel cu circuit închis. Un loc abandonat de mai mulți ani, scos la licitație astăzi de lichidatorul judiciar.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

Cine este Alexndru Bittner?

Alexandru Bittner este poate unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști din România prin prisma sutelor de afaceri pe care le-a condus de-a lungul timpului, dar și pentru prietenia cu fostul premier al României, Adrian Năstase. Bittner a condus mai multe afaceri și în Delta Dunării, după ce a concesionat mii de hectare de teren pe care și-a amenajat mai multe ferme piscicole.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

De asemenea, Bittner a deținut și mai multe foste alimentare din sectorul 1, care au funcționat ca un fel de obiectiv turistic pentru Nicolae Ceaușescu. În 1999, Bittner a închiriat spațiile alimentare pe care le-a cumpărat apoi în anul 2000, de la stat, prin FSN, sub prețul pieței, pe motiv că ar fi investit în modernizări în perioada în care le-a închiriat. Alexandru Bittner a cumpărat magazinele fără licitaţie publică, doar prin simplă negociere directă şi în rate. În 2005, Alexandru Bittner ajunge în topul celor mai bogați 100 de români, cu o avere estimată la peste 20 de milioane de dolari. În rândurile de mai jos puteți regăsi informații cu privire la afacerile pe care le-a derulat Bittner de-a lungul anilor.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

Numele lui Alexandru Bittner a apărut în dosarele „Microsoft” și „Mătușa Tamara”

Numele afaceristului Bittner a fost legat de mai multe dosare penale din România, cele mai importante fiind „Microsoft” și „Mătușa Tamara”. Procurorii DNA au susținut că omul de afaceri Nicolae Dumitru i-ar fi dat, în 2004, 3,8 milioane dolari lui Alexandru Bittner, care ar fi avut influență la nivelul Guvernului condus de Adrian Năstase pentru deblocarea contractului privind licențele Microsoft. „Declarațiile martorului Gabriel Marin demonstrează că Bittner Alexandru funcționa ca un interpus al premierului Adrian Năstase”. Aflat în SUA în momentul declanșării dosarului Microsoft, Bittner a fost audiat de autoritățile americane, care îi blocaseră conturile, la cererea celor din România, dar Bittner nu a fost condamnat în acest dosar deoarece a colaborat cu anchetatorii.

Numele lui Bittner a apărut și în dosarul ,,Mătușa Tamara”, în care Adrian Năstase a fost achitat definitiv, fiind acuzat că intermedia plata mitelor către Adrian Năstase. De altfel, Bittner a cumpărat în anul 1999 de la bătrâna Tamara bijuterii și tablouri în valoare de 400.000 de dolari, fiind doar una dintre tranzacțiile dintre cei doi. Bittner i-a vândut mătușii Tamara trei apartamente pe care aceasta le-a lăsat moștenire Danei N[stase. Aceasta le-a revândut pentru 300.000 de euro.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silitGura Portiției, sursa foto: Turistul Liber

Fosta firmă a lui Bittner, investiție de un milion de euro la Gura Portiței

Compania Sat Vacanță Gura Portiței, fosta firmă a lui Alexandru Bittner, a inaugurat în luna aprilie a acestui an o fabrică de produse de pește la Jurilovca, investiția ridicându-se la peste un milion de euro. Investiţia a fost realizată prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) și are o valoare de 5,3 milioane de lei, jumătate din sumă provenind din fonduri proprii.

Alexandru Bittner nu mai are legătură cu compania Sat Vacanță Gura Portiței din anul 2012, când Piscicola Jurilovca, companie în care era acționar, alături de Gheorghe Negrea, a cedat acțiunile către Marian Mihai. Între timp, acesta a devenit acționarul unic al Piscicola Jurilovca, a cărei activitate din ultimii ani a fost redusă practic la zero.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

Probleme cu Fiscul și în anul 2014

În anul 2014, o altă firmă a milionarului a avut probleme cu Fiscul, care i-a scos la vânzare o parte din businessul pe care îl derula în Delta Dunării. Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Tulcea, a organizat pe 8 august 2014 o licitație pentru vânzarea remorcherului Cuter Ţiparul, fabricat în 1965, cu un preţ de pornire de 3.411 lei, fără TVA. Remorcherul aparţine firmei Piscicola Tour SRL, controlată de celebrul Alexandru Bittner. Remorcherul vechi de aproape jumătate de secol era tot ce-a mai rămas din firma lui Bittner, după ce afaceristul a divizat Piscicola Tour, în octombrie 2012, în alte cinci societăţi comerciale, care au preluat întreaga avere a firmei-mamă. Din datele ANAF, Piscicola Tour SRL era executată silit pentru datorii la bugetul de stat de 2.517.976 lei. Piscicola Tour, odinioară cea mai importantă firmă piscicolă de stat din deltă, a înregistrat în 2022 afaceri pe 0, pierderi în valoare de peste un milion de lei, datorii de peste 13 milioane de lei, neavând niciun angajat. În continuare în acționariatul firmei, Bittner deține 10% din acțiuni, alături de Negrea Gheorghe. Şi nu este singura afacere marca Bittner din Delta Dunării care prejudiciază bugetul public: Piscicola Murighiol SRL, cedată în acte către Dan Pirici, basistul Paulei Seling, a fost şi ea executată silit de ANAF pentru datorii de 2.430.958 lei.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

Omul lui Năstase, asociat în firma care s-a ocupat de administrarea Vilei Regale din Mamaia

Din acționariatul SC Light Systems, firma care a cumpărat de la SC Mamaia SA, în anul 2003, Vila Regală din stațiunea Mamaia, a făcut parte și Alexandru Bittner prin Mastertrade Group Ltd, o firmă cu sediul social în Marea Britanie. Alături de firma lui Bittner, prin acționariatul societății Light Systems s-au mai perindat, de-a lungul anilor, și o firmă cu sediul în Cipru, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, Marius Constantin Cotruța sau Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. În prezent, Petreche Adrian Ionel deține 99%, iar compania Radoway LTD deține 1%.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

Cum arată ferma din Texas a milionarului român

Alexandru Bittner a fost implicat și în SUA într-un proces cu Fiscul, care l-a acuzat că nu și-a declarat toate conturile bancare. Curtea Supremă a SUA a anulat o amendă de 2,72 milioane de dolari pe care Fiscul american o aplicase lui Alexandru Bittner, un om de afaceri româno-american. Legea din SUA privind secretul bancar prevede ca cetățenii și rezidenții americani să depună rapoarte cu lista conturilor din străinătate, pentru fiecare cont nedeclarat neintenționat fiind aplicată o amendă maximă de 10.000 dolari. Bittner a susținut că a aflat despre aceste rapoarte în 2011, când s-a întors din România în SUA și că, ulterior, a depus cinci rapoarte anuale care se referă la perioada 2007-2011. În schimb, Fiscul a susținut că Bittner a încălcat legea de 272 de ori, pe baza numărului de conturi declarate de Bittner în rapoarte. Bittner a declarat că ar trebui să fie sancționat pentru doar cinci încălcări, reflectând numărul de rapoarte pe care nu le-a depus, în care nu a dezvăluit 16 milioane de dolari pe care îi împărțise în peste 50 de conturi bancare din România, Elveția și Liechtenstein.

O firma controlata si de milionarul Alexandru Bittner, executata silit

În 2011, Bittner a revenit în SUA unde și-a cumpărat un ranch în localitatea Plano, din statul Texas, aflată la 30 de kilometri de Dallas, în care locuiește și în prezent, pe care a cheltuit aproximativ 600.000 de dolari.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aude ca ăștia au adus pescuitul la curent, prin anii 2000. Acum, dacă mu mai este peste și bomboane...
0
0
Hoți au distrus tara și au ufgit în străinăt**e vindetile iarăși la preturi corecte fara blaturi
2
1
se bcura a nastase, cind ii reamintiti de prieteni?
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468