REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

O navă sub pavilion Panama, reținută în Portul Constanța, pentru o țeapă de 300.000 de dolari. Video

O navă sub pavilion Panama, reținută în Portul Constanța, pentru o țeapă de 300.000 de dolari. Video

Victor ROTARU 7 octombrie 2023 | 00:00 5845

O navă aflată sub pavilion Panama, „M/V Vyssos” a fost reținută în Portul Constanța, la cererea unei societăți care o închiriase pentru efectuarea unui transport de mărfuri. Cea din urmă are de recuperat suma de aproximativ 300.000 de dolari, reprezentând prejudiciu cauzat pentru nerespectarea contractului. Armatorul, care este firma Lyra Mare Limited, va sta în Portul Constanța până când magistrații vor decide dacă pun sau nu sechestru pe navă.

O nava sub pavilion Panama, retinuta in Portul Constanta, pentru o teapa de 300.000 de dolari. Video

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa pe 2 octombrie 2023, Maxgrain SA a solicitat, în contradictoriu cu armatorul Lyra Mare LIMITED, emiterea ordonanţei preşedinţiale privind reţinerea de la plecare a navei M/V "VYSSOS", navigând sub pavilion Panama, aflată în prezent în Portul Constanţa, până la soluţionarea definitivă a dosarului în care societatea Maxgrain a cerut instituirea măsurii sechestru asigurător asupra aceleiaşi nave.

De ce a fost reținută nava în Portul Constanța!

Între firma Maxgrain S.A. și Lyra Mare Limited s-a încheiat un contract de navlosire având ca obiect transportul unei cantități de 6.500 mts porumb vrac, de la Portul Izmail cu nava VYSSOS. Ca o paranteză, navlosirea reprezintă totalitatea operațiilor de închiriere a unei nave, care se materializează într-un contract de navlosire cunoscut sub denumirea de charter party. Prin contractul de navlosire armatorul, novlosant, se obligă, în schimbul unui preț, să pună nava la dispoziția navlositorului. Contractul de navlosire este utilizat pentru transportul cu nave care nu au un orar si itinerar stabilit dinainte.

Prin contractul de navlosire armatorul, novlosant, se obliga, in schimbul unui pret, navlul, sa puna nava la dispozitia navlositorului. Contractul de navlosire este utilizat pentru transportul cu nave care nu au un orar si itinerar stabilit dinainte.

Sursa: EuroAvocatura.ro, Navlosire , Transporturi, Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati.

Revenind, în baza acestui contract, nava trebuia pusă la dispoziția societății Maxgrain S.A. în intervalul 24-27 iulie 2023, urmând să ajungă în portul de încărcare în funcție de posibilitățile de tranzitare către porturile ucrainene. 

O nava sub pavilion Panama, retinuta in Portul Constanta, pentru o teapa de 300.000 de dolari. Video

Nava trebuia să ajungă în Portul Izmail, dar armatorul i-a schimbat ilegal, cursul... spre Portul Giugiulești - Republica Moldova

Nava a ajuns inițial în zona de ancoraj a Portului Izmail la data de 24 iulie 2023 şi a aşteptat momentul tranzitării. Mai mult, la aceeași dată, comandantul navei a emis notificarea de punere la dispoziţie a navei către navlositori. Cu toate acestea, la data de 06 august 2023, respectiv în ziua în care agenţii navei şi navlositorii au informat armatorii navei că tranzitarea este posibilă şi că ar fi putut continua voiajul în siguranță prin canal, armatorii au răspuns intempestiv că nava trebuie să-şi schimbe echipajul (echipajul nu dorește să fie debarcat în porturile ucrainene) şi se va deplasa spre Portul Giugiulești - Republica Moldova în acest scop. Când nava a ajuns în Portul Giugiulești, a început să încarce marfa aparținând unui alt partener comercial al firmei Lyra Mare Limited, probându-se că acesta a fost, de fapt, scopul devierii de la traseul convenit prin contractul de navlosire. 

O nava sub pavilion Panama, retinuta in Portul Constanta, pentru o teapa de 300.000 de dolari. Video

Ca urmare a încălcării dispozițiilor contractuale şi sub presiunea termenului prevăzut pentru încărcarea mărfii în vederea executării transportului, reclamanta a fost nevoită să dea efect unei clauze din dispoziţiile generală a contractului de navlosire și să notifice armatorilor contractului, angajând în regim de urgență o altă navă în vederea transportării mărfii, cu atât mai mult cu cât nu i-a fost oferită o altă navă de către pârâtă în schimbul celei angajate inițial.

Maxgrain, prejudiciată cu aproape 300.000 de dolari

Ulterior, firma Maxgrain S.A., cu sediul în Elveția, prin intermediul avocaților, a procedat la calculul prejudiciului suferit ca urmare a încălcării dispoziţiilor contractuale de către pârâtă, rezultând o daună în cuantum total de 292.985 dolari SUA.

O nava sub pavilion Panama, retinuta in Portul Constanta, pentru o teapa de 300.000 de dolari. Video

Potrivit art. 8 alin. 2 din Convenţia internaţională pentru unificarea anumitor reguli asupra sechestrului asigurător de nave maritime, semnată la Bruxelles la 10 mai 1952, o navă care poartă pavilionul unui stat necontractant poate să fie sechestrată în unul dintre statele contractante, în baza uneia dintre creanţele sau pentru orice altă creanţă care permite sechestrarea după legea acestui stat.

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au admis cererea de emitere a ordonanței prezidențială formulată de Maxgrain S.A și au dispus reținerea navei „Vyssos” – pavilion Panama, în Dana 37 din Portul Constanța, până la soluționarea definitivă a dosarului, având ca obiect instituirea sechestrului asigurător asupra aceleiași nave.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468