REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

O nouă specie de cormoran, în premieră, în România! A ales Portul Constanța!

O nouă specie de cormoran, în premieră, în România! A ales Portul Constanța!

Replica API 22 martie 2019 | 00:46 504

Societatea Ornitologică Română a confirmat prezența unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România – cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis). Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat NU apare pe apele de interior. Este un cormoran care folosește doar apele marine pentru a se hrăni, nu afectează în niciun fel pescăriile de apă dulce.

Cormoranul moțat este o specie care apare rar și în numere mici în România. Cel mai des este întâlnit iarna, când unele exemplare vin din nordul Bulgariei pentru a-și căuta resurse noi de hrană. Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română.

„Grupul de păsări care a confirmat cuibăritul a fost observat de mine pentru prima oară în luna ianuarie, în cadrul programului international de monitorizare a păsărilor de apă, MidWinter Counts. Erau 13 indivizi, adulți și imaturi, în portul Constanța. Stăteau grupați pe balize. M-a intrigat să văd așa de mulți la un loc și am decis să continui să monitorizez acest grup. m revenit în luna februarie, pe data de 26 și am văzut că acum erau zece indivizi, pe aceleași balize și diguri. Știam din Bulgaria că primul semn de cuibărire a cormoranilor moțați este după mijlocul lunii martie, așa că pe data de 17 martie am verificat din nou locul unde erau. Deja cormoranii moțați cloceau în trei cuiburi”, a povestit Emil Todorov.

Au schimbat stâncile cu metalul

Cormoranii moțați din portul Constanța cuibăresc pe structuri de oțel, artificiale, platforme marine de exploatare de gaze sau petrol. Este un comportament atipic pentru această specie, de obicei preferă să își instaleze coloniile pe maluri stâncoase, abrupte, cu terase, unde să nu poată fi deranjați. Cea mai apropiată colonie de cormorani moțați se află în nordul Bulgariei, la Capul Kaliakra, pe stâncile de lângă mare.

De acolo, exemplare de cormoran pleacă în fiecare an și spre litoralul românesc pentru a se hrăni. Ajung, de obicei la Vama Veche, dar în ultimii ani au fost observați și la Constanța și în alte locuri. Cormoranul moțat nu este o specie amenințată. Populația europeană este cuprinsă între 153.000 și 157.000 de indivizi maturi. Trendul populațional este însă, descrescător. În Marea Neagră și în Marea Mediterană este întâlnită subspecia Phalacrocorax aristotelis desmarestii.

Aceasta este prima semnalare de cuibărit a speciei în actualele granițe ale României. Pasărea mai este prezentă pe Insula Șerpilor și în Cadrilater, dar aceste teritorii nu mai apăarțin de România.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Reamintim că ministrul Agriculturii, Petre Daea, a atras atenția inclusiv în Parlamentul European asupra faptului că trebuie luate măsuri în cazul populației în creștere de cormorani, care consumă o cantitate considerabilă de pește. Același aspect a fost susținut și de Nicolae Dimulescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), într-un comunicat de presă, arătând că această pasăre este „inamicul numărul 1 al producătorilor din acvacultura românească”.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cormoranii s-au pus cu daia,trebuia sa ramana cu oaia,daca vin toate neamurile de cormorani
0
0
Nu mai dati astfel de informatii ! Ne trezim cu Ministrul Daea la Constanta cu arma de vanatoare sa extermine bietele pasari !
1
0
Stie ceva Informat...cormoranii mananca peste, sunt proyejati...m.u.e. pesede
0
0
Inca o hotie marca SOR impotriva dezvoltarii Romaniei. Cormoranii au aparut exact in zona unde se face o Dana noua cu bani europeni. Acest ONG platit de Soros si unguri s-a opus cu pretexte de mediu la autostrazi, eoliene, regularizarea Dunarii si a furat zeci de milioane de euro fonduri europene cu ministrii unguri ai mediului pusi de UDMR.
2
0
Are dreptate Daia.Oameni nu au voie la pescuit cormorani pot pescui si cand e prohibitie.Sunt protejati ca doar nu o fi acum omul mai important decat pasarea.
1
1
Doar marea , Cazinoul si vechea statuie a lui Ovidius , au ramas prieteni fideli ai Constantei . Pe vremuri , constanteni aveau rabdare , iar orasu asta , inflorise cu gust , cu arhitectura deosebita . Se convietuia in respect si frumos , ca si viata . Vremuri apuse , de mult timp...
1
0
Ministrul Agriculturi - Dae, are foarte mare dreptate.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920