REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O propunere legislativa IMPORTANTĂ a fost adoptată de Senat: Parlamentarii au aprobat proiectul privind prevenirea şi combaterea spălării banilor

O propunere legislativa IMPORTANTĂ a fost adoptată de Senat: Parlamentarii au aprobat proiectul privind prevenirea şi combaterea spălării banilor

Replica API 26 septembrie 2018 | 00:55 327

Senatul a adoptat luni o propunere legislativă privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu amendamente admise, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 79 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi 13 abţineri.

De asemenea, a fost supus votului plenului raportul comun de admitere a proiectului cu amendamente admise, în condiţiile solicitării reprezentantului Executivului de adoptare a variantei iniţiale aprobate prin OUG, pe motiv că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului prin transpunerea unei Directive UE. S-au înregistrat 81 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 12 abţineri.

"Fiind vorba de transpunerea Directivei UE, nu susţinem amendamentele admise din raportul celor două comisii", a precizat oficialul Guvernului.

Unul dintre amendamentele admise la comisiile de specialitate vizează revenirea la textul iniţial, potrivit căruia "entităţile raportoare (societăţi care au obiect de activitate jocurile de noroc - n.r.) au obligaţia de a aplica măsurile-standard de cunoaştere a clientelei în momentul colectării câştigurilor, la cumpărarea sau schimbarea de jetoane atunci când se efectuează tranzacţii a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 de euro, printr-o singură operaţiune", faţă de 10.000 de euro, cât se propunea anterior.

O altă modificare a textului actului normativ se referă la eliminarea articolului 3 din proiectul de lege, care se referă la "persoanele expuse politic", despre care preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a spus că este "evident neconstituţional".

"Avem o propunere de a elimina această referire la 'persoane expuse politic'. Mi se pare că putem să lăsăm textul să meargă la Curtea Constituţională, pentru că este evident neconstituţional. Eu încerc să construiesc ceva pentru ţara asta şi chiar nu vreau să fiu considerat ca persoană cu risc. Adică, eu îmi asum riscul de a construi ceva cu toată buna-credinţă şi nu vreau să construiesc un text de lege care să nască abuzuri, pentru că la un moment dat nu o să mai vină nimeni să construiască ceva în ţara asta dacă eu, by the law, sunt considerat persoană cu un anumit grad de risc. (...) Am auzit nişte poveşti, zilele trecute, cu nişte colegi care au ajuns la bănci şi li s-a refuzat deschiderea unor conturi pe veniturile parlamentare. Deci, suntem într-o altă zonă, în care nu ne-am gândit vreodată că vom putea ajunge", a afirmat Cazanciuc.

Un alt amendament admis propune măsuri de precauţie privind clientela în momentul în care se efectuează o tranzacţie ocazională a cărei valoare este de "cel puţin 15.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia se efectuează printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care par a avea o legătură între ele".

Actul normativ mai prevede, printre altele, "eliminarea posibilităţii societăţilor pe acţiuni de a emite acţiuni la purtător şi acordarea unui termen rezonabil (de 18 luni) de efectuare a conversiei acţiunilor la purtător în acţiuni nominative" în cazul societăţilor pe acţiuni deja înmatriculate în Registrul comerţului.

În acest scop, prin proiect se propune amendarea corelată a tuturor prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990 care fac referire la conceptul de acţiune la purtător şi se instituie sancţiunea dizolvării judiciare în cazul în care nu se realizează conversia acţiunilor la purtător aflate actualmente în circuitul economic, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Legea este organică, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei care azi se lasa mituiti de functiile si banii lui DRACnea ar trebui sa inteleaga ca, lasandu-l in schimb pe DRACnea sa compromita in continuare viitorul partidului, isi vand practic propriile sanse politice pentru viitor. Cand functia se va sfarsi, cand banii lui DRACnea se vor termina, ce le va ramane? Un partid distrus.
1
0
nu mai mancati cacat ca UE nu face ce vrea o baba retardata . Ungaria , Polonia , Cehia au dau muie....la ue ! Prostii de romani stau drepti , pana vor ramane in epoca de piatra pe urma ue . Stati drepti , ganditi , si nu fiti sclavi !
1
1
Este directiva UE care trebuia adoptata si pusa in practica de acum trei ani! Pentru ca riscam sa fim amendati si sa primim sanctiuni, psd cu sula in coasta, dar si siluita rau adopta acum aceasta lege.
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108