REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Oana Ţoiu: La 8 luni de la scandalul ''azilelor groazei'', Guvernul nu a reuşit să acorde prioritate reformei asistenţei sociale

Oana Ţoiu: La 8 luni de la scandalul ''azilelor groazei'', Guvernul nu a reuşit să acorde prioritate reformei asistenţei sociale

Victor ROTARU 21 martie 2024 | 00:00 287

Deputatul USR Oana Å¢oiu a declarat că la 8 luni de la scandalul "azilelor groazei" Guvernul nu a reuÅŸit să acorde prioritate pentru reforma din domeniul asistenÅ£ei sociale, iar proiectul de lege care îÅŸi propunea această reformă a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei DeputaÅ£ilor.

Oana toiu: La 8 luni de la scandalul ''azilelor groazei'', Guvernul nu a reusit sa acorde prioritate reformei asistentei socialeOana Ţoiu

"Astăzi, în plenul Camerei DeputaÅ£ilor, a fost scoasă de pe ordinea de zi legea care îÅŸi propunea să reformeze asistenÅ£a socială. Este legea pe care acest Guvern ne-o promitea în sistem de urgenţă după 'azilele groazei', când cei 98 de bătrâni au fost descoperiÅ£i torturaÅ£i ÅŸi subnutriÅ£i în azilele groazei din Ilfov. Atunci premierul Ciolacu ne anunÅ£a că urmează demiteri în lanÅ£ ÅŸi promitea o reformare urgentă a sistemului de asistenţă socială în toamna anului trecut. Suntem la 8 luni distanţă faţă de acele cazuri crunte ÅŸi faţă de promisiunile Guvernului ÅŸi iată că nici astăzi nu au binevoit să asigure prioritate pentru reforma din domeniul asistenÅ£ei sociale. De altfel, legea pe care au trimis-o în Parlament, o lege de care s-au ferit la Senat, unde nu au avut nicio dezbatere cu vot ÅŸi a trecut tacit, este o lege care are numeroase probleme", a spus Oana Å¢oiu la Palatul Parlamentului.

Potrivit acesteia, principala problemă pe care o are această lege este că "nu aduce nicio măsură suplimentară care să îmbunătăţească controalele privind calitatea serviciilor sociale".

"Legea admite că există în acest moment un deficit major de finanÅ£are ÅŸi un deficit major de personal calificat ÅŸi este o analiză corectă. Au refuzat amendamentele noastre care asigurau finanÅ£are suplimentară pentru serviciile din teren încă de anul următor, iar legea, aÅŸa cum a trimis-o Guvernul, prevede o creÅŸtere etapizată a finanţării din costul standard pentru serviciile minime pană în 2029, o creÅŸtere a finanţării pe care nu au de gând să o înceapă anul acesta ÅŸi abia să o testeze cu un pilot anul viitor ÅŸi să înceapă efectiv doar cu 10% din 2026, păstrând practic de facto subfinanÅ£area sistemului de asistenţă socială", a afirmat aceasta.

Deputatul USR a menţionat că există "o criză cruntă de personal calificat", din 3.187 de localităţi doar 900 au un asistent social care are pregătirea necesară să lucreze cu beneficiarii.

"Au refuzat ÅŸi amendamentele USR care priveau partea de formare profesională a celor care lucrează acum în domeniu, de multe ori cu bunăvoinţă, dar fără studiile ÅŸi pregătirea necesare. Amendamentul nostru prevedea plata formării profesionale a acestora din bugetul Ministerului Muncii. (...) În ceea ce priveÅŸte inspecÅ£ia, măsura propusă de noi, care nu are impact bugetar, dar poate să aibă impact uriaÅŸ în deconstruirea reÅ£elelor din baronate judeÅ£ene, prevedea inspecÅ£ii între judeÅ£e ÅŸi echipe mixte cu inspectori judeÅ£eni din mai multe judeÅ£e", a declarat Oana Å¢oiu.

Proiectul de lege pentru modificarea ÅŸi completarea unor acte normative în domeniul asistenÅ£ei sociale, precum ÅŸi pentru completarea Legii nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România ÅŸi a Legii nr. 272/2004 privind protecÅ£ia ÅŸi promovarea drepturilor copilului, a fost retras de pe lista de vot final a plenului de marÅ£i din Camera DeputaÅ£ilor, la solicitarea unui vicelider al grupului parlamentar PSD, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Inca odata parlamentari si-au baut joc de cei despre care spun ei ca ii reprezinta,cand au dat legi pentru speciali au trecut legile alea tacit prin parlament shzitzi ce inseamna tacit mai judecatorilor ?,voi care spunetzi ca legile date pentru voi sunt un dtept cashtigat,nu ma nu este un drept cashtigat ci este un drept votat de parlamentari fara ca acest drept sa fie vazut de cei care va platesc voua salariile si pensiile adica de poporul Roman,cum putetzi sa spunetzi mai porcilor ca o lege trecuta pe sub masa"asha cum fac elevi cand copiaza rezultatul unui examen pe sub banca" ca este un dtept cashtigat !!!! adica voi legalizatzi furtul,m-am adresat judecatorilor pentru ca ei cunosc legea dar mai sunt si altzi speciali printre care si ei parlamentari facutzi speciali tot de ei parlamentari la fel ca si judecatori.
2
1
Este "Firea"-sca aceasta "euro-comportare" pentru alegeri!!!!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272