REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Olguţa Vasilescu: 'Până în 2021 toţi vor creşte pe punctul de pensie. Nici o pensie nu va scădea!'

Olguţa Vasilescu: 'Până în 2021 toţi vor creşte pe punctul de pensie. Nici o pensie nu va scădea!'

Replica API 11 august 2018 | 03:05 446

Noua Lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia - Olguţa Vasilescu, susţine astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 12.00, la sediul MMJS, o declaraţie de presă în legătură cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, care prevede ca din 2019 valoarea punctului de pensie să fie 1.265 lei.

În noul Proiect al Legii Pensiilor se prevede valorificarea tuturor drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii, precum sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.

“Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. În cazul în care, după recalcularea conform adeverinţelor aduse, rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial. Nicio pensie nu va scădea.Până în 2021 toţi vor creşte pe punctul de pensie.”, potrivit ministrului MMJS, Olguţa Vasilescu.

Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei. Este vorba de perioada 1975 – 2001, perioadă în care sistemul nu a fost informatizat, şi astfel s-au pierdut acte care să dovedească contribuţia din aceste sporuri. De asemenea, potrivit MMJS, prin noul Proiect se creează baza legală pentru recunoaşterea altor locuri de muncă în condiţii speciale în plus faţă de cele existente. Printre noutăţi se află și introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.

Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte. Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulţit cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 şi a fost determinată prin împărţirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor. Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechităţile, dar duce şi la creşterea tuturor pensiilor, susţin guvernanţii. Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, şi anume:

* 1.265 de lei în 2019;

* 1.775 de lei în 2020;

* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii;

* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia.

Actuala pensie anticipată devine pensie pentru limită de vârstă, adică persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare şi, în acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă. Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, potrivit proiectului Legii pensiilor lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară că s-a discutat în cadrul coaliţiei şi este posibil ca la Casa de Pensii să mai fie angajate 1.000 – 1.500 de persoane pentru a putea recalcula pensiile.

Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează, mai susţine Ministerul Muncii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai traim pina vor mari pensiile --asa ne minte de 2 ani iar preturile s-au dublat
1
0
praf in ochi prostilor sa-i voteze dar bani au? doamne la cat minte asta crede si ea
7
0
Du-te in ma-ta de curva proasta si sloboda la gura!!!
8
0
pana in 20 21 tu vei fi exact in celula impreuna cu amantul tau, lasa romanii inn pace, jigodie ordinara ce esti
6
0
anul asta...multi chiar cred minciunile amantei de meserie.teoretic mai am cel putin 20 de ani de munca pana sa sper ca ajung pensionar dar sunt oameni care la anu ies la pensie.vai de capu unora dintre ei.
6
0
de olteni nenorociti...am scapat de dracu am dat de tat su
7
0
Sa inteleg ca musai sa va votez tot pe voi ca altfel iau cuie?Ce tenta de santaj miroase!Nu merge cu promisiuni ca o sa facem pentru voi ci realitatea evidenta am facut pentru voi!
10
0
Olguta tu esti prosta bine,Prosto tu sti cum functioaneza,adunarea banilor in casa de pensie.Eu sunt sigur ca asistai sociali nu cunosc acesata metodologie la fel ca si tine.Proasto.
9
0
Cum poti promite ca maresti pensiile de la 1500 la 3000 lei daca marea masa a salariilor este undeva la 2000 lei? Astea nu sunt decat minciuni bolsevice si retineti,asta din 2021 cand in 2020 avem alegeri!Ciuma rosie va pierde sigur alegerile in 2020 si ,ca de obicei va lasa in urma un mare balamuc.De ce nu pun in aplicare aceasta lege de anul viitor?Stiti de ce,pt ca nu este realista si sunt doar niste minciuni cu care spera ca in 2021 va arunca Ro in aer.
12
0
psd face o nivelare intre pensiile prostilor care au platit taxe si impozite,adica sa amusime si ei canva catre 2500 ,astia privilegiatii desii mare parte din timp si-au numarat flocii cu manusa de box,raman la 7000,13000,20000 sume care dupa douazeci douajdoi se vor indexa automat,asta este echitatea voastra ,muie pesede
10
0
Pt. Labagii. Esti un mare bou daca tie iti mareste pensia, sa o intrebi pe Olguta de ce a scupit gazul lumina apa etc. Si mai iei medicamente xompesate de la dragnea. Nu
8
3
cand traian basescu v-a taiat pensiile , era bine ? atunci unde pula mea erati , acum va da avantaje , mancati cacat . PE CATI BANI MANCATI CACAT AICI ?
0
9
Sa fut neamu in gura de scarba..
5
1
olguta , esti sigura ca din septembrie mai esti minisru al muncii ? de 16 luni te chinui cu o lege copiata a pensiilor ..........rad si curcile de tine . 25x25 cat fac rapid intr o secunda ....???
9
4
Te-n gura de scarba imputita, ma-ta si tac-tu ar putea sa traiasca cu o pensie de mizerie ?
2
11
Haimanalelor! Altfel nu va pot spune,vreau sa va vad pe voi cum ati supravietui cu pensiile astea!
8
3
adica pensiile speciale ale magistratilor,deputatilor,primarilor,armata,politie vor la nivelul la care sunt,la ele nu s-a tinut de nivelul contributiei de durata pe cand la prostii care muncesc si platesc impozite uriase pana la 65 de ani conteaza,cum indreapta in capul muiepesede problema inechitatilor,deci se modifica dar ramane la fel
15
0
se va intampla ca si cu salariile bugetarilor: creste pensia cu 70% dar se introduc contributii la sanatate si impozit de 65%.
13
2
Doar stiti ca eu sunt o curva proasta!
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108