REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

OMS cere ajutorul publicului pentru a redenumi variola maimuței

OMS cere ajutorul publicului pentru a redenumi variola maimuței

Replica API 17 august 2022 | 00:00 672

Variola maimuței, boala care a devenit o urgență sanitară în mai multe țări europene și în SUA în ultima perioadă, va fi redenumită de Organizația Mondială a Sănătății cu ajutorul ideilor propuse de public. OMS a precizat, însă, că numele ales nu va fi unul ridicol, în condițiile în care, până acum, au primit inclusiv propuneri precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22, relatează Reuters.

În mod obișnuit, numele bolilor sunt alese în spatele ușilor închise de comitete de specialiști, însă de această dată, OMS a decis să deschidă procedura publicului. După un început greoi, zeci de propuneri au ajuns la Organizație de la mai multe feluri de contributori – cercetători, medici și un activist pentru drepturile LGBT.

Propunerile includ variante tehnice, precum OPOXID-22, făctă de medicul Jeremy Fuast de la Harvard Medical School, farse precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22.

Presiunile pentru redenumirea bolii au crescut, mai ales după ce criticii au atras atenția că numele este înșelător, pentru că nu maimuțele sunt animalul de origine al virusului. Un grup de cercetători a redactat, în iunie, un articol de poziție în care au cerut un nou nume care să fie „neutru, nediscriminatoriu și care să nu stigmatizeze”, în mijlocul unor temeri că numele bolii poate fi folosit ca insultă rasistă.

Până în acest an, variola maimuței s-a răspândit, în principal, prin țări din centrul și vestul Africii.

„Este foarte important să găsim un nou nume pentru variola maimuței pentru că aceasta este cea mai bună practică pentru a nu aduce ofensă niciunui grup etnic, regiune, țară sau animal”, a spus purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, marți.

„La OMS suntem foarte îngrijorați de această problemă și încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”, a adăugat ea.

Una dintre propunerile populare este „Mpox”, transmisă de Samuel Miriello, director la o organizație pentru sănătatea bărbaților, REZO.

„Atunci când elimini din ilustrația cu maimuțe, oamenii încep să înțeleagă mai repede că este vorba de o urgență care trebuie să fie luată în serios”, a spus el.

O altă propunere, TRUMP-22, pare să facă referire la fostul președinte al Statelor Unite, însă autorul său spune că numele este un acronim pentru „Eczemă Toxică de Proveniență Necunoscută și Misterioasă din 2022” (n. red. – Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022).

OMS a precizat că va decide un nou nume dintre propuneri „pe baza validității lor științifice, acceptabilității lor și ușurinței de pronunțare. Un alt criteriu va fi posibilitatea de a fi folosit și în alte limbi”, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
GAY POX!...
1
0
VARIOLA POPONETILOR !!!
1
0
Babele se piaptana!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920