REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Orban critică modul de acordare a sporului de condiţii deosebite, ca procent din salariul brut

Orban critică modul de acordare a sporului de condiţii deosebite, ca procent din salariul brut

Replica API 14 decembrie 2019 | 01:40 457

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a criticat faptul că sporul de condiţii deosebite se acordă ca procent din salariul brut, explicând că şi angajatul care câştigă 4.000 de lei şi cel care câştigă 12.000 de lei sunt la fel de expuşi la radiaţii şi au aceleaşi nevoi de a lua medicamente.

"Stilul ăsta în care se inventează tot felul de plăţi şi pomeni. M-am uitat pe structura salarizării în sectorul public, lăsând la o parte că eu nu ştiu dacă în vreo altă ţară se adoptă vreo lege a salarizării care să prevadă un grafic de creştere pe patru ani. Mă mir că nu au prevăzut o creştere pe 100 de ani, pe un mileniu, să spunem. (...) Pe lângă asta, există tot felul de prime, de ... Am văzut spor de condiţii deosebite, care se alocă acum, probabil sunt radiaţii de la antenă, unde sunt microbi şi aşa mai departe. Se alocă 15% din salariul brut. Stăteam şi mă întrebam, cum adică să aloci un spor de condiţii deosebite procent din salariul brut? Pentru că şi eu care câştig 4.000 de lei sunt la fel de expus la radiaţii ca şi ăla care câştigă 12.000 de lei. Nevoile mele, să spun, să iau medicamente sunt aceleaşi pe care le are şi ăla care are un venit mai mare decât mine. Cum să stabilesc sporul de condiţii deosebite raportat la salariul brut?", a declarat Orban, la Adunarea Generală a membrilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

În opinia sa, în sistemul de salarizare în sistemul public sunt o "mulţime de inepţii", care sunt foarte greu de reparat.

"Am ajuns în situaţia în care salariul mediu în sectorul public e mai mare decât salariul mediu în sectorul privat, am ajuns în situaţia în care, în mod neloial, de fapt, Guvernul prin reglementările lui şi prin modul în care plăteşte salariile în sectorul public a ajuns să creeze o concurenţă mediului privat. Sunt entităţi publice, că trăim în Bucureşti, în care s-au făcut societăţi de stat care plătesc angajaţii cam cu 30 - 35% mai mult decât sunt plătiţi angajaţii (în privat - n.r.) pe activităţi similare, în condiţiile în care cele mai multe societăţi nu fac nimic. Pur şi simplu, taie frunză la câini şi îşi încasează leafa de pomană", a susţinut prim-ministrul.

El a afirmat că, uşor-uşor, lucrurile acestea trebuie schimbate, astfel încât să se revină la normalitate.

"Am spus şi ieri în Parlament - nu mai veniţi cu proiecte care să afecteze bugetul, să creeze costuri suplimentare sau să reducă veniturile, pentru că mergem pe sârmă. Asta este adevărul. Ne-am ferit să aplicăm o ajustare bruscă şi asta gândiţi-vă în condiţiile în care avem de plătit creşterea cu 25% a salariilor în sectorul public de la 1 ianuarie, avem de plătit creşterea pensiilor de la 1 septembrie, pe baza Legii pensiilor, adică un impact bugetar de 24 de miliarde, care sunt cheltuieli suplimentare care apar în bugetul pe 2020. Nu mai poate suporta bugetul, pârâie din încheieturi. Nu poţi nici să iei măsuri care să inhibe dezvoltarea economică, ajustarea trebuie făcută gradual, printr-o optimizare a cheltuielilor, o îmbunătăţire a colectării, dar, mai ales, prin susţinerea investiţiilor", a transmis Orban.

Premierul le-a cerut reprezentanţilor mediului de afaceri prezenţi la eveniment să îşi plătească toate taxele către stat anul viitor, pentru că acest lucru este foarte important pentru buget. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vai a trbuit sa vina PNL sa vada asta?
0
0
Si care.i problema ta muila?? Suferi ?
2
0
O.K. Am inteles ca ai fost amendat de Politia Locala dar cand te exprimi in scris nu este necesar sa te repeti de 4 ori ca papagalul !
0
0
Desfintati urgent politia locala care nu face decat paguba in buget , indifferent ca vorbim de salarii uriase sau de consumul de carburant!! Desfintati urgent politia locala care nu face decat paguba in buget , indifferent ca vorbim de salarii uriase sau de consumul de carburant!! Desfintati urgent politia locala care nu face decat paguba in buget , indifferent ca vorbim de salarii uriase sau de consumul de carburant!! Desfintati urgent politia locala care nu face decat paguba in buget , indifferent ca vorbim de salarii uriase sau de consumul de carburant!! Desfintati urgent !!
2
2
Nu domnule prim ministru al momentului. Daca ai societati care consideri ca taie frunza la caini, le pui la munca, nu le desfiintezi ca sa cumpere statul prestatii de la baieti destepti. Intelegem ca sustineti sectorul privat, dar trebuie sa fii chiar cretin sa sustii sectorul privat in detrimentul populatiei, care va fi din nou frecata. Formula am 100 care stau la coada pentru jobul tau, nu mai functioneaza, ca pleaca afara prietene.
5
0
Se pare ca acest Guvern condus din rau in mai rau de acest bufon dansator dupa doua rachiuri maei ... isi taie singur craca de sub picioare !
9
1
Ei....acum ati inteles de ce LENUTA i se adresacu apelativul ORGAN ????????
7
1
Asta a muncit ceva in viata lui de isi da cu parerea, la fel si sperietoarea de ciori. Ati luat teapa cu ciroza galbena.
8
1
Suportati Orban si prietenii. Sunt votati. E vointa poporului. Tembelii de pesedisti prin coruptie si incompetenta i-au adus pe astia la putere. Din rau in mai rau.
8
0
Adica , le tai pur si simplu ca vrea muschii tai ?? Curios , dar cum ramane cu ce scrie asta de sub mine , ca ar fi obtinute in urma unor masuratori facute de niste oameni calificati si autorizati cu astfel de masuratori ?? De ce nu esti la fel de tare in pix cu pensile speciale ?? Pensiile speciale oare depasesc cuantumul acestor sporuri ?? Eu zic sa ai grija mare , pt ca romanii nu cred ca mai sunt prostii de pe vremea CHIORULUI , si m-ar mira sa fie la fel de supusi de data asta .Ce-ar fi sa tai din cele 800 de milioane vechi lunare lui hotescu de la Banca Nationala ? Ai grija mare !!
8
1
Horbane , esti intr.o mare eroare !! Acele sporuri de care habar nu ai , se castiga in urma unor masuratori efectuate cu niste aparate speciale , in anumite locuri unde exista un numar mare de antene de niste specialisti din cadrul ITM.ului . Nu poti pretinde ca tu esti la fel de radiat stand pe un scaun si gandind mult , confuz si prost la cum sa tai salarii si pensii fara sa pleci de la guvernare . In plus , anumite meserii implica sange.n instalatie , si nu pot fi exercitate de orice maidanez de pe strada , desi salariul lor cumulat cu acele sporuri plus alocatie de hrana nu ajung la 4000 .
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920