rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Organizația Patronală Mamaia, SCRISOARE deschisă privind situația DRAMATICĂ a turismului românesc

Organizația Patronală Mamaia trage un semnal de alarmă cu privire la situația tragică cu care se confruntă operatorii din turism. Organizația a transmis o scrisoare deschisă către autoritățile statului, solicitând sprijinul.

Turismul este cel mai sensibil domeniu la factorii externi și nu e un secret pentru nimeni și cu atât mai puțin pentru domniile voastre, că este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariția virusului SARS-Cov-2.

“Turismul” nu e doar un cuvânt, ci un întreg ecosistem format din sute de mii de angajați, patroni, furnizori – asupra cărora planează spectrul șomajului și al falimentului. dar și singura modalitatea prin care românii au șansa de a se “vindeca” de stresul major indus de pandemie și de incertitudinile generate de întrebarea “Ce va fi mâine?”.

Nu omitem faptul că turismul este important și pentru economia națională, dar în primul rând această ramură de activitate este extrem de importantă pentru sănătatea populației, fiind cea mai facilă și eficientă metodă pentru combaterea stresului, principalul factor care generează apariția majorității bolilor.

La nivel mondial, dialogul public-privat din turism a fost cel care a determinat dezvoltarea destinațiilor turistice și a condus la consacrarea acestora și la transformarea lor în adevarați poli de creștere economică. În ceea ce privește România, realitatea stă cu totul altfel: ne vedem confruntați cu acțiuni și inițiative care nu au nici o legatură cu acest dialog. După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanții Guvernului, la identificarea și fundamentarea unor soluții concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderant în turism, , asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic!

Iată că suntem la jumătatea lunii februarie 2021 și nici una dintre măsurile legiferate nu se aplică cu adevărat:

1. Măsura M2 este blocată, după cum am aflat indirect, de pe canalele media, din “lipsa finanțării”. Mai mult decât atât, măsura M2 este o masură generală pentru toate domeniile, nu doar pentru turism, așa cum a fost concepută inițial și agreată cu reprezentanții noștri. Aceasta în condițiile în care turismul este singurul sector de activitate care a fost închis și nu a primit nicio compensație/despăgubire.

2. Măsura M3 este blocată din diferite motive, ducând accesarea banilor într-un viitor îndepărtat și incert;

3. OUG 224/2020 (măsura care prevede compensarea a 20% din pierderile la CA) trebuia sa fie specifică pentru turism, însă nu s-a aplicat.

Deși Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, și Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocați nici până în acest moment. Perspectivele sunt și mai sumbre pentru că s-a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depășește 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scaderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc.

Voucherele de vacanță sunt o formă de sprijin pentru angajații care au beneficiat de acestea, în condițiile in care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanță, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă. De asemenea sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar și pentru încasările la buget, pentru ca multe unități de cazare care activau la negru au preferat să se autorizeze și, așadar, să plătească taxe la stat.

Cifrele oficiale sustin afirmatia de mai sus; astfel, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în perioada 2014-2016 s-au clasificat un numar de 41,493 de spații de cazare. Începând cu anul 2017, datorită introducerii voucherelor de vacanță, numărul spațiilor de cazare clasificate a crescut brusc și evident, până în anul 2019 fiind clasificate 128,144 de spații de cazare. Așadar, un număr triplu de unitati de cazare. Statisticile ne indica faptul că, pe lângă diminuarea turismului la negru și creșterea gradului de colectare, voucherele de vacanță au stimulat investitiile in turism, ceea ce a dus, implicit, la creșterea numărului de locuri de muncă în turism. Este de asteptat ca una dintre consecințele directe ale eliminării voucherelor să fie scăderea sumelor colectate de stat; își permite un stat afectat la rândul său de pandemie să se lipsească de aceste sume?

Pe lângă impactul economic extrem de important, vorbim și de rolul socio-educațional pe care-l are practicarea turismului pentru tinerii acestei țări. În contextul în care România nu mai dispune de prea multe tabere/centre de agrement, iar în școli nu mai sunt susținute acele excursii și tabere tematice în care copiii noștri să învețe ce însemană natura, cultura, istoria, geografia, spiritul organizatoric și cum să te comporți într-un grup de turiști, le încălcăm și dreptul de a merge în vacanță cu famiile lor. Nimeni, nici măcar o autoritate a statului nu poate încălca un asemenea drept pentru că este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, și anume dreptul la odihnă. Turismul social și turismul pentru tineret sunt forme ale activităţi de turism cărora trebuie să le acordăm importanţa cuvenită, seniorii și tinerii acestei țări fiind, din punct de vedere demografic două segmente importante de cerere turistică. Prin eliminarea acestor instrumente de plată ale vacanțelor, vor dispărea nevoile turistice ale multor români care nu-și permit să practice turismul nici măcar în țara lor!

Privind retrospectiv și analizând declarațiile făcute la finalul anului trecut de reprezentanții Guvernului, dând asigurări că voucherele de vacanță se vor acorda în continuare și că banii pentru Masura M2 nu vor întârzia să apară, tragem concluzia – în lumina noilor evenimente – că au fost doar afirmații cu valoare electorală. Ca antreprenori în turism, dar și ca cetățeni ai acestei țări, ne simtim înșelați și abandonați de acest Guvern care lucrează împotriva noastră, împotriva economiei naționale și, prin aceasta politică, nu face altceva decât să se auto-saboteze.

Suntem în al doilea an de pandemie, al doilea an fara nici o măsură în sprijinul acestui sector! Va aducem la cunoștință ca Organizația Mondială a Turismului a definit în repetate rânduri, având la baza studii statistice de impact, rolul de factor multiplicator pe care il are turismul în orice țară. Este singurul sector de activitate care permite rotirea disponibilităților bănești în economie în timp real, scurt, fără alte intervenții. Afectarea turismului determina afectarea imediată a altor multiple sectoare de activitate – furnizori de marfuri si materiale, prestatori de servicii, producatori diversi, economii locale, bugete familiale s.a. Bugete ale unor familii care oricum se vor confrunta si cu diminuările de venituri și care nu-și vor mai permite vacanțe, limitând astfel accesul la sănătate, la resursele naturale oferite de țara noastră, adică - PREVENȚIE.

Declarațiile recente în presă conform cărora mai exista vouchere nefolosite „în piață” în valorea de 2,4 mld lei au indus în eroare opinia publică. Vrem să știm exact pe ce baze sunt fundamentate aceste declarații publice și cerem asumarea publică a dezinformării deoarece din informațiile primite de la Ministerul Finanțelor rezultă că valorea voucherelor disponibila este de 4 ori mai mică.

Membrii FPTR militează încă din anul 2005 pentru ca turismul romanesc sa devina o ramura strategica a economiei naționale si sa fie inclus ca atare in politicile de dezvoltare ale guvernului asa cum a fost trecut doar declarativ în toate programele de Guvernare.

Având în vedere contextul epidemiologic, în care Comisia Europeană a stabilit ca prioritate, alături de măsurile urgente de limitare a răspândirii virusului și abordarea consecințelor economice, de notorietate fiind că turismul este afectat major de această pandemie, si ținând seama de faptul că impactul pandemiei provocat de aparitia virusului Sars-COV-2 asupra sectorului turistic romanesc este dezastruos, vă solicităm:

1.Operaționalizarea celorlalte măsuri, inclusiv măsura dedicată turismului, care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific,

2.Alocarea disponibilităților bănești către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenților economici,

3. Acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanță,

Doar în felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia il are asupra sectorului turism și serviciilor conexe din România și ar putea contribui la supraviețuirea acestuia.

Aceste măsuri ar dovedi că Guvernul actual este responsabil față de cetățeanul roman, față de capitalul românesc și ca e capabil să-și respecte angajamentele luate față de cei care și-au pus încrederea în ei atunci când au participat la dialogurile organizate formal.

Scrisoara este adresată președintelui României, Klaus Werner Iohannis, Prim - Ministrului, Florin Cîțu, președintului Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, președintei Senatului , Dragu Anca Dana, Ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, Ministrului Muncii, Raluca Turcan.

M.P.

vineri, 19 februarie 20211243
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii

00Paralela 45 pt 15:10(16 feb 07:57)
Cum ce am facut cu avansurile incasate ? Am investit in constructia de blocuri de apart pe malul Snagovului, ca doar nu era sa returnam banii inapoi clientilor. Ca noi este baieti destepti , bai sarakilor !
01Jiji(16 feb 07:22)
Ia uiteeeee..... Problem Gogule? Daca nu mai merge ghiseftul, vindeti cotetele... Aaa.. Stai ca voi vreti parale multe...
00Bibi(16 feb 00:21)
In 4-5 ani nu mai vine nimeni o sa ajungem la fel ca in neptun-olimp o sa fie spatii goale in plin sezon
01Alex(15 feb 23:09)
Pai voi sunteti invatati numai sa luati mai bagati mana in buzunare ca 95 la suta nu investiti un cent si faceti japca
00mwie(15 feb 16:30)
unde nu da norocul sa nu mai vina nimeni pe litoral.
15Ati votat peneleusere(15 feb 15:29)
Acum luati cu paine penele usere si puneti acatiste la teodosie sa vina psd si sa dea din nou vouchere altfel e groasa ba baeeeeti
01Cu un an in urma(15 feb 15:10)
Ati incasat avansuri pentru pachete turistice pe care nu le-ati mai oferit. Nu ati returnat un leu turistilor. A fost hotie la drumul mare. Vezi si Christian Tour. Acum este jale mare. Ce ati facut cu banii turistilor? Sunteti buni de puscarie. Numva mai lamentati.
05papu(15 feb 13:53)
ce scrisoare vreti ma haplea .Ati facut sute de hoteluri unul linga altul ca asa facea tot neamul vostru si ati vrut sa va imbogatiti .Nu stiati ca sezonul la noi are 3 luni maxim si atunci doar turism de weekend? Ati stiut dar ati vrut voi sa fiti cu mot sa recilati mancarea si sa cazati lumea in mucegai .Acum ce ajutoare tot vreti ? Dati faliment si reintorceti-va la oile de unde ati venit .
09Irod Mitrea(15 feb 13:44)
Care o mai fi rostul acestei organizatii patronale, e greu de priceput. Mamaia nu mai e de mult statiune ci un cartier al Constantei -plaja e si in oras, hoteluri & restaurante asisderi. Litoralul romanesc reprezinta o mizerie crunta pe care asa zisi patroni il vand la preturi exorbitante timp de 4 luni pe an.Vizionati BD la munte si la mare, sa vedeti cum arata litoralul in anii 70. Alta poveste
19Turism machedoneala(15 feb 13:02)
evazionistii excrocii vanzatori de alimente alterate,alcool contrafacut. Pe litoral nu exista turisti.Exista numai fraeri care platesc bani multi la jmekeri.Mamaia este o capcana pentru turisti care sunt jefuiti de banda de infractori care organizeaza,protejaza si traficheaza aici.
18Cert(15 feb 13:00)
"compensarea in cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific".....visati machedonasilor.
111care turism(15 feb 12:14)
daca n-ar fi bucurestenii si mai nou ploiestenii care sa arunce cu bani nemunciti si care in 2 ore sunt cu masina in mamaia ati muri de foame!!! invartati sa facti turism, s-au dat voucere si ati dublat pretul pentru ca nu ati mai facut evaziune fiscala!!!
113ion(15 feb 11:58)
Dramatica? Pentru cine? Pentru patronii din turism care stau pe un munte de bani? Saracuti .....
214gica(15 feb 11:34)
dar cand inchiriati vara camera cu sute de euro fara sa platiti la stat impozit este bine,si inchiriat careme fara sa investiti nici macar un leu, ce face ANAF ul doarme,ce face politia doarme si ea ? Sunteti niste MINCINOSI ,va merge foarte bine cu evaziunile pe care le faceti
214potential turist(15 feb 11:09)
Cand il pupati in fund pe Mazare & Co era bine ? A-ti construit peste tot in Mamaia, fara nici o regula de bun simt, pe spatiu verde, trotuare, etc. De preturi ce sa mai spunem. Faci credit pentru un concediu in Mamaia. Sezlongu costa o gramada de bani. Masa la fel. Si voi va plangeti de turisti.
212gigi(15 feb 10:49)
Ba mirletzilor machi,lasati furaciunile,plantati ba taranilor vegetatie,pomi,nu mai dati mincxare putrezita,umblati la preturi.oricum litorslul romanesc este o mizerie,zici ca-i zabrauti.Mi-e sila,plec la bulgari sa nu mai vad taranoi bugetari pesedisti!
mai mult...Local
15 mai 00:09LocalCâine salvat de pompieri dintr-o groapă de 2 metri, în zona City Park Mall

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 14 mai a.c., în Constanța, în zona City...201

15 mai 00:09LocalCoronavirus: 1.213 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore233
15 mai 00:08LocalCoronavirus la Constanța: 1.816 cazuri de infectare, în rândul personalului medical274
15 mai 00:08LocalAccident rutier pe strada Mircea cel Bătrân. VIDEO

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 14 mai a.c., în Constanța, pe strada...684

15 mai 00:08LocalCare sunt spitalele din Constanța care vor reveni treptat la activitatea dinaintea pandemiei368
15 mai 00:06LocalPrimăria Constanţa organizează licitaţie în vederea atribuirii de amplasamente în Stațiunea Mamaia467
15 mai 00:06LocalAgent economic, SANCŢIONAT după ce a aruncat GUNOI pe DOMENIUL PUBLIC

Polițiștii locali au identificat un alt agent economic care a aruncat gunoiul strâns în urma desfășurării...362

15 mai 00:06LocalPrefectul Silviu COȘA, în vizită la Brigada 9 Mecanizată Mărășești din Constanța357
15 mai 00:07LocalPOLIȚIȘTII au DESCINS la TERASA clubului Breeze din MAMAIA!2535
15 mai 00:07LocalPERICOL PUBLIC: Iată ce ALCOOLEMIE avea un șofer depistat pe Alexandru Lăpușneanu

La data de 14 mai a.c., în jurul orei 00.30, patrula mixtă, formată dintr-un polițist din cadrul Secției 2 și un...516

15 mai 00:07Local'ȘMECHER' la 72 de ani: MORT de BEAT la volan, pe străzile din MEDGIDIA!2121
15 mai 00:08LocalConstanța: Un individ care a AGRESAT o FEMEIE pe stradă s-a trezit cu MASCAȚII peste el!726
Vremea
12.1°12.1° - 13.3° sâmbătă, 15 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 93%
Vânt: 2.59 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 mai 23:55SportTenis: Begu şi Errani, calificate în semifinalele probei de dublu la Roma

Perechea româno-italiană Irina Begu/Sara Errani s-a calificat, vineri, în semifinalele probei de dublu din cadrul...251

15 mai 23:56SportVIDEO! Imnul oficial pentru Campionatul European de fotbal a fost lansat cu soliști surpriză

Imnul oficial pentru Euro 2020, intitulat "We Are The People We've Been Waiting For" (Suntem oamenii pe care îi...345

15 mai 23:57SportRapid București, cu un pas în Liga 1 (1-0 vs ASU Poli Timișoara)

Rapid București a învins, joi seară, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, echipa ASU Politehnica Timişoara, într-un...563

15 mai 00:01SportIstanbulul a pierdut organizarea finalei Ligii Campionilor - UEFA a anunțat noua locație

Finala Ligii Campionilor dintre Chelsea şi Manchester City va avea loc în Portugalia, la Porto, cu 6.000 de fani de...906

Local
15 mai 00:06LocalAgent economic, SANCŢIONAT după ce a aruncat GUNOI pe DOMENIUL PUBLIC

Polițiștii locali au identificat un alt agent economic care a aruncat gunoiul strâns în urma desfășurării...362

15 mai 00:06LocalPrefectul Silviu COȘA, în vizită la Brigada 9 Mecanizată Mărășești din Constanța

Ofițerii studenți din anul II ai programului universitar de master de conducere au fost implicați în...357

15 mai 00:07LocalPOLIȚIȘTII au DESCINS la TERASA clubului Breeze din MAMAIA!

2535

15 mai 00:07LocalPERICOL PUBLIC: Iată ce ALCOOLEMIE avea un șofer depistat pe Alexandru Lăpușneanu

La data de 14 mai a.c., în jurul orei 00.30, patrula mixtă, formată dintr-un polițist din cadrul Secției 2 și un...516

15 mai 00:07Local'ȘMECHER' la 72 de ani: MORT de BEAT la volan, pe străzile din MEDGIDIA!

La data de 13 mai a.c., în jurul orei 17.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au identificat un...2121

15 mai 00:08LocalConstanța: Un individ care a AGRESAT o FEMEIE pe stradă s-a trezit cu MASCAȚII peste el!

726

Politică
15 mai 00:00PoliticăGrindeanu: Proiectul PSD cu privire la salariul minim va fi discutat cu partenerii sociali şi cu mediul de afaceri

Proiectul de lege privind modificări la salariul minim pe economie, pe care PSD îl va depune în Parlament, va fi...172

15 mai 00:00PoliticăCîţu: Se poate mări lista verde a ţărilor, să permitem peste 1,5 la mie incidenţă

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că "zona verde" a ţărilor din care se poate veni în România fără...153

15 mai 00:00PoliticăPSD depune în Parlament un proiect de lege referitor la salariul minim

167

15 mai 00:00PoliticăBarna: Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât vom reveni mai repede la normalitate

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti, unde a participat la un spectacol-pilot cu...149

15 mai 00:03PoliticăLudovic Orban anunță că investitorii se înghesuie să vină în România

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, vineri la Cluj, că ţara noastră se află într-un moment foarte bun, iar...318

15 mai 21:07PoliticăFlorin Cîțu: Am luat măsurile de relaxare pentru că avem o rată de vaccinare peste așteptări

406

Interviuri
27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...5063

13 mai 23:56InterviuriINTERVIU, PARTEA A DOUA! CHIȚAC face ORDINE în STAȚIUNE: FĂRĂ porumb fiert și ȘHAORMA, PE FALEZA din MAMAIA

În prima parte a interviului acordat de Vergil Chițac cotidianului Replica de Constanța, primarul Constanței a...12004

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

54048

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

Parlamentarul Cristina Dumitrache se află, pentru al patrulea mandat, în Camera Deputaților, reprezentând interesele...2510

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4189

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

3990

Monden
15 mai 00:00MondenDrake, cântăreţul cu cele mai mai mari vânzări din acest deceniu, potrivit Billboard

Rapperul canadian Drake va fi recunoscut drept artistul deceniului la viitoarea gală Billboard Music Awards, având în...138

15 mai 00:00MondenBen Affleck foloseşte aplicaţia Raya, versiunea Tinder a celebrităţilor, pentru a contacta tinere

După ce s-a despărţit de tânăra actriţă Ana de Armas şi, în pofida zvonurilor că ar fi reluat relaţia cu...150

15 mai 00:00Monden„The Underground Railroad“, o miniserie ambiţioasă despre sclavie, în regia lui Barry Jenkins

140

Mapamond
15 mai 00:00MapamondMAE rus condamnă tentativele SUA şi UE de a influenţa mersul alegerilor în Republica Moldova

Rusia remarcă tentative în creştere din partea SUA şi UE de a exercita influenţă asupra conducerii Republicii...157

15 mai 00:00MapamondSUA: Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd, amânat de un judecător din Minnesota

Procesul a trei poliţişti implicaţi în moartea afro-americanului George Floyd a fost amânat joi din august 2021...142

15 mai 00:00MapamondGermania: Poliţia din Frankfurt a arestat un bărbat înarmat, în apropierea unei moschei

151

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Norvegia exclude oficial AstraZeneca din campania sa de vaccinare anti-COVID-19

Norvegia a eliminat vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca din campania sa de inoculare, a declarat miercuri...154

15 mai 00:00MapamondCoronavirus: Pelerinii portughezi au luat cu asalt sanctuarul de la Fatima, în pofida pandemiei

Pandemia nu i-a împiedicat pe credincioşi, în special portughezi, să umple până la refuz sanctuarul de la Fatima,...145

15 mai 00:00MapamondSan Marino le va oferi turiştilor posibilitatea de a se imuniza cu vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V

137

Sănătate
15 mai 00:00SănătateDislexia: cauze, simptome, gestionare

Dislexia este o tulburare specifică de învățare, care creează probleme cu cititul și scrisul. Persoana afectată...139

15 mai 00:00SănătateTotul despre anemia aplastică

Anemia idiopatică aplastică este o formă de anemie în care măduva osoasă încetează să mai producă celule de...136

15 mai 00:00SănătateStudiu: Probioticele, de ajutor în gestionarea obezității la copii?

128

15 mai 00:00Sănătate8 alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită

Artrita este o problemă de sănătate ce presupune inflamația cronică la nivelul articulațiilor. Este o afecțiune...143

15 mai 00:00SănătateTusea cu mucus alb: ce o provoacă și când să mergi la medic

Fiecare dintre noi ne confruntăm din când în când cu tusea, care poate fi un semn al gâtului iritat sau poate...137

15 mai 00:00SănătateAi urechile înfundate? Posibile cauze, tratament și remedii naturale

Chiar dacă urechea înfundată poate cauza, sau nu, un disconfort real, cum ar fi durerea, simplul fapt că nu poți...138

15 mai 00:00SănătatePerturbarea cronică a somnului la adolescenți poate duce la depresie

Potrivit unui nou studiu, perturbarea cronică a somnului în timpul adolescenței poate duce la depresie atât la...119

15 mai 00:00SănătateExercițiile fizice aduc beneficii de la prima sesiune de antrenament

Într-un studiu care a testat efectele exercițiilor fizice asupra metabolismului general, cercetătorii de la...140

15 mai 01:29SănătateINSP: 22.911 persoane imunizate anti-COVID au avut test pozitiv după prima doză de vaccin

344

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT