REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Pasiunea pentru dans a făcut-o să predea şi altora această artă: Elena Dordea vorbeşte despre munca cu ansamblurile din Ovidiu

Pasiunea pentru dans a făcut-o să predea şi altora această artă: Elena Dordea vorbeşte despre munca cu ansamblurile din Ovidiu

Replica API 24 decembrie 2015 | 00:00 562

Dobrogeanca şi Armânamea

Dobrogeanca şi Armânamea

Oraşul Ovidiu din judeţul Constanţa are cu ce se mândri. Simbolurile locale sunt de mult timp muzica,dansul şi sportul. În domeniul muzical s-a făcut remarcată Elena Roizen, interepretă de muzică populară foarte îndrăgită de locuitori. Acest fapt este dovedit de bustul amplasat în faţa centrului cultural care mai nou, îi poartă şi numele.

De asemenea, copiii din oraş sunt foarte talentaţi la sport, şi au parte de sprijin în acest sens, dovadă fiind sala de sport construită chiar lângă una dintre şcoli. O altă emblemă a oraşului este de ani buni dansul, în special dansul folcloric. Dovadă stau cele două ansambluri folclorice: Dobrogeanca şi Armânamea. Într-un interviu acordat ziarului Replica, Elena Dordea, coregrafa celor două ansambluri, vorbeşte despre această frumoasă experienţă şi despre activităţile pe care le desfăşoară cu copiii.

Reporter: Cum a început totul?

Elena Dordea: Ansamblul Dobrogeanca a luat fiinţă în anul 2003, mai exact la sfârşitul lunii ianuarie. În decembrie 2002, când eu eram solist dansator la Ansamblul Profesionist „Plaiuri Dobrogene” am avut ocazia să însoţesc un grup de dansatori veniţi din Republica Moldova, aici la Centrul Cultural din Ovidiu, pentru un spectacol cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În momentul în care am intrat în această clădire mi-a plăcut nespus de mult, am fost impresionată de oamenii de aici şi chiar am pus câteva întrebări: dacă au ansamblu folcloric, ce alte cercuri au aici.

Pe vremea aceea, predam şi la Liceul de Coregrafie din Constanţa, având catedra de folclor şi eram şi studentă la Academia de Dansuri Folclorice. Directorul Centrului Cultural din Ovidiu, Stan Romică, mi-a zis că nu au în oraş ansamblu folcloric. În ianuarie am ajuns în această localitate. Am mers la Primărie,am discutat cu primarul de la acea vreme. Dânsul a fost încântat de idee şi aşa am început colaborarea. În 2003 a luat fiinţă ansamblul.

Şcoala a început în ianuarie după vacanţa de iarnă, am mers la cele două şcoli din oraş, am făcut un anunţ şi am început următoarea săptămână. Prima dată am început cu un grup de 30 de elevi. Din acel grup încă mai am vreo 6. Acum au 26 de ani. Sunt cei mari care reprezintă cu brio ansamblul, dar nu numai. Reprezintă oraşul Ovidiu cu succes în toate festivalurile internaţionale. Anii au trecut. De atunci, an de an am mărit numărul de membri. În prezent, Ansamblul Dobrogeanca e structurat pe 4 grupe de vârstă, iar numărul total de membri este aproximativ 120. Au de la 7 anişori, până la 26-27 de ani. Sunt pe categorii.

Rep. : Cum se descurcă cei mici? Sunt receptivi?

E.D. : Se descurcă foarte bine. Ca la şcoală. În afară de faptul că sunt coregrafa ansamblului Dobrogeanca, începând cu anul 2013 sunt şi coregraful ansamblului Armânamea. A fost aşa o provocare, şi pentru asta îi mulţumesc actualului primar. M-a întrebat, am fost de acord şi am început să lucrez cu alţi copii. Acest ansamblu este nou şi este înfiinţat la iniţiativa primarului George Scupra. În prezent, numără aproximativ 40 de membri, structurat tot pe 2 grupe. La fel, cu cei mari, fiind elevi de gimnaziu şi liceu am reprezentat oraşul Ovidiu multe festivaluri naţionale şi internaţionale. Şi mă bucur că încă nu s-a pierdut tradiţia dansului popular în România.

Rep. : De unde vă procuraţi costumele?

E.D. : Toate costumele celor două ansambluri sunt achiziţionate cu ajutorul Primăriei şi Centrului Cultural Elena Roizen. Deci nu sunt ale copiilor, sunt ale instituţiei. Şi sunt scumpe.

Rep. : Aveţi ceva spectacole programate pentru anul 2016?

E.D. : Asta depinde de bugetul pe care îl avem. Deci nici un copil nu plăteşte nici o deplasare. Totul este suportat de către Centrul Cultural şi Primăria oraşului Ovidiu. Asta depinde de eforturile celor care sunt în conducere de a ne sprijini alocând buget. Să fim sănătoşi şi sperăm să avem. Dar multe spectacole şi acţiuni am avut în 2015. Am participat la două festivaluri internaţionale. Este vorba de Festivalul Internaţional de folclor din judeţul Timiş, „Ana Lugojana” şi Festivalul Internaţional de Folclor din Antalya, Turcia. Am mai avut un schimb cultural în judeţul Mureş, comuna Aluniş, cu un Ansamblu de maghiari şi ne-a plăcut la nebunie. Sperăm să se repete acest schimb cultural. Am avut de asemenea, spectacole în judeţ şi pe plan local.

Rep. : S-a accidentat vreun copil până acum la repetiţii?

E.D. : nu. Totul se predă după o metodă. Se începe cu o încălzire. Nu am avut aşa ceva şi sperăm să nu avem.

Iată că viitorul ţării, respectiv tinerii, evoluează şi excelează în destul de multe domenii. Importanţa activităţilor întreprinse de aceştia este cu atât mai ridicată cu cât este vorba de cultură, artă şi tradiţii româneşti. Pentru că în ziua de azi sunt prea puţine persoane care apreciază şi valorifică acest capital cultural şi tradiţional uriaş pe care îl are ţara noastră, în schimb sunt parcă mai multe guri care preferă să vorbească numai despre hibele României şi pedepsele care trebuie aplicate celor care au adus-o în această ţară. Dar ei, tinerii, ştiu să facă lucrurile altfel. Ei văd lumea cu alţi ochi şi au speranţa care le lipseşte multora dintre noi.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108