REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patru INCENDII în trei zile! O femeia a murit şi două familii au rămas fără case de Crăciun

Patru INCENDII în trei zile! O femeia a murit şi două familii au rămas fără case de Crăciun

Replica API 21 decembrie 2016 | 00:07 198

În perioada sezonului rece crește probabilitatea izbucnirii incendiilor, având drept cauză utilizarea necorespunzatoare a mijloacelor de incalzire, a instalatiilor electrice, precum și din cauza coșurilor de fum necuratate sau neprotejate termic, sau a utilizării improprii a jarului nestins. În județul Constanța în decurs de o săptămnă au avut loc patru incedii importante. O femeie a murit, iar alte două familii au rămas fără casă în prag de sărbători. Pentru o mai mare siguranta, pompierii recomanda cetatenilor sa fie atenti la cosurile de fum si sa nu lase fara supraveghere sobele.

În județul Constanța, dar și în municipiu incendiile au luat cu asalt locuințele oamenilor. O vâstnică a decedat, iar două familii au rămas fără casă. Un al incediu de proporții a avut loc la Cobadin, acolo unde un garaj plin cu utilaje de deszăpezire a fost cuprins de flăcări. În dimineaţa de vineri, 16 decembrie, militarii au fost solicitaţi să intervină pe strada Verde din municipiu, acolo unde a explodat o butelie într-o locuinţă din cauza unei acumulări de gaze. Pompierii şi cadrele medicale au ajuns la faţa locului şi au pătruns în casă. Acolo au găsit o femeie în vârstă de aproximativ 78 de ani care era prinsă sub pereţii căzuţi. Au scos-o, fiind transportată la spital în stare conștientă. Rănită a fost și o a doua persoană, care se afla în dormitorul unui imobil aflat în aceeași curte. În urma deflegrației, cea de-a doua victimă a fost lovită de bucăți din pereții casei. Tot pe 16 decembrie a avut loc și incediul de la Cobadin, unde un garaj a fost cuprins de flăcări. Incediul s-a extins pe o suprafață de 500 mp. Menționăm că în interiorul lui se afla depozitată și o cantitate de motorină.

La fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de la Medgidia și o autospecială de la Palas. Din fericire nu au fost înregistrate victime. Marian Dima, șeful DRDP a confirmat, pentru "Replica", faptul că garajul este în subordinea Direcției și că focul a fost stins! În hala metalică au ars mai multe obiecte printre care și balize direcționale, indicatoare rutiere, lamă de zăpadă și acumulatori. Pompierii din cadrul ISU Dobrogea menționează că au reușit să salveze autofreza de mare viteză, turbofreza de zăpadă și o perie mecanică, toate acestea aflându-se și ele în hala care a fost cuprinsă de flăcări. În urma incendiului nu au rezultat victime sau alte probleme deosebite, spun reprezentanții ISU. Aceștia fac cercetări pentru stabilirea cauzei evenimentului. La o zi distanță, pe 17 decembrie pompierii au intervenit în Eforie Nord acolo unde a izbucnit un incendiu la acoperişul unei case. La faţa locului, pompierii au intervenit cu două autospeciale de la staţia Tuzla. Aceştia au localizat incendiul şi au salvat o vârstnică care se afla imobilizată la pat. Din păcate, casa s-a făcut scrum, a ars în totalitate! Intervenţie de urgenţă a pompierilorconstănţeni și în dimineaţa zilei de 19 decembrie a.c. Aceștia au mers să stingă un incendiu ce a izbucnit la o casă aflată pe strada Mihăileanu. La faţa locului au intervenit două autospeciale de la Fripis. Când au pătruns în imobil, pompierii au descoperit proprietara căzută în uşa camerei. Din păcate, femeia de aproximativ 80 de ani era fără suflare. Toată încăperea a fost mistuită de flăcări inclusiv bunurile care aflau înauntru. Cauza probabilă este jarul sau scânteie dintr-un mijloc de încălzire poziţionat necorespunzător faţă de materiale combustibile. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 30 de minute.

Iată ce măsuri de prevenire trebuie să ia populația

Principalele măsuri de prevenire a incendiilor/exploziilor în perioada Sărbătorilor de iarnă: nu folosiţi instalaţiile electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau fără protecţia corespunzătoare faţă de materialele sau substanţele combustibile din spaţiul în care sunt utilizate; nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile; verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le,izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic; asiguraţi unelte pentru deszăpezirea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie; nu utilizaţi foc deschis în locuri cu pericol de incendiu (la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile) şi pe timp de vânt; prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi; interziceţi jocul copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii şi fără supraveghere; asiguraţi unelte pentru deszăpezirea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108