REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patru instituţii de stat, cu lupa pe asigurători

Patru instituţii de stat, cu lupa pe asigurători

Replica API 21 ianuarie 2016 | 00:00 303

Practici neconcurenţiale

Practici neconcurenţiale

Firmele de asigurare care emit poliţe RCA au intrat în vizorul mai multor instituţii de stat. La cererea Autorităţii pentru Supravegherea Financiară, ANAF, Consiliul Concurenţei şi Parlamentul sunt cu ochii pe cele nouă firme de asigurare care domină piaţa. ANAF va verifica, din februarie, operaţiuni sau dosare de daună fictive sau frauduloase, derularea unor operaţiuni financiare neconforme precum şi dosarul preţurilor de transfer.

Autoritatea pentru Supravegherea Financiară a trimis în luna decembrie, celor 9 asigurători care emit poliţe RCA pe piaţa din România, o notificare prin care îi avertizează că tarifele lor sunt majorate nejustificat şi sunt foarte multe sesizări la adresa lor venite, în special din partea transportatorilor, la autoritate. Ulterior, s-a agreat un memorandum prin care asigurătorii se angajează să nu crească cu mai mult de 50% tarifele, faţă de iulie 2015. Potrivit acestui document, trimis în 11 decembrie, şi obţinut de revista Capital, „problemele principale invocate de transportatori au vizat creşterea bruscă a tarifelor RCA şi lipsa de predictibilitate, fenomene cu impact deosebit asupra capacităţii transportatorilor de a-şi desfăşura în continuare activitatea“. În document, ASF atrage atenţia, că preţurile RCA către transportatori au crescut nejustificat şi de 4 ori comparative cu anii trecuţi, în necondordanţă cu evoluţia daunalităţii medii pe acest segment.

Un grup de lucru format din asiguratori, membri ASF, reprezentanţi ai service-urilor şi ai transportatorilor vor continua, la Parlament, şi în această lună, dezbaterile pe modificările normelor RCA. „Anul 2016 este anul în care se face pentru prima dată reformă într-o piaţă nedisciplinată, abuzivă. Discuţiile reîncep la Parlament pe 25 ianuarie la Comisia de Buget Finanţe a Senatului, urmând ca parte din modificările asumate de toţi participanţii să fie adoptate în prima sesiune parlamentară. De exemplu, primele modificări care vor putea fi adoptate se referă la fragmentarea perioadei de asigurare în funcţie de necesităţile asiguratului şi exceptarea de la plata Cărţii Verzi pentru mijloacele de transport în comun“, ne-a declarat Capital Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service-uri Auto Independente.

Printre măsurile discutate, este şi repararea maşinii pe propriul RCA, urmând ca asiguratorii să se compenseze între ei. Deşi măsura nu a fost iniţial pe placul asigurătorilor, ASF spune că i-a convins că este benefică. „Depinde de modul de implementare. Trecutul e trecut. Vrem o piaţă corectă. Asigurătorii au avut o reacţie negativă. Când le-am explicat, au pus altfel problema. Au crezut că va creşte expunerea la risc. Dar nu se preia riscul, doar decontarea“, a explicat Călin Rangu, directorul Direcţiei pentru Protecţia Consumatorilor din ASF. Măsura ar urma să intre în vigoare în primele şase luni din acest an, a spus Valentin Ionescu, directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară din ASF. Proiectul de lege după ce negocierile vor fi terminate, va fi prezentat Parlamentului pentru vot, scrie capital.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108