REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Peste 200 de mii de persoane afectate de HIV, asistate de centrele Baylor

Peste 200 de mii de persoane afectate de HIV, asistate de centrele Baylor

Replica API 14 iunie 2014 | 00:00 300

În întreaga lume

În întreaga lume

Săptămâna trecută s-a desfăşurat la Johannesburg cea de a XVI-a întâlnire Anuală a Membrilor Reţelei BIPAI, organizată de echipa Fundaţiei Baylor Marea Neagră din România. De la participarea numeroasă, peste aşteptări, la calitatea prezentărilor şi la atmosfera caldă, specific românească, totul a fost un succes. Cei peste 90 de participanţi au fost încântaţi de faptul că echipa Baylor, care a organizat evenimentul, purta ii tradiţionale, iar mapele de prezentare, cât şi trăistuţele în care au fost distribuite acestea, au avut motive populare româneşti. La manifestare s-a discutat despre activitatea fiecăruia dintre centrele reţelei, atât cele din România şi din ţările africane, cât şi din Papua Noua Guinee şi Columbia. De asemenea, s-a comunicat că, deşi toate filialele au pornit iniţial ca centre de excelenţă pentru HIV, în prezent unele dintre acestea au devenit centre naţionale de referinţă şi pentru tuberculoză. Acest lucru este deosebit de semnificativ, mai ales în contextul în care infecţia cu HIV şi tuberculoza sunt de obicei două afecţiuni care se regăsesc împreună.

În plus, s-a remarcat că în centrul din Uganda au fost făcuţi paşi mari în integrarea în cadrul serviciilor centrului de excelenţă a celor de sănătate materno-fetală. Ar trebui menţionat şi faptul că centrul Baylor din Uganda, împreună cu cel din Botswana, au devenit partenere într-un proiect de cercetare internaţional, cu o finanţare de 4 milioane de dolari, denumit Collaborative African Genomics Network (CAfGEN). Acest program presupune realizarea unui studiu, în care sunt implicaţi aproximativ 2000 de copii, care să ajute la identificarea genelor implicate în activarea tuberculozei la copiii expuşi la HIV. Discursurile susţinute de echipa din România au avut teme variate, de la aderenţa la terapia antiretrovirală şi impactul acestei terapii asupra pacienţilor seropozitivi care au şi tuberculoză, la studii de caz privind evoluţia anemiei severe la copiii seropozitivi sau la servicii de planificare familială pentru cuplurile afectate de infecţia cu HIV. Echipa Baylor a fost formată atât din specialişti din cadrul Centrului de Excelenţă de la Constanţa, cât şi din trei colaboratori, doctor în psihologie Alexandra Dima de la Universitatea din Amsterdam, medicul Oana Arghir de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa şi medicul american Gregory Valentine de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, care îşi face cel de al doilea an de rezidenţiat la Centrul Baylor din România. Mike Mizwa, Chief Operating Officer şi Senior Vice President Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI), prezent la această întâlnire, a declarat că 213.500 de persoane din întreaga lume au beneficiat de serviciile Baylor de la înfiinţarea reţelei şi până în prezent.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108