REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Piesă de patrimoniu. A fost redată strălucirea clădirii care găzduieşte sediul BNR de la Constanţa. Mugur Isărescu şi Decebal Făgădău, DECLARAŢII INEDITE

Piesă de patrimoniu. A fost redată strălucirea clădirii care găzduieşte sediul BNR de la Constanţa. Mugur Isărescu şi Decebal Făgădău, DECLARAŢII INEDITE

Replica API 19 martie 2019 | 22:18 602

Sediul Băncii Naționale din Constanța, din piața Ovidiu, a fost transformat în sucursală. Inauguarrea a avut loc luni, 18 martie, în prezența Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. A fost renovată, reabilitată şi înfrumusețată o piesă de patrimoniu naţional.

Cu ocazia inaugurării sediului Sucursalei Regionale BNR Constanța, prof. univ. dr. Cornel Panait, rectorul UMC, i-a adresat o invitație academicianului Mugur Isărescu, pentru a vizita instituția de învățământ. La eveniment participă și Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA Constanța și Dumitru Jeacă, prefectul județului Constanța.

”Clădirea are spatii pentru expozitii, pentru studentii, sală de seminarii cu 43 locuri pentru educație financiară. Universitățile din Constanța sunt invitate cu drag să participe, administrația locală, când are dezbateri, lumea de afaceri constănțeană, cu programări necesare. Mai e sală de audiență. Birouri, la etaje sunt spații de cazare pentru cursanții care vin la pregătie. Vom organzia cursuri și seminarii de pregătire profesională”, a declarat Mugur Isărescu.

”Am rămas profund impresionat de cercetările care le-aţi facut în arhivă, de datele istorice ale Băncii Naționale. Prin discursul dumneavostră ați oferit tot ce puteați oferi despre istoria acestei instituții. Istoria și arhitectura acestei clădiri revine în viața orașului ca un punct de reper. Va fi un sediu excepțional pentru echipa BNR din Constanța. Vă felicit pentru efortul de a da o nouă viață acestei clădiri arhitecturale”, a spus Dumitru Jeacă, prefectul județului Constanța.

”Asistăm la un moment de suflet al orașului nostru. După ce, orașul nostru începuse să găzduiască BNR, a început să crească. Constanța e un centru socio economic pentru UE. Trebuie să recunoaștem că înainte de 1989, o poftă de a distruge indentitatea aceasta burgheză a adus alți locuitori în zona peninsulei, fără acte, fără școală, fără dragoste de locula acela. Prima întâlnire cu BNR am avut-o în 2010, când plănuiam un proces de revenire a zonei peninsulare. Atunci, aveam nevoie de parteneri, de ancore. Întrucât istoria era zbuciumată, vorbesc despre hotelul de lângă geamie, litigii, clădirea din vecinătatea sediului BNR, începută în 1990, neterminată astăzi...atunci, în acest demers de a reporni inima orașului, am căutat un partener de o parte, și unul de cealaltă parte a pieței. Am găsit o deschidere uriașă în BNR. Chiar dacă procesul a fost unul îndelungat, s-a mers pe o deschidere a unei sucursale puternice, așa cum BNR merită, dar și Constanța”, a spus, la rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Actualul sediu al Sucursalei Regionale BNR Constanța, fostul Hotel Mercur, a intrat în proprietatea Băncii Naționale a României cu mai bine de 85 de ani în urmă. Construită în stil eclectic cu multe elemente decorative caracteristice stilului neo-românesc, clădirea a fost inclusă de Ministerul Culturii și Cultelor pe lista monumentelor istorice.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
20, 30 de ani sa fi trecut de la inceperea lucrarilor?! Remarcabil, au reusit sa termine...
2
0
Ce bine arata pavajul. Peticit stangaci cu ciment pe langa capacele de canal, fiecare de cate un fel. Vai de capul tau, Promitzau, ce mandru de esecurile tale stai in poza. Mugurel a venit imbracat in izmenele de lucru de la vie? Mos Teaca ce legatura au cu evenimentul? Sau or fi portarii?...
1
0
Pt 13.46 Eugeniu Carada
1
0
Reabilitarea unui imobil vechi, de patrimoniu, este un act care merita toata lauda . In conditiile in care toata Peninsula este o ruina, aceasta actiune este binevenita . Felicitari .
5
2
vasilica tastaman si jean constantin, pe stadion, la concursul de caini a lui capsuna - dar care-i costel draga? ca m-ati innebunit cu costel al vostru?
5
0
Nu se trage nici o basina fara Papari, dar nici fara sleampada de madam Ardeleanu, rusinea bancherilor constanteni !
5
1
Nici o basina fara fagabou. Muie psd muie draqnea. Ti ai dreaq de corupti si koorve. Huo
12
4
S-a tras vreo basina in orasul asta si n-a fost prezent Paparii?
8
2
Da fisu lui papari in ce calitate apare in poza?Au machedoni vreo legatura cu Banca Nationala?La ce tupeu au machedoni nu ma mira ca se autoinvita la orice eveniment!
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108