REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Plătim „taxa de liniște” pentru că nu vin bani din alte părți! Antreprenorii se revoltă

Plătim „taxa de liniște” pentru că nu vin bani din alte părți! Antreprenorii se revoltă

Replica API 22 iulie 2015 | 08:19 233

Vara-i grea, canicula-i mare, pac: impozit pe raza de soare!

Constanța s-a alăturat în urmă cu ceva ani orașelor cu cele mai aberante taxe impuse de autoritățile locale. „Taxa de liniște” s-a instituit „pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice în Constanța, Mamaia și Sat Vacanță”. Numai că antreprenorii susțin că nici vorbă de siguranță și cu atât mai puțin de liniște.

„Vreau să scoată taxa asta. Eu am societate de pază! Pentru ce să o plătesc? În Mamaia e mai scump, la fel și în Satul de Vacanță. Până și taximetriștii o plătesc, 70 de lei pe an. Păi, dacă facem un calcul la cât plătim toți, ar trebui să avem o Poliție Locală beton de beton!”, ne-a spus un antreprenor din cartierul Abator.

Nici vorbă de anularea taxei, însă. Poate că municipalitatea și-ar dori, numai că nu are de unde să acopere „găurile”, așa că va percepe mult și bine această taxă.

„Nu prea cred... E adevărat, banii se duc în bugetul Primăriei și de acolo către diverse societăți, dar m-aș mira să o scoată! (...) Sunt destul de mulți bani și nu cred că suntem acum în momentul în care să tăiem niște bani fără să vii ulterior cu un suport, adică alți bani, din altă parte, pentru buget. Faptul că taxa se duce către societăți care nu-și fac treaba este foarte adevărat și că poate fi optimizat serviciile, să fie performante... Trebuie o Poliție Locală care să îi ia pe cei care cerșesc pe stradă, care să în preajma școlilor unde se întâmplă o grămadă de tragedii în timpul anului, golani și alte nenorociri, droguri... da, se pot face multe lucruri, e adevărat, dar Poliția Locală se plânge tot timpul de lipsa fondurilor!”, ne-a spus consilierul municipal Iustin Roman.

„Taxa de liniște” este stabilită în funcție de suprafața utilă a spațiului respectiv și este achitată de către utilizatorul spațiului, iar în cazul spațiilor care formează centre comerciale și piețe agroalimentare, situate în Municipiul Constanța, de către proprietar sau locator, după caz. Taxa se încasează de la toți operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și persoane juridice, care desfășoară activități economice pe raza Municipiului Constanța, în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță, indiferent de locația acestora. Potrivit Primăriei Constanța, taxa anuală în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță este în cuantum de 0,3 lei/mp sau fracție de mp și se achită integral până la data de 01.07.2015, inclusiv, dată până la care operatorii economici au și obligația depunerii declarației de impunere anuale. Pentru municipiu, taxa se achită anual în 2 rate, respectiv: rata I, până la data de 31 martie, inclusiv; rata a II-a, până la data de 30 septembrie, inclusiv.

Pentru neplata la termenul scadent a obligatiei fiscale se datoreaza majorari de intarziere in cuantum de 2% pentru fiecare luna sau fractie de luna. Contravențiile se sanctioneaza cu amenda de la 1116 lei la 2500 lei!

Vara-i grea, canicula-i mare, pac: impozit pe raza de soare!

„Taxa de liniște” a Constanței se alătură altor taxe cel puțin ciudate, precum „taxa pe șanț”, de la Bacău, plătită de firmele de construcţii, de până la 2 lei pe metru/zi! La Craiova, cetățenii achită 50 de bani pe metrul cub de apă de ploaie pentru taxa care îi poartă numele, iar în Timișoara autoritățile au ajuns la concluzia că cetățenii sunt deranjați de… artificii(!) și au introdus taxa pentru serviciile pirotehnice. Taxa este de 300 lei pentru fiecare minut de spectacol cu artificii. Totodată, în Galați, căsătoria înainte de ora 19:00 se taxează cu 72 de lei, iar după această oră, taxa crește până la 100 de lei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108