REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Pocnitori cu ghinion: cinci constănțeni au intrat în Noul An cu dosare penale!

Pocnitori cu ghinion: cinci constănțeni au intrat în Noul An cu dosare penale!

Replica API 2 ianuarie 2015 | 00:48 171

Un copil a ajuns la spital după ce o petardă i-a explodat în ochi

Un copil a ajuns la spital după ce o petardă i-a explodat în ochi

Petardele și artificiile au bubuit de Revelion ,,ca la balamuc”, asta în ciuda faptului că multe dintre aceste materiale pirotehnice sunt interzise spre comercializare ,,la liber”. Însă. românii au reușit să-și facă proviziile necesare din timp. Asta pentru că în multe piețe din România aceste produse se vând ilegal și, în final, ajung și în mâinile doritorilor. Cine se joacă însă cu aceste adevărate bombe își pune în pericol sănătatea și chiar viața. Jandarmii constănțeni au surprins cinci persoane care ofereau spre vânzare 1094 obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, fără a deţine autorizaţie.

"Marţi şi miercuri, 30 şi 31 decembrie, a.c.,între orele 16.30-17.30, respectiv 12.30-13.00, două echipaje de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile Constanţa, au desfăşurat acţiuni punctuale, în zona Pieţei Tomis III şi Gară Constanţa, unde au surprins cinci persoane cu vârste cuprinse între 36 şi 38 de ani care încercau să vândă fără să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege, 1094 obiecte artizanale şi de distracţie pe baza de amestecuri pirotehnice. Pentru unele dintre acestea, „comercianţii” nu aveau autorizaţie şi nici nu erau inscripţionate clasele din care fac parte", au declarat jandarmii.

De precizat faptul că oamenii legii au întocmit actele de constatare pentru fapta de comercializare către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distacţie pe bază de amestecuri pirotehnice fără a deţine autorizaţie. Petardele urmează a fi înaintate la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al I.P.J Constanţa, pentru continuarea cercetărilor.

Anchetă în cazul unui copil de opt ani

Poliţiştii vasluieni au declanşat o anchetă, joi, de Sfântul Vasile, în cazul unui copil în vârstă de opt ani care în noaptea de Revelion a ajuns cu ambulanţa la spital, având un traumatism ocular, după ce i-a explodat în ochi o petardă pe care ar fi găsit-o pe un drum din localitatea Valea Mare. Potrivit primelor informaţii furnizate de reprezentanţii Poliţiei Judeţene Vaslui, băiatul s-a rănit la ochi după ce a dat foc unei petarde în curtea locuinţei sale, în noaptea de Revelion, într-un moment în care era nesupravegheat de către părinţi. Alertată de strigătele copilului, mama acestuia a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

"După acordarea primului ajutor, minorul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde medicii l-au diagnosticat cu traumatism ocular. Poliţiştii au întocmit dosar penal în acest caz pentru vătămare corporală din culpă”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

În urma anchetei, poliţiştii vor trebui să stabilească ce fel de obiect pirotehnic a folosit băiatul, care susţine că a găsit petarda pe un drum din sat, în timp ce se întorcea spre casă.

MAI: Nouă persoane au ajuns la spital din cauza petardelor

Nouă persoane au ajuns la spital din cauza materialelor pirotehnice pentru Revelion, conform situației centralizate la nivel național de Ministerul Afacerilor Interne. În urma controalelor făcute miercuri, 31 decembrie a.c., polițiștii au confiscat articole pirotehnice în valoare de peste 78.000 de lei, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. De asemenea, au fost constatate 271 de infracțiuni pentru încălcarea regimului materiilor explozive.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situații:

* între orele 24.00 și 06.00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale,

* la o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 metri față de cele cu peste 4 niveluri,

* la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze,

* în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre,

* pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane,

* la o distanță mai mică de 500 metri de păduri.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE ARTICOLELE PIROTEHNICE:

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 — articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;

b) categoria 2, 3 și 4 — articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

REȚINEȚI:

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți). Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menționat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 și P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Din acțiunile polițiștilor:

Polițiștii din Constanța au ridicat peste o tonă de articole pirotehnice deținute fără autorizație, în urma a 10 percheziții domiciliare, efectuate în luna decembrie a.c., la locuințele unor persoane bănuite că ar deține articole pirotehnice provenite din furt sau fără autorizație. Astfel, polițiștii au ridicat din locuința unui bărbat, din Constanța, 850 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile I, II și III. Acesta a prezentat o factură de proveniență doar pentru o parte dintre articolele pirotehnice, însă nu era autorizat să desfășoare astfel de operațiuni. De asemenea, din locuințele altor doi bărbați, din Medgidia și din Techirghiol, au fost ridicate 200 de kilograme de materiale pirotehnice, din categoriile I și II, pentru care aceștia nu dețineau acte de proveniență sau autorizație pentru efectuarea de astfel de operațiuni. În cauză, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108