REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poliția Română: CONDUCEȚI PRUDENT!

Poliția Română: CONDUCEȚI PRUDENT!

Replica API 8 decembrie 2021 | 00:00 702

Sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol.

Astfel, pe timp de ceaţă, ploaie, lapoviță, ninsoare, vânt puternic etc., poliţiștii rutieri recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Poliţiştii brăileni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Pentru un trafic rutier sigur, polițiștii rutieri vă recomandă:

-Înainte de a porni la drum, verificați dacă parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire.

- Folosiți luminile de întâlnire permanent, şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

- Echipați autovehiculele corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți. Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!

- Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă sau când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiții de ceață, ninsori abundente.

- Păstrați distanţa în mers, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

- Nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic! Efectuați fiecare manevră numai după o temeinică asigurare! Nu vă angajaţi în depăşiri fără a avea o bună vizibilitate!

-Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

- Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi.

- Manifestați atenție la pietoni și la alte categorii de participanți la trafic!

Și pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

CÂND TREBUIE SCHIMBATE ANVELOPELE DE VARĂ CU CELE DE IARNĂ?

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, indiferent de data din calendar.

Conform art. 102 alin. (28) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate” se sancționează cu amendă în valoare de 9-20 puncte amendă (1 punct amendă este în valoare de 145 ron) și reținerea certificatului de înmatriculare al autoturismului!

CONDUCEȚI PRUDENT!

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108