REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Politicienii penali nu scapă de dosare. Abuzul în serviciu, redefinitit

Politicienii penali nu scapă de dosare. Abuzul în serviciu, redefinitit

Replica API 16 iunie 2016 | 13:49 314

Sintagma „în mod defectuos” se traduce prin încălcarea legii

Sintagma „în mod defectuos” se traduce prin încălcarea legii

Judecătorii de la Curtea Constituţională a României s-au pronunţat miercuri, 14 iunie, a.c. asupra dezincriminării infracţiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzute în articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Astfel, magistraţii au admis, în unimitate, că abuzul în serviciu e parţial neconstituţional. Concret, Curtea a decis ca sintagma „în mod defectuos”, cuprinsă în cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu, se traduce prin încălcarea legii. Adică, Nicuşor Constantinescu şi alţi aleşi locali cu dosare, actuali sau foşti, precum Radu Mazăre, nu vor scăpa de dosarele procurorilor, şi nici de trimiterile în judecată. Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 care menţionează că „în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Dacă acestă prevedere ar fi fost declarată neconstituţională, peste 300 de dosare ar fi rămas fără obiect, mulţi politicieni penali scăpând astfel de problemele pe care le au, în prezent, cu legea. De altfel, printre semnatarii sesizărilor depuse la Curtea Constituţională se numără preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Pe masa judecătorilor CCR s-au strâns nu mai puţin de opt sesizări privind neconstituţionalitatea acestei legi ce incriminează abuzul în serviciu.

Aleșii din Constanța care ar fi scăpat de dosare ori pușcărie

Nicușor Constantinescu e cercetat în majoritatea dosarelor penale, pentru abuz în s erviciu. În dosarul Centrului Miliatr Zonal, a fost condamnat, pentru săvârșirea acestei fapte, la 3, 6 luni închisoare. Curtea de Apel urmează să dea, pe 17 iunie, senința finală în acest dosar. Și Radu Mazăre e cercetat pentru abuz în serviciu, în dosarul Polaris, instrumentat de Curtea Supremă. Procurorii spun că, în perioada 2006-2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro și primit circa 1.000.000 euro și 2.472.303,8 lei de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. De asemenea, Mazăre mai este cercetat de abuz în serviciu în dosarul instrumentat de Tribunalul Constanța, alături de Sorina Hortolomei. În acest dosar, el e acuzat că, la data de 12 octombrie 2004, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. Fostul primar din Tuzla, Constantin Micu. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Mangalia pe 30 martie anul curent, parte civilă fiind SC Pg Delta Electron SRL prin Pocora Elena. Amintim că fostul primar a dat cu subsemnatul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, luni, 28 martie, fiind vorba despre un dosar mai vechi, în care era cercetat pentru abuz în serviciu. Alături de el, au dat declaraţii şi alţi reprezentanţi ai Primăriei Tuzla. Ionel Chiriţă, fost primar la Hârșova, e sub controlul judiciar și pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, fapte în legătură cu atribuirea şi executarea unor contracte de achiziţii publice. Hânsă, fostul primar de la Cernavodă, se află după gratii, tot pentru abuz în serviciu. La fel și fiul său, Tiberiu Hânsă, acuzați fiind de atribuirea contractelor din bani publici unei rude a edilului în funcţie. Primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a fost condamnat, marţi, 29 martie a.c., la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108